Koji klubovi će igrati na klupskom prvenstvu svijeta?

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) od 2021. godine pokreće novo takmičenje u kojem će se 24 kluba boriti za titulu klupskog prvaka svijeta.

Neimenovani investitori ponudili su FIFA-i ogroman novac za pokretanje ovog takmičenja, a to je svjetska kuća fudbala na čelu sa predsjednikom Giannijem Infantinom i prihvatila, te su već obavljeni pregovori sa timovima iz Evrope koji bi nastupili u ovom takmičenju.

Većina klubova će rado pristati da igra ovo takmičenje koje će se održavati svake dvije godine, a nagradni fond će iznositi više od 100 miliona eura, što je svakako veoma privlačna cifra.

Već se zna koji će timovi i nastupiti. Deset imena iz Evrope je poznato, a to su Juventus, Barcelona, Real Madrid, PSG, Manchester United, Ajax, Inter, Milan, Liverpool i Bayern.

Još dva evropska tima će biti priključena ovim ekipama. Za preostala dva mjesta boriće se Manchester City, Chelsea, Atletico Madrid, Benfica, Porto i Borussija iz Dortmunda.

Pored evropskih timova na prvom turniru će učestvovati i četiri velikana iz Južne Amerike. To su argentinski River Plate i Boca Juniors, te urugvajski Penarol i Nacional Montevideo.

Klubovi iz Južne Amerike mogli bi dobiti i još jedno mjesto. Vjerovatni prvak Copa Libertadores bi se za mjesto na turniru borio protiv tima iz Okeanije, koja će također imati jednog direktnog učesnika turnira.

Tu će također biti i po dva tima iz Afrike, Azije i Sjeverne Amerike, vjerovatno prvaci i viceprvaci kontinenata ili timovi koji su kroz historiju najuspješniji, barem na uvodnom izdanju takmičenja.

Izvjesno je da nas čeka spektakularno takmičenje koje će sasvim sigurno privući publiku, ali i ogromne investicije koje u FIFA-i jedva čekaju.

(Sportsport.ba)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji