Milan, deset uraganskih kupovina za 210.700.000 evra i kako je ostalo još 120.000.000 za novu haubicu?

Pročitajte i kako Rossonere ne dotiču odbredbe finansijskog-fer pleja.

Najslađi melem za oči svih navijača Milana poslednjih dana bile su sve one fotografije postavljene na zvaničnom klupskom sajtu, na kojima Rodriguez, Musacchio, Kessie, Conti, Silva, Calhanoglu, Borini, Antonio Donnarumma. a odnedavno i Bonucci i Biglia poziraju u zdanju poznatom kao "Casa Milan", gde su svi oni i predstavljeni kao novi fudbaleri posrnulog giganta. Giganta koji je ovog leta rešio da uraganskim naletom spovede jedan od najmoćnijih kupovina u fudbalskoj istoriji.

U dosadašnjem prelaznom roku direktorski tandem Fassone - Mirabelli napravio je hirurški preciznu strategiju, gde je cilj bilo angažovanje pouzdanih fudbalera, koji bi odmah mogli da naprave razliku u igri. Što bi Milanu trebalo da donese veliki skok napred i vrati ga u trku za titulu i bar povratak u Ligu šampiona.

Doduše, uraganska strategija dva vodeća operativca Rossonera imala je svoju cenu. I to 210.700.000 evra, plus još 15.000.000 evra za bonuse. I to sve za deset akvizicija (mada, ko tu vidi Antonia Donnarummu kao pojačanje?).

Uz tako visoka ulaganja, mnogima je kroz glavu prošla logična misao - kako će Milan proći strogu i temeljnu kontrolu UEFA-ine inspekcije, kao i odredbe toliko pominjanog finansijskog fer-pleja.

Odgovor donosi poznati italijanski list Il Sole 24 Ore, koji se bavi finansijskim, ekonomskim i ostalim poslovnim pitanjima na dnevnom nivou. Nešto poput daleko poznatijeg, renomiranog britanskog dnevnika Financial Times.


Ono što Milan ovih dana radi jeste da legalno eksploatiše pravilnik finansijskog fer-pleja i isti koristi kako bi ovog leta skrojio tim za budućnost. Ključ leži u tome da Milan tokom poslednje tri sezone nije bio deo Uefinih takmičenja, pa samim tim ne podleže monitoringu, a isti će biti sproveden tek od jeseni. To dalje znači da će Evropska kuća fudbala početi da kažnjava Milana tek od naredne sezone, ukoliko prekrši odredbe finansijskog fer-pleja.

U prevodu - Milan ovog leta nema finansijski limit za trošenje novca, nasuprot Interu i Romi, koji su morali da čekaju 1. jul kako bi se završio prethodni finansijski ciklus i tek onda krenuli u šoping.

E sad, uprava Rossonera želi da izbegne silne kazne potpisivanjem akta zvanog „Voluntary Agreement“. Odnosno - dobrovoljni sporazum. Ovim dokumentom UEFA podstiče klubove s novim vlasničkim strukturalama da ulažu novac kako bi napravili tim po želji, ali uz validan i realan plan povraćaja uloženog novca u periodu od tri do pet godina kroz prodaju igrača i ulaznica, marketinške akcije, plasmanom u Ligu šampiona, unosnih sponzorskih ugovora...

Novi vlasnik Milana Li Yonghong još je u maju predao UEFA-i ovaj biznis plan, kada je i obavljen razgovor o dinamici povraćaja uloženog novca. Međutim, UEFA nije ni odbila, ali ni prihvatila ovaj predlog i odložila donošenje konačne odluke za oktobar. Razlog tome je što je Yonghongov plan bio preambiciozan, što je izazvalo određenu sumnju među članovima proceniteljske komisije. Navodno, prema ovom planu, obrt bi u periodu između 2018. i 2022. godine trebalo da bude preko 500.000.000 evra, odnosno preko 200.000.000 evra godišnje! Gde bi Milan svake godine obezbeđivao ulazak u Ligu šampiona, što i jeste moto Milanove nove kampanje.

Opet, UEFA nije odbacila ovaj plan i zatražila je od kluba da koriguje određene stavke o dinamici obrta novca. Takođe, zahteva se da se donesu temeljno urađene analize marketinškog rasta kluba, posebno na azijskom tržištu.

Kako procenjuje pomenuti list, Yonghong je kroz razne fondove, ali i saradnju sa brojnim partnerima  iz Kine uspeo da prikupi gotovo 320.000.000 evra za transfere ovog leta. Kako je Milan dosad potrošio nešto preko 210.000.000 evropskih novčanica, ocena je da Milan neće utrošiti svih preostalih 120.000.000, već samo onoliko koliko bude potrebno da bi se stavila trešnjica na furiozni prelazni rok. A to će biti novac za novu haubicu.

Da li će to biti Pierre Emerick Aubameyan, Alvaro Morata, Andrea Belotti ili Nikola Kalinić?

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji