“DERBY D ITALIA” NA SAN SIRU: Milan dočekuje Juventus

Verovatno se u Seriji A svako udari po čelu kada shvati da mu je naredni rival Juventus. Ni Milan nije izuzetak. Moćni tim iz Torina, koji ima impozantan učinak u ovoj sezoni, kako u domaćem takmičenju, tako i u Ligi šampiona, gostuje u nedelju (20:30) na “San Siru”. “Derby d Italia” ili “Derbi Italije” sudar je dva najveća kluba na “čizmi”.

Duel ove dve ekipe najstariji je derbi u Italiji. Prvi meč zabeležen je 28. aprila 1901. godine. Od tada, do danas, “Rossoneri” i “Stara dama” su čak 228 puta ukrstili koplja u zvaničnim mečevima, dok je ukupno zabeleženo 284 duela. Ipak, vratimo se na zvanične. U njima je Juventus, apsolutni vladar Italije, slavio 88 puta, Milan 67, a 73 puta meča su se završena bez pobednika.

Vlasnik najubedljivije pobede u istoriji “Derbija Italije” je Milan. “Rossoneri” su u sezoni 1911/1912 slavili sa 8:1. Najviše golova, čak devet, viđeno je u najubedljivijoj pobedi Juventusa, u sezoni 1926/27 – 8:2.

Ipak, od istorije se ne živi. Pogled u sadašnje stanje na tabeli kaže da je Juventus apsolutni favorit u nedelju. Čak deset bodova više ima tim iz Torina posle 11 kola. Milan je četvrti, sa 21 bodom, od kojih je većina “pala” u poslednjih pet kola, kada je zabeležio četiri pobede.

Posle lošeg starta, domaćin je konačno konsolidovao redove, mada glasine da je Gattuso bivši i da je Wengere već viđen kao njegov naslednik, verovatno remete mir u ekipi. Brinu i povrede… Odavno su “otpisani” Mattia Caldara i Lucas Biglia, a od pre par dana i Mateo Musacchio. Oni na teren neće pre Nove godine. Calabria i Bonaventura su već propustili poslednjih nekoliko mečeva i pitanje je da li će moći da pomognu saigračima u nedelju. Ipak, najveće pojačanje prošlog leta, Gonzalo Higuain, biće na raspolaganju Gattusu. Najbolji pojedinac Milana, koji je na “San Siro” stigao iz Torina, povredio je leđa protiv Udinesea, ali je u petak počeo da trenira. Pod znakom pitanja je Hakan Calhanoglu koji se povredio u četvrtak, u meču Lige Evrope, protiv Bestisa. Italijanski mediji pominju i da su se posle istog susreta na povrede žalili Franck Kessie i Patrik Cutrone. Sve u svemu, Gattuso je u velikim problemima pred meč sa Juventusom…

“Stara dama” je posebna priča. O “Bianconerima” je, manje-više, sve ispričano ove sezone. Jedino pitanje je, uglavnom, sa koliko golova će Juventus da završi meč? Kada smo već kod toga, najčešće je bilo 3+. Ipak, nije da Juventus nema problema. Pitanje je u kom sastavu će da dočeka derbi, s obzirom na to da je gotovo ceo vezni red umoran, ili povređen. Ono što je verovatno, Emre Can neće moći da pomogne saigračima, jer je prošle nedelje operisao štitnu žlezdu. Takođe, Matuidi je povređen, Khedira nedovoljno oporavljen. Da je neko drugi na suprotnoj strani, lako bi bilo “staroj dami”. Ovako… Mada, tu je strašni Ronaldo! Neki bi rekli, sasvim dovoljno.

U poslednjih deset duela Milan je samo jednom slavio! Čak sedam puta je bolji bio Juventus. Četiri puta je došlo 0-2, dva puta 2+, a četiri puta 3+. Nijedan od poslednjih deset susreta nije završen bez golova. Milan i Juventus su poslednji put utakmicu završili sa “nulom” pomalo davne 2007. godine.

Ohrabrujući podatak za Milan je taj da je izgubio samo jedan od poslednjih 15 mečeva na domaćem terenu u Seriji A, ali zabrinjavajuće je to što je u posljednjih 15 mečeva u prvenstvu samo jednom završio meč bez primljenog gola i to upravo proteklog vikenda kada je savladao Udinese.



(Maxbetsport.rs)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji