Mihino “Stvaranje čoveka“ ili kako je Donnarumma udahnuo život Milanu (VIDEO)

Božanske odbrane Gigija Donnarumme direktno su zaslužne za bar 10 od 22 boda Rossonera.

Treće mesto na tabeli. Svaki iole realan navijač bio bi biše nego zadovoljan kad bi takav raspored bio i na kraju sezone u Seriji A. Paradoksalno, zavisiće najviše od jednog čoveka, neočekivanog heroja Milana, Gianluigija Donnarumme. Tinejdžer koga je Siniša Mihajlović maltene na silu promovisao u prvog golmana Rossonera ove sezone dokazuje svim skepticima da nisu bile tačne teorije zavere po kojima mu je bivši trener pružio šansu samo da bi naudio Diegu Lopezu.

Donnarumma je Milanov supermen (VIDEO)

Ne, Mihajlović je samo bio u prilici da Donnarummu vidi pre no ostali. I dovoljno pametan da shvati da je pred njim pravi biser od koga bi Milan mogao da ima velike koristi u budućnosti.

Berlusconi: Donnarumma u Milanu još 20 godina

Ta budućnost je stigla pre nego kasnije, a njen simbol je detalj iz 62. minuta sudara sa Pescarom: projektil Lediana Memushaja, imala je ta lopta savršen efe, išla pravo u sam rogalj Milanovog gola, a onda nebeski skok 17-godišnjeg golmana...

Italijanski kinematografi rekli bi: La grande belezza. Velika lepota.



Nije to bila ni jedina Donnarummina parada protiv Peskare. Imao ih je ukupno sedam, pa je i peti put ove sezone sačuvao mrežu netaknutom. Ove sezone to još nije uspelo nijednom drugom golmanu u pet najjačih liga Evrope. Bila je, dakle, samo simbol Donnarummine veštine. Veština je osnova svake umetnosti, a ono što golobradi mladić čini ove sezone na Milanovoj gol liniji zaista se graniči sa najlepšim delima italijanskih renesansnih majstora.

Setimo se samo događaja od pre nedelju dana protiv Juventusa. Sami Khedira je mogao samo da u neverici kako Donnarumma već viđen gol pretvara u odbranu kola i još jednu pobedu Rossonera.



Povod da se na Apeninima zapitaju koliko ih je već imao u ovih 11 kola? I mnogo bitnije: koliko su njegove intervencije doprinele Milanovim rezultatima? Svojevrsnoj Milanovoj renesansi. Još jedna loša sezona bacila bi italijanskog giganta na kolena. Doduše, očekivalo se da će neko drugi biti taj ko će navući kostim junaka, a učinio je to 17-godišnjak.

Gazzetta dello Sport je izračunala da je Gigi Donnarumma Milanu direktno doneo bar 10 bodova od ukupno 22 koliko su ih do sada osvojili na San Siru.

Već u prvom kolu protiv Torina, Milan je slavio sa 3:2, bodovi su pečatirani tek pošto je Donnarumma u šestom minutu sudijske nadoknade zaustavio udarac Andree Belottija sa penala!

Mihajlović: Da barem nikad nisam dao šansu Donnarummi

Carlos Bacca je postigao het-trik, ali takav golgeterski podvig bio bi tri puta jeftinije da nije bilo Donarumme.



Nekoliko bravura i u ludoj pobedi nad Sassuolom od 4:3. Jeste tada Gigi bio tri puta matiran, ali su ga saigrači ostavljali samog kao da je na strelištu. Imali su Neroverdi i šut za izjednačenje, ali je Donnarumma oduševio San Siro panterskom odbranom šuta Marca Politana, koju možete na vidite na 5.36 od početka video snimka ispod ovog pasusa.



Četiri odbrane vredne 12 bodova. One ključne. A bilo ih je još. U pobedi od 2:0 protiv Lazia nekoliko ne baš spektakularnih, ali i te kako bitnih intervencija, odličan je bio i nedelju dana ranije na gostovanje kod Sampdorie na Marassiju...

Na čuvenoj Mikelanđelovoj freski "Stvaranje čoveka" Bog je udahnuo život prvom čoveku na planeti - Adamu. Oktobra prošle godine Siniša Mihajlović je udahnuo fudbalski život Gigiju Donnarummi, a kako je ovaj krenuo ne bi bilo iznenađenje ako bi baš on stvorio jedan novi svet u crno-crvenom delu Milana. Svet koji bi podsetio na vremena kada su se Rossonera plašili u svakom kutku Evrope.

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji