Milanu uništen imidž, šta stoji iza šokantne odluke UEFA?

Evropska kuća fudbala je u vin-vin situaciji, ne sumnjajte u to.

Apenini bruje posle jučerašnje informacije da je UEFA ponovo odbila Milanov plan za regulisanje Finansijskog fer-pleja, te da bi tako vrlo lako mogao da ostane i bez teško izborene Lige Evrope.

Danas je tu informaciju potvrdio i direktor milanskog kluba Marco Fassone izjavom da je UEFA "iznenadila Milan".

"Ostao je gorak ukus u ustima nakon što nam je UEFA potvrdila da je odbila naš plan za ugovorno poravnanje. Otkad je ustanovljen Finansijski fer-plej, UEFA je svim klubovima izlazila u susret u ovakvim situacijama osim jednom ruskom niželigašu. Trebalo je da imamo pravo da predstavimo dobrovoljni sporazum, ali oni su tražili 165 miliona evra od kompanije koja je većinski vlasnik kluba", izjavio je Fassone novinarima na samitu Serije A.

Najveći problem UEFA nije klub kao takav, već kompanija koja je većinski vlasnik. Kontroverzni kineski biznismen Yonghong Li nije bio dovoljno rentabilan ni da otkupi klub, pa je morao da pozajmi novac od investicionog fonda Elliott.

I tu nastaje zbrka.

Li mora da vrati fondu 300 miliona evra plus kamatu od oko 80 miliona evropskih novčanica, kredit bi trebalo da se otplati do oktobra ove godine. Kinez taj novac nema i želi ili da napravi reprogram duga ili da dovede nove investitore u klub.

Milan je već u decembru prošle godine pokušao da predstavi plan po kojem bi klub zaradio ozbiljan novac od marketinških aktivnosti (prodaja dresova, suvenira, odigravanje prijateljskih utakmica) pre svega u Kini, gde je milanski klub i dalje popularan. U UEFA-i su skeptični u to i traže "keš".

Najveći dozvoljeni minus u odnosu prihod-rashod kluba jeste 30 miliona evra godišnje, a veruje se da je tim sa San Sira "nakupio" gotovo 100 miliona deficita.

Čelnici evropske kuće fudbala najviše sumnjaju u sumnjivog Lija čije bogatstvo nikada nije sa sigurnošću utvrđeno.

Možda se pitate kako onda Manchester City i Paris Saint Germain prolaze FFP?

Veoma lako, naravno. Najviše se gleda finansijska stabilnost vlasnika klubova i novac u banci, pa tek onda troškovi kluba, igrački kadar i klub kao brend.

Prema istraživanjima Sokereksa, portala specijalizovanog za finansijska pitanja u fudbalu, "Građani" su najmoćniji klub na svetu pošto su u svakom trenutku spremni da ulože gotovo 800 miliona evra. Primera radi, kod Milana je ta cifra 39 miliona.

Skromno, štaviše, malo za klub takvog renomea. Ali i dugova koji zvanično iznose 250 miliona evra.

Odluka bi trebalo da bude doneta najkasnije sredinom juna. Sa jedne strane, i ovakav Milan je svakako veće ime od Fiorentine (koja čeka rasplet situacije), pa bi samim tim i UEFA profitirala ukoliko odluči da "pomiliuje" "Rossonere". TV prava bi svakako bila vrednija ako u Ligi Evrope bude igrao Milan.

A opet, sa druge, u UEFA sede svakakvi ljudi koji se možda u fudbal i ne razumeju baš toliko. Ali u novac...

(Sportske.net)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji