28 godina Silvia Berlusconija na čelu Milana

Februar 1986, poseta novog predsednika Milana u Milanellu
Milan danas obeležava 28 godina od kako je na čelu kluba Silvio Berlusconi. Sa ovim čovekom na čelu Milan je osvojio 5 Liga šampiona, 7 Scudetta i 3 naslova svetskog prvaka. A sve ukupno 28 trofeja za ovih 28 godina! Silvio Berlusconi je najtrofejniji predsednik jednog fudbalskog kluba u istoriji fudbala!

Kada je 20. februara 1986. godine Berlusconi preuzeo Milan, koji je bio u ogromnim dugovima, ova vest se našla tek na šestoj strani "Gazzette dello sport". 28 godina kasnije Milan je na čelu sa Silviom Berlusconijem osvojio 18 trofeja priznatih od strane UEFA i samo argentinska Boca Juniors može na svetskoj sceni da parira ovom klubu po uspesima u poslednjih četvrt veka.

Kada je Berlusconi preuzeo Milan, ovaj klub je iza sebe u poslednjih deset godina imao već dva izleta u Seriju B kao i ogromne dugove prema tunižanskim biznismenima.

Sa dolaskom Berlusconija počinje nova era italijanskog, a nešto kasnije i evropskog fudbala, jer je Berlusconijev stil od početka bio dovoditi atraktivna imena u klub, koja bi punila do tada polu prazne stadione u Italiji. Ključni detalj bio je dovođenje holandskog trojca Gullit, Van Basten, Rijkaard, koji je godinu dana unapred rasprodao "San siro". Ovaj model ubrzo su počeli primenjivati i ostali italijanski klubovi poput Intera (Mateus, Klinsmann, Buchwald), Napolija (Careca, Maradona..) ... A nešto kasnije ovaj model se preneo i na čitavu Evropu i svet, tako da je Berlusconijeva revolucija kasnije evoluirala do stanja kakvog imamo u današnjem fudbalu, kada timovi troše na desetine miliona evra kako bi u svoje redove doveli što atraktivnija imena.

Danas mnogi milioneri poput bogatih šeikova, ruskih tajkuna i naftnih milijardera. žele da ponove Berlusconijev uspeh sa svojim klubovima, neki od njih poput Romana Abramoviča ili Dmitrya Rybolovlev, te Nasser Al-Khelaifija ili Mansour bin Zayed Al Nahyana lagano uspevaju u tome, ali ostaje činjenica da je Silvio bio prvi.

Što se uspeha tiče, Milan je za samo  tri godine osvojio tadašnji Kup Šampiona pobedivši u finalu rumunsku Steauu sa ubedljivih 4:0. Od tada pa do danas Milan je još četiri puta osvajao Ligu šampiona, nekoliko Superkupova Evrope, kao i tri titule klupskog prvaka sveta.

Berlusconi je doneo revoluciju ne samo u Milanu već i u čitavoj Evropi. Za 28 godina napisao je jednu od najlepših priča u istoriji Milana.

Predsedniče, veliko hvala za sve osvojene titule u proteklih 28 godina!
Noviji Stariji