Serija A: Milan na putu povratka

Juče je startovalo novo, 116. izdanje italijanske Serije A. Svi jure šestostrukog šampiona ekipu Juventusa i ta trka, sudeći po letnjem prelaznom roku, obećava!

Krajem devedesetih godina prošlog veka i početkom ovog milenijuma, italijanska Serija A bila je najpopularnija liga na svetu, gde su igrali najveći igrači koji su ikada obuvali kopačke. Onda je došla čuvena 2005. godina i zloćudni ‘Calciopoli‘ koji je sve okrenuo naglavačke.

Italijani su, želeći da dođu do nekakve pravde, napravili skandal da bi probudili svest o nameštanju utakmica i „štelovanju“ rezultata, a ustvari su sami sebe proglasili lopovima, dok je ostatak Evrope nastavio to isto da radi, samo je o tome ćutao.

Masovno napuštanje najvećih fudbalskih zvezda, pad marketinga i interesovanja prebogatih Arapa i Kineza učinio je da gotovo deceniju italijanski fudbal nema dostojnog predstavnika u Ligi šampiona. Izuzev 2010. godine kada je Mourinhov Inter nekako uspeo da pokori ‘Stari kontinent’, dugo se čekalo da se Italijani vrate na mesto stare slave.

Izgubljeno je i toliko vredno mesto u Ligi šampiona, ali su poslednje dve godine pokazale da se na ‘čizmi’ ipak igra jak fudbal kao nekada, a rezultat toga je i povratak četvrtog mesta koje vodi u elitno takmičenje.

I sve ostalo govori da bi ovo mogla da bude godina u kojoj će uspavani div zvani „Calcio“ vratiti na vrh. Ove sezone, prvi put u istoriji, na utakmicama Serije A će postojati video tehnologija.

JUVENTUS

Od koga drugog da počnemo, nego od ‘Stare dame’. Kako godine prolaze, sve više neodoljive svim udvaračima koji su pokušali da joj se dodvore i sa visina spuste na svoj nivo. Nije im uspevalo. A kada nisu Juventus uspeli da spuste dole, odlučili su da se popnu gore i tu je najveća opasnost po torinske ‘bjanko-nere’.

Rivali su se ovog leta pojačali, a Juve nije toliko kao što je činio prethodnih leta. Iako je iza njega sezona u kojoj su samo od Lige šampiona zaradili preko 100.000.000 evra, nije bilo previše očekivanih troškova.

Naprotiv, glavna vest ovog prelaznog roka u Italiji je odlazak stuba odbrane Leonarda Bonuccija u redove rivala Milana. Za tih 40 i kusur miliona, Juve je doveo Federica Bernardeschog iz Fiorentine, a poslednjih dana stiglo je možda i krucijalno pojačanje, dve godine traženi, Matuidi iz PSG-a za nepunih 20.000.000 evra.

Otkupljeni su Cuadrado od Chelsea i Benatija od Bayerna, umesto Daniela Alveša na desnom beku je sada Mattia De Sciglio, koji je već pod pritiskom javnosti zbog greške u 94. minutu Superkupa protiv Lacija. Vrlo dobar potez mogao bi da se ispostavi dolazak Douglasa Coste iz Bayern Minhena, na pozajmicu od šest miliona uz opciju otkupa.

Juventus je ostao dosledan, osim Bonuccija nije prodavao ključne igrače i kostur je zadržan. Čuvena ‘desetka’ je sada na leđima Paola Dybale, čime ga je klub kupio da u godina koje dolaze povede klub ka cilju koji je prošle sezone izmakao. A to je, naravno, pored odbrane titule u Italiji – Liga šampiona.

DOŠLI: Douglas Costa (Bayern Munchen), Bentancur (Boca Juniors), Thiam (Empoli), Orsolini (Ascoli), Marone (Zulte Waregem), Szczęsny (Arsenal), De Sciglio (Milan), Bernardeschi (Fiorentina), Matuidi (PSG).

OTIŠLI: De Cele (slobodan igrač), Danie Alves (PSG), Neto (Valencia), Orsolini (Atalanta), Bonucci (Milan), Mandragora (Crotone), Lemina (Southampton), Rincon (Torino), Mattiello (SPAL).

NAPOLI

Iako su prošle sezone završili kao treći, deluje da su upravo Napolitanci najozbiljniji pretendenti da preotme krunu Juventusu. Igrači su se, zanimljivo, zakleli da će to učiniti ove godine, a sudeći kako igraju ove godine, deluje da su baš ozbiljni u toj nameri.

Napoli uopšte nije menjao svoj tim u odnosu na prošlu sezonu, uz jedinu novopridošlicu Marka Roga, hrvatskog ovenzivnog veziste koji puno obećava u budućnosti i možda će baš ove sezone stasati uz Hamšika, Mertensa, Callejona…

Ako neko možeda ugrozi Juventus, onda je to Napoli, a trener Maurizio Sarri nastavio je da kreira tim i igru u kojoj se ne juri jedan gol više od protivnika, nego dva, tri, pa i četiri… Definitivno najsigurniji klub na koji možete igrati ‘hendikep’ u kladionici.

DOŠLI: Rui (Roma), Una (Bordo), Zapata (Udinese), Zuniga (Watford), Grassi (Atalanta).

OTIŠLI: De Guzman (Eintracht), Grassi (SPAL), Luperto (Empoli).

MILAN

Leto u ‘gradu mode’ bilo je fenomenalno za praćenje. Počev od dolaska Kineza na čelo kluba, preko sage oko Gigija Donnarumme, pa sve do transfera koji je ‘izuo čizmu’ i dolaska Leonarda Bonuccija, novog kapitena.

‘San Siro’ dugo nije bio u ovolikoj euforiji, pojedini navijači već prete Juventusu, ali ne i Montella i igrači. Oni će raditi, igrati, gristi koliko je moguće, pa šta bude… Burna glava Bonuccija mogla bi da bude mač sa dve oštrice, ali ako im na početku krene dobro, sigurno će se tako nastaviti.

Stigli su neki fantastični igrači poput mađioničara Andrea Silve i Hakana Calhanoglua, Lucas Biglia je Lazio zamenio Milanom, a tu su i Musacchio iz Villareala, Rodriguez iz Wolfzburga, Kessie i Conti iz Atalante… Uz starosedeoce, vrlo respektabilan sastav koji neće previše kalkulisati, nego otvoreno napasti mesto u Ligi šampiona.

DOŠLI: Conti (Atalanta), Borini (Sunderland), Musacchio (Villareal), Rodriguez (Watfzburg), Kessie (Atalanta), Silva (Porto), Calhanoglu (Bayer Leverkuzen), Donnarumma (Asteras Tripolis), Gabrijel (Cagliari), Mauri (Empoli), Niang (Watford), Bonucci (Juventus), Biglia (Lazio).

OTIŠLI: Lapadula (Genoa), Honda (Pachuka), Ocampos (Marselj), Deulofeu (Barcelona), Bacca (Villareal), Pašalić (Chelsea), Poli (Bologna), Bertolacci (Genoa), Kucka (Trabzonspor), Fernandez (Fiorentina).

ROMA

Iako je ‘vučica’ ovog leta zaradila 100.000.000 evra prodajom Salaha, Rudigera i Paredesa, nije dovodila preterano zvučna i skupa pojačanja i zbog toga možda nije u najboljoj poziciji da pripreti šestostrukom prvaku, a možda čak ni da odbrani prošlosezonsko drugo mesto.

Pored trojice pomenutih, više nema ni Franchesca Tottija, a videćemo kako će se njegov izostanak iz ekipe odraziti na duh Rome i atmosferu na treninzima, klupi i utakmicama.

Ipak, nama će Roma biti veoma interesantna ove sezone jer je u ‘večni grad’ stigao novi levi bek, naš Aleksandar Kolarov.

DOŠLI: Karsdorp (Feyenoord), Moreno (PSV Eindhoven), Iturbe (Torino), Skorupski (Empoli), Castan (Torino), Sadik (Bologna), Zukanović (Atalanta), Richi (Sassuolo), Vainqueur (Marseille), Doumbia (Bazel), Gyomber (Akhmat), Pellegrini (Sasuolo), Gonalon (Lion), Under (Basaksehir), Defrel (Sassuolo), Kolarov (Manchester City).

OTIŠLI: Totti (kraj karijere), Vermaelen (Barcelona), Grenier (Lyon), Salah (Liverpool), Doumbia (Sporting Lisabon), Ricchi (Sassuolo), Paredes (Zenit), Rudiger (Chelse), Ponce (Lille), Zukanović (Genoa), Rui (Napoli), Marchizza (Sassuolo).

INTER

Milan je možda ovog leta napravio iskorak i krenuo je putem povratka na staze stare slave, ali gradski rival nikako nije. Tim Luciana Spallettija biće u krajnju ruku ‘tanak’, baš kao što je bio i letnji prelazni rok.

Otišli su Ever Banega i Garry Medel, a stigao Borja Valero i Mattias Vecino (25 miliona) iz Fiorentine, kao i Slovenac Skriniar iz Sampdorie za 23 miliona evra. Dalbert, levi bek, plaćen je 20.000.000.

Inter ponovo nije ni blizu šampionske trke, ali jeste uvek kandidat za Evropu. Prošle sezone mu je izmakla, ove bi možda i mogli do nje, ali je puno timova koji bi u Ligu Evrope.

DOŠLI: Dalbert (Nica), Vecino (Fiorentina), Valero (Fiorentina), Škriniar (Sampdoria), Zaniolo (Virtus), Jovetić (Sevilla), Odgaard (Lyngby), Padeli (Torino).

OTIŠLI: Medel (Besiktas), Carrizo (Monterey), Murillo (Valencia), Palacio (Bologna), Sainsbury (Jiangsu Suning), Gyamfi (Benevento), Taider (Bologna), Jesus (Roma), Banega (Sevilla), Andreolli (Cagliari), Biabiany (Sparta Prag), Caprari (Sampdoria).

LAZIO


Lucas Biglia je otišao, ali je stigao njegov imenjak Leiva iz Liverpoola. Simone Inzaghi radi sjajan posao na klupi ‘nebesko plavih’, a dokaz sjajnom radu je stigao u Superkupu Italije, gde je na pleća oboren osvajač ‘duple krune’ u Italiji, favorizovani Juventus.

Teško je proceniti gde su granice ovog tima, ali sa Sergejem Milinkovićem-Savićem koji na ‘Olimpiku’ stasava u fantastičnog ofanzivnog vezistu i Cirom Immobileom u napadu, Lazio bi mogao da se kotira vrlo visoko.

DOŠLI: Caicedo (Espanyol), Cataldi (Genoa), Kishna (Lille), Marušić (Ostende), Leiva (Liverpool), Di Gennaro (Cagliari).

OTIŠLI: Biglia (Milan), Cataldi (Benevento).

FIORENTINA

Prodat je Federico Bernardeschi za 40 miliona, a stigao je Giovani Simeone, sin slavnijeg Diega i oko njega bi trebalo da se vrti sve kada je reč o napadu ‘viole’.

U odbrani će, nadamo se, Nikola Bleki Milenković dobiti zapaženu ulogu, obzirom da je plaćen 5.100.000 evra, a i u pripremnom periodu je golom pokazao koliko može da doprinese na obe strane terena.

Fiorentina možda može da pomrsi konce nekim favoritima, ali će to, najverovatnije, biti kratkog daha.

DOŠLI: Hugo (Palmeiras), Biraghi (Pescara), Diaz (Monaco), Fernandez (Milan), Bagadur (Benevento), Venuti (Benevento), Milenković (Partizan), Gaspar (Vittoria Guimaraes), Veretu (Aston Villa), Benassi (Torino), Eysseric (Nica), Simeone (Genoa), Pezzella (Betis).

OTIŠLI: Rodriguez (San Lorenzo), Tello (Barcelona), Iličić (Atalanta), Valero (Inter), Milić (Olimpyacos), Bernardeschi (Juventus), Tatarusanu (Nantes), Vecino (Inter).

ATALANTA

Sledi nekoliko timova koji su tu uvek pretnja, pogotovo na svom terenu, ali retko kada mogu da naprave veći iskorak u sam vrh tabele.

Atalanta je tim koji je preživeo leto prodajom samo dva važna igrača, Andree Contija i Francka Kessiea u Milan, dok je u tim kao najskuplji igrač došao De Roon za 13 miliona iz Middlesbrougha, a stigao je i napadač Josip Iličić, za koga bi se moglo reći da će biti prva zvezda tima.

Ipak, više od sredine tabele teško da će moći.

DOŠLI: Pessina (Milan), Cornelius (Copenhagen), Haas (Luzern), Gosens (Heracles), Amsa (Avellino), Guano (Vittoria Guimaraes), Monachello (Ternana), Nica (Latina), Palomino (Ludogorec), Vido (Milan), Iličić (Fiorentina), Castagne (Genk), Orsolini (Juventus), De Roon (Middlesbrough).

OTIŠLI: Conti (Milan), Kessie (Milan), Migliazzo (slobodan), Zukanović (Roma), Grassi (Napoli), Cristante (Benfica), Mounier (Bologna), Pešić (Toulouse), Cappone (Pescara), Paloschi (SPAL), Cabezas (Panathinaikos), Fazzi (Cesena), DAlessandro (Benevento).

TORINO

Nama uvek zanimljivi tim, obzirom na sve veći broj Srba koji tamo igra i radi. Naravno, pre svih trener Siniša Mihajlović, ali i prva ‘violina’ Adem Ljajić, kao i Vanja Milinković-Savić.

Donedavno je tu bio i Saša Lukić (otišao na pozajmicu u Levante), a priča se i da bi mogao da stigne Darko Lazović.

Interesantan će biti i ‘brazilski Srbin’ Lijanko Vojnović, koji je najskuplja akvizicija tima sa 7.000.000 evra.

DOŠLI: Nkolou (Lyon), Milinković-Savić (Lechia), Lyanco (Sao Paolo), Silva (Granada), Sirigu (PSG), Rincon (Juventus), Berenguer (Osasuna).

OTIŠLI: Padelli (Inter), Hart (Manchester City), Iturbe (Roma), Castan (Roma), Gomis (SPAL), Carlao (Apoel Nikozija), Ajeti (Crotone), Benassi (Fiorentina), Lukić (Levante), Rossetini (Genoa), Silva (Independiente).



SASSUOLO

Zvezdin ‘dželat’ iz prošle sezone nije se proslavio kasnije u Seriji A, ali ni u Ligi Evrope. Deluje da su dosta limitiran tim, ali i klub, jer nisu ove godine uspeli da privole nijedno zvučnije ime u ekipu.

Zbog toga se od njih ne mogu očekivati prevelike stvari, ali će sasvim sigurno biti u sredini, daleko od zone ispadanja.

DOŠLI: Falcinelli (Crotone), Laribi (Cesena), Vita (Vicenca), Ricci (Roma), Marchizza (Roma), Fratessi (Roma), Cassata (Juventus), Grassi (Napoli), Goldaniga (Palermo), Marson (Palermo),

OTIŠLI: Pegolo (bez kluba), Aquilani (Pescara), Pellegrini (Roma), Defrel (Roma), Ferrari (Sampdoria)

SAMPDORIA

Gianluca Caprari i Gaston Ramires su svakako najzvučnija pojačanja tima u kom više nema Luisa Muriela, novog pojačanja Seville.

Sampdorija već godinama je daleko od krema italijanskog fudbala, a tako će, po svoj prilici, ostati i ove godine.

DOŠLI: Ferrari (Sassuolo), Ramirez (Middlesbrough), Vere (Pescara), Bonazzoli (Brescia), Muru (Cagliari), Caprari (Pescara), Kownacki (Lech).

OTIŠLI: Fernandes (Sporting Lisabon), Budimir (Crotone), Škriniar (Inter), Muriel (Sevilla), Cigarini (Cagliari).

GENOA

Gradski rival ostao je takođe na istom nivou. Genoa više nema magičnog Giovanija Simeonea, ali je stigao Gianluca Lapadula, napadač iz Milana, i to na pozajmicu vrednu dva miliona evra.

Genoa nije ozbiljan prendent niti za Evropu, ali ni za ispadanje. ‘Zlatna sredina’, koja će ponovo zadovoljiti navijače, jer većih aspiracija ne mogu da imaju.

DOŠLI: Rodriguez (Banfield), Centurion (Sao Paulo), Lapadula (Milan), Galabinov (Novara), Rossi (Crotone), Ujkani (Pisa), Renzetti (Cesena), Fiamozzi (Frosinone), Improta (Salernitana) Spolli (Chievo), Zukanović (Roma), Bertolacci (Milan), Rossetini (Genoa).

OTIŠLI: Simeone (Fiorentina), Cataldi (Benevento), Orban (Racing), Begeto (Frosinone), Pinilla (Univerzidad), Fiamozzi (Bari), Munoz (Leganes).

UDINESE

Kada je najveće i najskuplje pojačanje Bosanac Riad Bajić iz Konyaspora za 5.500.000 evra, onda je jasno da ‘zebre’ ni ove godine neće biti ozbiljnija pretnja favoritima.

Nekada su na ‘Friuliju’ padali gotovo svi favoriti, a danas je Udinese potonulo mnogo niže. Nešto bi moralo značajnije da se promeni, jer Di Nataleova era je prošla, a naslednika nema ni na vidiku.

DOŠLI: Lazagna (Carpi), Barak (Slavia Prag), Kone (Granada), Insua (Racing), Jaadi (Olhanense), Guillerme (Deportivo), Coulibaly (Pescara), Zapata (Milionarios), Bizzarti (Pescara), Pezzella (Palermo), Ingelsson (Kalmar), Nuytinck (Anderlecht), Bajić (Konya), Behrami (Watford).

OTIŠLI: Badu (Bursa), Kums (Watford), Ranegi (Watford), Zapata (Napoli), Gnoukouri (Inter), Felipe (SPAL), Faraoni (Crotone), Orto (Verona), Gabriel Silva (Saint Etienne).

BOLOGNA

E, sad ulazimo u red timova koji će se, manje ili više, boriti za opstanak u najvišem rangu italijanskog fudbala. Bologna je tu možda i u najboljoj poziciji, jer po ‘transfermarktu’ ima najvredniji tim, a nije previše ni izgubila odlascima.

Umela je Bologna da bude topovsko meso za favorite, ali i da pojedinima pomrsi konce, te bi sve ukupno trebalo da bude dovoljno za opstanak.

DOŠLI: De Maio (Anderlecht), Munier (Atalanta), Crisetig (Crotone), Falco (Benevento), Boldor (Verona), Gonzales (Palermo), Poli (Milan).

OTIŠLI: Viviani (Verona), Sadik (Roma), Cherubin (Verona), Rizzo (SPAL), Oikonomou (SPAL), Ferrari (Verona), Dzemaili (Montreal).

CAGLIARI

Cagliari je bio ažurniji od svojih rivala i promenio je puno igrača, što im je i bilo potrebno. Sada su tu neka nova lica, mlađa, ali i iskusnija, poput Duje Čopa iz Sporting Hihona, Miangua i Andreollia iz Intera i Romagne, otpisanog u Juventusu.

Vruć teren trebalo bi da bude dodatna prednost zbog koje bi Cagliari trebalo da bude iznad crte.

DOŠLI: Čop (Sporting Hihon), Gragno (Benevento), Pajač (Benevento), Giannetti (Spezia), Krajnc (Frosinone), Colombatto (Trapani), Cigarini (Sampdoria), Miangue (Inter), Andreolli (Inter), Romagna (Juventus)

OTIŠLI: Colombi (Carpi), Fossatti (Verona), Di Gennaro (Lazio), Bruno Alves (Glazgov Randgers), Gabriel (Milan), Bitante (Empoli), Tachcidis (Olimpyacos), Murru (Sampdoria), Ibarbo (Segan), Isla (Fenerbahce).

CHIEVO

Stižemo i do dva gradska rivala, Chieva i Verone, koji bi u direktnom duelu mogli da odlučuju ko će preživeti. Teško je reći ko je u prednosti, ali su njihovi okršaji uvek zanimljivi, ne toliko zbog kvaliteta, koliko zbog istorije i rivaliteta.

DOŠLI: Kirilov (Beroe), Mbaye (Carpi), Grieco (Cesena), Jaroszynski (Crazovia), Rigione (Cesena), Gaudino (Bayern), Garitano (Cesena), Rodriguez (Cesena)

OTIŠLI: De Guzman (Eintracht), Mpoku (Standard) Spolli (Genoa), Ecuban (Lids), Floro Flores (Bari).

HELLAS VERONA

Verona je, pak, bila aktivnija i dovela je čak 12 novih igrača, od kojih je najzvučnije Cerci iz Atletico Madrida, zatim Martin Caceres kao slobodan igrač, Cherubin i Viviani iz Bologne, Felicioli iz Milana… Ako se to sve lepo ukombinuje, Verona je veći favorit od ‘letećih magaraca’ iz komšiluka.

DOŠLI: Cherubin (Bologna), Fosati (Cagliari), Viviani (Bologna), Gonzalez (Avelino), Cerci (Atletico), Zuculini (Manchester City), Hertaux (Udinese), Ferrari (Bologna), Felicioli (Milan), Silvestri (Lids), Buhel (Empoli), Caceres (slobodan igrač).

OTIŠLI: Elander (Bologna), Boldor (Bologna), Cassano (slobodan igrač).

BENEVENTO

Na kraju su tu tri tima koja su najveći favoriti za odlazak u Seriju B. Benevento je potpuna nepoznanica, koja sanja čudo i pokušaj da preživi, pa čak i ugrozi gornji deo tabele, kao nekada Chievo kada je ušao iz nižeg ranga, pa napravio čudo.

Zanimljivo će biti ukoliko napadač Partizana Uroš Đurđević umesto u Atini, završi u ovom klubu, jer je Corriere dello Sport pisalo da je upravo Benevento spreman da ‘iskešira’ srpskog ofanzivca.

DOŠLI: Coda (Salernitana), Costa (Empoli), Djimsiti (Atalanta), Di Chiara (Perugia), Cataldi (Lazio), Dalesssandro (Atalanta), Belec (Carpi), Brignoli (Juventus), Letizia (Carpi).

OTIŠLI: Bagadur (Fiorentina), Pajac (Cagliari), Falco (Bologma), Kragno (Cagliari), Lopez (Spezia).

SPAL

SPAL je još veća nepoznanica, ali tu su predvodnic Paloschi, pridošlica iz Atalante i Gomis iz Torina. Početak sezone će usmeriti njihove ciljeve i biće poznatije koliko je realno da se bore za opstanak u eliti.

DOŠLI: Rizzo (Bologna), Oikonomou (Bologna), Mattiello (Juventus), Felipe (Udinese), Paloschi (Atalanta), Gomis (Torino), Polvani (Pontedera), Vaisanen (AIK), Konate (Malme), Grassi (Napoli), Viviani (Verona).

OTIŠLI: Bonifazzi (Torino), Costa (Chievo), Castagnetti (Empoli), Finoto (Ternana)

CROTONE

Na kraju krotone, koji ima najjeftiniji sastav u ligi i, iako su se pokazali prošle sezone i izbegli su ispadanje, teško će isto učiniti i ove godine.

Međutim, nikada se ne zna, samopouzdanja posle prošlosezonskog poduhvata im ne manjka…

DOŠLI: Budimir (Sampdoria), Kragl (Frosinone), Di Roberto (Cesena), De Giorgio (Latina), Faraoni (Udinese), Cabrera (Saragosa), Isko (Chievo), Ajeti (Torino), Mandragora (Juventus), Crociata (Milan)

OTIŠLI: Ferrari (Sassuolo), Falcinelli (Sassuolo), Rossi (Genoa), Capezzi (Sampdoria), Crisetig (Bologna)

(Hotsport.rs)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji