Novi „vladar“ na taktičkom polju je 4-2-3-1!

Taktika koju je do savršenstva svojevremeno doveo Rafael Rafa Benitez, postala je omiljena postavka trenera Milana Clarencea Seedorfa...

Nekada je formacija 4-4-2 bila sinonim za fudbal, a prošle sezone je u Ligi šampiona, verovali ili ne, korišćena samo desetak puta. Novi „vladar“ na taktičkom polju je 4-2-3-1! U finalu najelitnijeg klupskog takmičenja na svetu prošle sezone igrala su dva kluba koja su koristila ovu postavku.

Ako ovu formaciju i stil igre koji ide uz nju sada koristi pola Evrope, onda se mora odati priznanje Rafaelu Rafi Benitezu, čoveku koji je, doduše, nije izmislio, ali je prvi počeo da je koristi kao primarnu postavku, a potom je i podigao na viši nivo. Često osporavani strateg je time ostavio veći trag u fudbalu nego mnogo trofejniji stručnjaci – promenio je igru. On je s Valenciom, koju je vodio početkom trećeg milenijuma – osvojio dve titule prvaka Španije i jedan Kup UEFA koristeći isključivo 4-2-3-1 i tako je sve počelo.

Za ovakav stil igre ključna su dva igrača u sredini. Jedan je tu da kvari igru protivnika (klasičan zadnji vezni), a drugi poželjno jak i smiren na lopti, kako bi iz dubine organizovao napad svog tima. Benitez je u timu Slepih miševa ove zadatke poverio Davidu Albeldi i Rubenu Baraji. Kada je kasnije vodio Liverpool, neprikosnoven u sredini terena bio mu je Xabi Alonso, dok su se na drugoj poziciji igrači menjali, mada je, po mišljenju taktičkih stručnjaka, najboljeg partnera imao u Argentincu Javieru Mascheranu. Ovakvi tandemi su i Nemanja Matić i Frenk Lampard (Chelsea), Ander Iturraspe i Mikel Rico (Athletic Bilbao), Roman Neustadter i Kevin Prince Boateng (Schalke), Jack Wilshire i Mikel Arteta (Arsenal), Sven Bender i Nuri Sahin (Borussia Dortmund), kao i tandem Gokhan Inler i Jorginho, koji Rafa Benitez sada koristi u trenutnom klubu, Napoliju... Kod 4-2-3-1 odbrana ima slična zaduženja kao i u formaciji „svrgnute kraljice“, „božićnog drveta“, „romba“, klasičnog 4-4-2...

A šta su zadaci trojica fudbalera iza klasičnog špica najbolje se vidi na primeru Arsenala. Oxlade-Chamberlain na desnom krilu, Santi Cazorla na levom, a u sredini prava kreativna „desetka“ Mesut Ozil. Spoljni igrači, u suštini klasična krila, tu su da asistiraju usamljenom napadaču ili da se sami stušte ka golu protivnika, tako da značajno utiču na broj postignutih golova svoje ekipe. Ukupan broj veznih igrača je dovoljan da se uspostavi kontrola nad utakmicom, te timovi koji koriste ovu formaciju uglavnom imaju više loptu u posedu od svojih rivala.

Velika mana ove taktike, barem za ljubitelje fudbala starog kova, jeste to što je u njoj nemoguće stvoriti klasičan napadački tandem koji igri uvek daje posebnu draž. Centarfor je sam i nema klasičnog partnera, pa on mora da bude velika radilica s dobrom fizičkom spremom, kako bi mogao da se izbori s brojčano nadmoćnim igračima odbrane. U pomoć mu, doduše, dolazi pomenuta trojka, ali to nije to.

Ali ovo naravno ne znači da je ovo defanzivna formacija. Ona to može, ali ne mora biti, što joj je jedna od najvećih prednosti – mogućnost lakog transformisanja po potrebi i profilu rivala, kao i brz prelaz iz jedne faze igre u drugu. To doduše znači i da tim mora da bude vrlo kompaktan kao bi se ova taktika uspešno implementirala u praksi.

Jose Mourinho je sa ovom formacijom osvojio triplu krunu sa Interom u sezoni 2009/10, a prošle sezone je to pošlo za rukom i Juppu Heynckesu sa Bayernom!

Vrhunski timovi Evrope kojima je ova formacija dominantna u poslednje vreme ne manjkaju. U pitanju su – Borussia Dortmund, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Athletic Bilbao, Valencia, Napoli, CSKA Moskva, Zenit, Olympique Marseille, Schalke, Shakhtar Donetsk, PAOK, Metalist Kharkiv...

Rafa Benitez – čovek kojeg su mnogi osporavali i nazivali samo debelim španskim konobarom – ovom taktičkom revolucijom je zaslužio da mu čak i najveći kritičari priznaju da je fudbalski inovator, kao i da zaslužuje da stane rame uz rame s trenerima koji su menjali fudbal – Rinusom Michelsom, Arigom Sacchijem, Johanom Cruyffom, Marcelom el Locom Bielsom...

Clarence Seedorf je odlučio dolaskom na klupu Milana da promeni taktiku, te je uveo baš ovu formaciju 4-2-3-1 sa Robinhom, Kakom i Hondom iza Balotellija.







Iako ga mnogi navijači "Rossonera" kritikuju što forsira ovakvu postavku, koja do sada nije donela rezultate, kakve očekuju navijači Milana, Clarence Seedorf će ostati čvrst u svojoj nameri da sa formacijom 4-2-3-1 donese uspehe kluba u budućnosti.
Noviji Stariji