Milan je na današnji dan osvojio 16. Scudetto, KPK i dve titule prvaka Evrope! (VIDEO)

Na današnji dan Milan je osvojio 16. Scudetto, prvi KPK, četvrtu i sedmu titulu prvaka Evrope!

23. maja 1968. pobedom u Roterdamu protiv Hamburga (2:0), Milan osvaja svoj prvi Kup Pobednika Kupova. Oba pogotka u finalu je postigao šveđanin Kurt Hamrin (3. i 19. minut).

Milan je na putu do finala izbacio bugarski Levski iz Sofije, mađarski Gyori, Standard iz Liježa i Bayern iz Minhena.

Sastav Rossonera u finalnoj utakmici:

Cudicini; Anquilletti, Rosato, Scala, Schnellinger; Trapattoni, Lodetti; Rivera, Sormani, Hamrin, Prati. Trener: Nereo Rocco.



Fudbaleri Milana su na današnji dan po četvrti put postali klupski prvaci Evrope, 23. maja 1990. godine. Rossoneri su u finalu u Vijeni bili bolji od Benfice 1:0, a jedini strelac na utakmici je bio Frank Rijkaard.

Sastav Milana u finalu:

Galli; Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini; Colombo, Rijkaard, Ancelotti, Evani; Gullit, Van Basten. Trener: Arrigo Sacchi.



Milan sedmi put prvak Evrope


U 52. izdanju najboljih evropskih klubova, Milan je 23. maja 2007. u Atini savladao engleski Liverpool sa 2:1. Rossoneri su se tako revanširali engleskom klubu za bolan poraz dve godine ranije u Istanbulu, kada nisu uspeli da sačuvaju vođstvo od 3:0.

Junak Milanove pobede iz 2007. bio je dvostruki strelac Filippo Inzaghi!

U finišu prvog poluvremena, nakon prekršaja nad Kakom, sjajni Pirlo je izveo slobodan udarac sa oko 20-ak metara, a lopta je zakačila Inzaghija, promenila pravac i završila iza leđa Liverpoolovog golmana Reine.

Pitanje pobednika Inzaghi je rešio u 82. minutu, nakon izvanredne asistencije fudbalskog velemajstora Kake. Fantastični Brazilac je maestralno uposlio Inzaghija, a ovaj je obišao golmana Liverpoola iskosa sa desne strane, u maniru vrhunskog golgetera, zatresao mrežu.

Holanđanin Kuyt smanjio je na 2:1 preciznim udarcem glavom posle kornera, kada je savladao odličnog Didu.

Sastav Milana u finalu:

Dida; Jankulovski, Maldini, Nesta, Oddo; Seedorf, Ambrosini, Pirlo, Gattuso; Kaka, Inzaghi. Trener: Carlo Ancelotti.



Pre tačno 19 godina osvojen je i 16. Scudetto pobedom nad Perugiom u poslednjem kolu 1:2, golovima Guglielminpietra i Bierhoffa.



(ACMilanBalkan)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji