Šta je promenio Seedorf - Proterao "Ganse", nema jutarnjih treninga...

Clarence Seedorf uveo neke novine i van samog tima, koje se tiču treninga, kapitenske trake, novinara...

Holanđanin je doneo neka nova pravila, ne radi se strikno o promenama vezanim za teren, već jednom broju pratećih stvari. Jasno da to ne može da donese poboljšanje samo po sebi, ali će, ako Seedorf  podigne Milan, svakako i te promene biti proglašene za deo uspeha.

Recimo, promenjena je pesma uz koju fudbaleri istrčavaju na teren, izgleda da mister Clarence ne voli "Ganse", pa je "Sweet child of mine" zamenio sa 'Can't hold us" koju izvode Macklemore&Ryan Lewis.

On takođe insistira da kapitensku traku nose najstariji i najiskusniji igrači, kao recimo Mexes u Napulju. To bi značilo i dodatnu odgovornost, Seedorf veruje da će to recimo pomoći Francuzu da se smiri.

Psihološki momenat je važan, u "Milanello" se vratio psiholog Bruno De Michelis koji je radio u vreme Capella sredinom devedesetih, ali i sa Ancelottijem.

Pre meča igrači zagrljeni u stilu američkog profesionalnog sporta jačaju zajedništvo.

Seedorf veruje u značaj medija, konferencije će držati ne samo u "Milanellu" pred gostovanje, već i u gradu u kome igra Milan, za lokalne novinare. Uz to, on je olakšao pristup novinarima na treninge koji će biti otvoreni. Time želi da pokaže značaj koji imaju novinari na stvaranje slike o timu i o njegovom radu.

Nema više jutarnjih treninga tokom sezone, treniraće se jednom, ne pre 15 časova, kako bi igrači imali više vremena za odmor. Ovo naravno ne znači da će imati toliko slobodnog vremena, već će tokom jutartnjih časova u "Milanellu" biti održavani sastanci, zajednički ručak i slične stvari.

Novina kod sastanaka pre meč je da će biti držani odvojeno, po linijama tima, kako bi bila postignuta maksimalna koncentracija.

Uz to sa gostovanja koja su dalja, recimo u Madridu protiv Atletica, nema povratka odmah posle meča, već će ekipa prespavati, pa se tek onda čarterom vratiti u Italiju. Isti slučaj bi mogao da bude kada tim gostuje na jugu Italije.

Ono što do sada nije novo je uglavnom igra, mada prvo poluvreme protiv Atletica obećava...
Noviji Stariji