Sećanje na Milanove "Nepobedive": Prva ekipa koja je osvojila Scudetto bez poraza

Milan je u sezoni 1991.-1992. osvojio prvenstvo bez ijednog pretrpljenog poraza.

Predvođeni Fabiom Capellom Rossoneri su postali prva ekipa koja je osvojila Scudetto, a da je sezonu završila bez poraza. Milan je svoj 12. Scudetto osvojio dva kola pre kraja.

U sezoni 1991/92 se u prvoj italijanskoj ligi takmičilo 18 ekipa, a Milan je sezonu završio sa 22 pobede i 12 nerešenih utakmica, postigavši ubedljivo najviše golova, čak 74 (3 gola po utakmici).

Ekipa se sastojala od 17 Italijana i tri Holanđana (Van Basten, Gullit, Rijkaard):

Golmani: Sebastiano Rossi, Francesco Antonioli.
Defanzivci: Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Filippo Galli, Enzo Gambaro, Paolo Maldini, Mauro Tassotti.
Vezisti: Demetrio Albertini, Carlo Ancelotti, Roberto Donadoni, Alberigo Evani, Diego Fuser, Ruud Gullit, Frank Rijkaard.
Napadači: Giovanni Cornacchini, Daniele Massaro, Aldo Serena, Marco Simone, Marco Van Basten.

Napadač Milana Marco Van Basten je bio najbolji strelac lige sa 25 golova, a u Milanu su se istakli još Massaro sa 9, Gullit 7, Simone 6 i Rijkaard 5 golova.



Milan je niz nepobedivosti produžio na sledeću sezonu, sve do marta 1993. Serija je trajala neverovatnih 58 utakmica Serije A, od 19. maja 1991. pa sve do 21. marta 1993. (39 pobeda i 19 nerešenih utakmica), tada ubedljivo najjače lige na svetu.

U strašnom nizu "Nepobedivih" učestvovala su dvojica igrača sa prostora ex SFRJ, Dejan Savićević i Zvonimir Boban. Bio je to verovatno najjači tim u istoriji kluba, sa letećim Holanđanima, Maldinijem, Baresijem, Ancelottijem, Donadonijem, praktično presek dve generacije, one koja je pod Sacchijem vladala krajem osamdesetih i Capellovog tima koji je obeležio prvu polovinu devedesetih, kao najbolja evropska ekipa u tom trenutku.

(ACMilanBalkan)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji