Što će Ibrahimović donijeti Milanu? Sve!

"Nastupao sam za brojne velike klubove, ali je Milan najveći u kojem sam ikada igrao."

Tako je 2015. govorio Zlatan Ibrahimović, koji se u 38. godini vratio u slavni klub sa San Sira, s kojim je potpisao šestomjesečni ugovor, uz mogućnost produženja na još godinu dana, ovisno o učinku.

"Vraćam se u klub koji enormno poštujem i grad koji volim. Pokušat ću sa suigračima promijeniti tijek sezone i učinit ću sve da u tome uspijemo", poručio je Ibra.

Iako je ranije igrao za Juventus i Inter, posebna se veza razvila između Ibre i Milana. To najbolje pokazuje njegov potez da se vrati u redove sedmerostrukog europskog prvaka u trenucima kad proživljava jedan od najtežih perioda u bogatoj 120-godišnjoj povijesti. I dok bi brojne druge zvijezde već do 38. godine bile u mirovini ili s pola snage na drugim krajevima svijeta zarađivale na ime veliku lovu, Ibra je još jednom pokazao da je jedinstven primjer u svijetu nogometa.

Bez obzira na to što tri milijuna eura, složit ćemo se, za šest mjeseci nisu nimalo loša zarada u njegovim godinama, ima nešto više u svemu tome.

Zbog poznatog sukoba s Pepom Guardiolom nakon samo jedne sezone Ibrahimović je bio otpisan na Nou Campu. Samo ljeto ranije Katalonci su poslali Samuela Eto'oa i 69,5 milijuna eura Interu za Zlatana, koji je potom postao problem u svlačionici. Prvog dana priprema za novu sezonu Guardiola mu je rekao da će ulaziti s klupe i da mu je najbolje da ode i u tom trenutku krenuo je nevjerojatan plan menadžera Mina Raiole kojim je zajedno s Ibrom na kraju nasamario Barcu.

"Milan me želio, ali nije imao novac koji je tražila Barcelona. Adriano Galliani bio je svakodnevno u kontaktu s Raiolom, koji mi je rekao da odem kod predsjednika Barcelone i zatražim odlazak u Real kod mog prijatelja Josea Mourinha. Kad su čuli za to, poludjeli su u Barceloni i počeli spuštati moju cijenu samo da ne završim u Realu. Inzistirao sam sve dok na kraju nisu spustili cijenu do 30 milijuna eura, nakon čega su ostatak posla obavili Galliani i Raiola pa sam otišao u Milan", ispričao je u autobiografiji Ibrahimović, kojeg je Milan tada doveo za 24 milijuna eura iz tri rate pa je Barcelona izgubila sigurno nekih 60-70 milijuna eura u toj operaciji.

Veliku ulogu u cijeloj operaciji imao je i Ronaldinho, koji je kao igrač Milana rekao Ibrahimoviću da dođe na utakmici trofeja Gamper protiv Barcelone 25. kolovoza na Nou Campu.



Studeni 2010: Srušio Inter iz penala, najavio Scudetto i poslao Materazzija u bolnicu

Ibra je odmah krenuo jako i praktički je na svojim leđima nosio Milan u kojem su tada još igrali velikani poput Neste, Pirla, Gattusa, Seedorfa, Inzaghija... I onda je došao na red milanski derbi 14. studenog 2010. protiv Intera. Nerazzurri su najviše profitirali 2006. od afere Calciopoli te su posljednjeg dana prijelaznog roka oteli Ibru Milanu jer Rossoneri zbog početne bodovne kazne nisu do posljednjeg trenutka znali hoće li uopće igrati Ligu prvaka.

Zlatan je otišao u Inter, u kojem je kroz godine zaratio s najvatrenijim ultrasima, a Milan je te sezone osvojio sedmi put Ligu prvaka. Njegov dolazak u Milan teško su podnijeli navijači Intera, a još im je bilo teže kad je zabio iz penala (nad njim ga je skrivio Marco Materazzi) i proslavio ga ispod njihove sjeverne tribine na kojoj je grupa Curva Nord.

"Sjećam se, bila je to momčad puna zvijezda, nogometnih majstora i šampiona. Međutim, godinama nisu mogli s Interom i dok sam postavljao loptu za izvođenje penala, osjetio sam ih kako mi govore: 'Ibra, povedi nas do pobjede i Scudetta.' Zabio sam i na kraju je tako i bilo", također je objavio napadač u svojoj knjizi.



Ibra i društvo su ostali i s igračem manje, a on je osvetničkim kung-fu udarcem poslao Materazzija u bolnicu, o čemu je i nedavno govorio.

Milan je dobio derbi 1:0 i kasnije osvojio šest godina čekani Scudetto nakon petogodišnje dominacije susjeda. Ibra je te sezone zabio 21 gol, od čega 14 u Serie A zajedno s Alexandreom Patom i Robinhom. U međuvremenu je opet zabio Interu, ovog puta u Pekingu 6. kolovoza iste godine, i pobjedom (2:1) osvojio talijanski Superkup.

Veljača 2012: Poništen gol Muntarija za prvu izgubljenu titulu u karijeri

Sljedeće sezone Inter ja pao, a Antonio Conte i njegov radnički Juventus objavili Milanu rat za Scudetto. Rossoneri su 25. veljače dočekali starog rivala kao lideri s bodom više i utakmicom više, a najveći talijanski nogometni derbi trebao je pružiti odgovor hoće li Milan obraniti Scudetto ili će se Stara dama vratiti na tron prvi put od afere Calciopoli, zbog koje je završila u drugoj ligi.

Allegrijev Milan vodio je 1:0, a u 25. minuti Gianluigi Buffon izvadio je loptu pola metra iza gol-linije nakon šuta Sulleya Muntarija i očiglednog gola za 2:0 i izvjesnih +4 na ljestvici. Glavni sudac Paolo Tagliavento najprije je pokazao rukom na centar, ali je potom neshvatljivo spustio ruku i nastavio kao da se ništa nije dogodilo. Nije reagirao ni drugi linijski sudac Roberto Romagnoli, koji je imao savršenu poziciju u trenutku kada je Buffon iz gola izvadio loptu. I umjesto 2:0 Rossoneri su u nastavku pali, što je iskoristilo njihovo dijete Alessandro Matri i u 83. minuti zabio je za 1:1, čime je Juve ostao u igri, a kasnije i označio početak velike ere od osam vezanih titula, što traje i dandanas.

Ibra je do tada svuda gdje je igrao osvajao nacionalna prvenstva, ali je te sezone došao kraju tom nizu.



Travanj 2012: Kuipers je oteo Ibri san o osvajanju Lige prvaka

Bio je to veliki udarac za Milan, koji je izgledao jako ozbiljno te sezone i u zraku se osjećalo da može ponovno napasti Ligu prvaka. Stigao je do četvrtfinala, odigrao bez golova na San Siru protiv Barcelone, a onda 3. travnja imao 1:1 u uzvratu na Nou Campu sve do 41. minute kada je sudac Bjorn Kuipers dosudio drugi, skandalozni penal za Blaugranu nakon jednog duela Neste i Busquetsa, uz košarkaški blok Puyola.

Leo Messi je zabio opet iz penala, a Andres Iniesta dotukao je Milan u drugom poluvremenu za 3:1 i kraj Ibrinih snova o osvajanju Lige prvaka.

"Sad razumijem Mourinha kad kaže da Barcelona ima pomoć sudaca. Nevjerojatno je da sudac dosudi onakav penal na ovom nivou nakon jednog običnog duela. Pokradeni smo!" poručio je Ibra te noći u Barceloni.

To je samo bila najava šokantnog odlaska iz kluba na kraju sezone.

Srpanj 2012: Galliani mu je obećao da će ostati, a onda ga prodao PSG-u

Tužno je, zahvaljujući sucima, završila ta sezona na San Siru, na kojem su se protiv Novare u posljednjem kolu oprostili brojni senatori: Nesta, Gattuso, Seedorf, Inzaghi, Zambrotta... Ibra je bio viđen kao vođa novog Milana zajedno s Thiagom Silvom, ali su obojica na kraju završili u PSG-u.

"Galliani mi je rekao: 'Ne brini, Zlatane, nećemo te prodati.' Nakon nekoliko tjedana bio sam u svom domu u Vaxholmu i vratio se s jet-skija, a onda vidio pet propuštenih poziva od agenta Mina Raiole. Rekao mi je: 'Leonardo će te pozvati.' U tom trenutku sam shvatio da govori o sportskom direktoru PSG-a. Rekao sam da neću odgovoriti i da mi je Galliani obećao da neće biti prodaje. Mino mi je tada rekao - 'Znam, ali prodali su te svejedno", ispričao je Ibra u autobiografiji, zbog čega dvije godine nije razgovarao s Gallianijem, koji je i sam potvrdio krivnju i pravdao se financijskim minusom.

Dvogodišnju avanturu završio je s 56 golova i 24 asistencije u 86 utakmica.



Godinama su Ibra i Milan plakali jedno za drugim

Od vremena njegovog boravka u PSG-u, potom Manchester Unitedu i LA Galaxyju, gotovo svakog prijelaznog roka Ibra se povezivao s povratkom u Milan. Navijači su se nadali iznova i iznova, a dvije strane javno su plakale jedna za drugom. Doduše, Ibra je svoje odrađivao u Parizu, Manchesteru i Los Angelesu onako kako to najbolje zna, dok je Milan doslovce potonuo na svim razinama.

"Milan? Katastrofa! Toliko priče, a malo akcije. Nažalost, više ne pričamo o klubu u koji je cijeli svijet bio zaljubljen. Možda sada u klubu rade neki pogrešni ljudi, kojima je mjesto negdje drugdje", jedna je u nizu izjava Ibrahimovića o klubu za koji je tijekom svih godina ponavljao izjavu kojom smo i započeli ovaj tekst.

I onda se, u prosincu 2019. godine, povratak dogodio, a Ibra ga je ovako najavio.

"Potpisat ću za momčad koja ponovno uči pobjeđivati, želi oživjeti svoju povijest i traži izazov. To je jedini način da pronađem dovoljno motivacije i ponovno iznenadim onim što mogu", rekao je, a svi su u tom trenutku shvatili da je to konačno Milan. Onda kad mu je Ibra najviše potreban.

Prosinac 2019: Što Ibra donosi Milanu? Sve!

Nakon toliko godina Ibra se vratio na San Siro, a u Milano stiže 2. siječnja, kada će obaviti liječničke preglede i službeno potpisati ugovor.

Ranije smo pisali o tome da Fond Elliott, koji je trenutačni vlasnik Milana, i njegova produžena ruka Ivan Gazidis žele mlade igrače, a direktori Paolo Maldini i Zvonimir Boban iskusne igrače koji bi pomogli najmlađoj momčadi lige s prosjekom godina 25,6. Zato Gazidis prije pet mjeseci nije dopustio povratak Ibrahimovića, uz obrazloženje "da je star".

Međutim, očajni rezultati ekipe, 11. mjesto u Serie A i težak poraz od Atalante (5:0) promijenili su njegovo razmišljanje, a Maldini i Boban nakon pregovora uspjeli su dovesti uvjerljivo najvećeg šampiona i zvijezdu u ovom sastavu Milana.

Navijači su uzbuđeni zbog njegova dolaska, a temelj toga je, prije svega, u njegovom iskustvu, karakteru i pobjedničkom mentalitetu. Mnoge pristalice Rossonera smatraju da je Ibra pravi čovjek, koji će uvesti red u izgubljenu svlačionicu, u kojoj Rebić, Kessie i Biglia koriste telefone uoči utakmice protiv Napolija, Kessie lajka fotografiju Gomezu nakon što je baš od njega i Atalante izgubio 5:0, Calabria iste večeri proslavlja rođendan, a mladi napadač Leao puši i pije u diskoteci samo nekoliko sati nakon potopa u Bergamu.

Također, mnogi vjeruju da će se Ibra pitati barem jednako koliko i trener Stefano Pioli, koji će ionako voditi momčad do kraja sezone i potom biti otpušten, uvjeravaju talijanski mediji, osim u slučaju da doista sve krene po zlu u 2020. pa dobije otkaz i ranije od očekivanog.

Dakle, Ibrahimović je doveden da opet nosi Milan na svojim leđima, a njegovim dolaskom svoje mjesto u početnom sastavu ozbiljno riskira napadač Piatek, koji nije ni blijeda sjena Pistolera iz prošle sezone. Također, postoji mogućnost da Poljak ili Leao igraju zajedno sa Šveđaninom u napadu, što bi značilo da Španjolac Suso ide na klupu, a nije isključena ni pozicija polušpice, na kojoj bi Ibra u ovim godinama možda i najbolje poslužio te razigravao ostatak momčadi koja bi se vrtjela i vrtjet će se oko njega i njegove inspiracije.

Pored samopouzdanja i kvalitete u igri, Ibra će dobro doći Milanu i zbog slobodnih udaraca, iz kojih će sada imati veće prilike za zabijanje, ali i nakon kornera, što je Rossonerima već godinama unazad uvjerljivo najslabija odlika.

Ibra i Milan, posebna priča za kraj 2019. i uvertira za 2020. u kojoj ćemo doznati može li nogometni majstor "pod stare dane" vratiti izgubljeni ugled jednom od najvećih nogometnih klubova u povijesti.

(Index.hr)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji