Danas su to Gattuso i Spalletti, a nekada su Milan i Inter vodili Ancelotti i Herrera!

Kada se sastaju Milan i Inter ne postoji nijedna stvar koja bi se mogla nazvati nevažnom, a pogotovo ne ko sedi na klupi ekipa čiji su okršaji poznati pod nazivom Derby della Madonnina.

Ko diriguje sastavima u jednom od najčuvenijih svetskih derbija, oduvek je bilo pitanje prestiža, časti i slave. Veliki trenutak u životu svakog trenera, 90 minuta koji su stvarali, ali na isti način i uništavali karijere.  Momenti koje bez obzira na ishod, nijedan od trenera ne bi menjao nizašta drugo na svetu.

Nije nepoznato da se oba ,,stanovnika“ San Sira u poslednjim godinama nalaze u velikoj krizi, koja se naravno, oslikava i u čestim promenama trenera. Loši rezultati se često prelome preko leđa onoga koji rukovodi ekipom, a veliki klubovi retko pokazuju i veliko strpljenje. U poslednje tri sezone Milan je promenio petoricu, a Inter čak šestoricu stručnjaka.

Štaviše, od 2010. godine u klubovima su se duže od jedne sezone zadržali samo Massimiliano Allegri (Milan,  2010-2014) i Roberto Mancini (Inter, 2014-2016).

U predstojećem Derby-u della Madonnina timove će predvoditi Gennaro Gattuso i Luciano Spalletti, čiji se sportski putevi za sada značajno razlikuju. Gattuso ima neuporedivo bogatiju igračku karijeru, dok za Spaletija to važi na polju njihovg trenutnog poziva. U njihovom prvom međusobnom obračunu uspešniji je bio nekadašnji fudbaler Rosoanera pošto je Milan slavio pobedu u četvrtfinalu Kupa Italije.

Međutim, Spalletti je takođe ostvario pobedu u svom prvom velikom derbiju kada su njegovi fudbaleri u oktobru trijumfovali protiv Milana na čijoj je klupi tada sedeo Vincenco Montella.

Milan je najuspešnije vodio Nereo Rocco, a najduže Ancelotti

Za najupešnijeg trenera u istoriji Rossonera se smatra Nereo Rocco koji je vodio Milan u čak pet navrata. Već u prvom mandatu je klubu doneo prvi trofej šampiona Evrope (1963), što je ponovio 1969. godine. Rocco je u klupskim vitrinama ostavio tri trofeja nacionalnog kupa, dva osvojena prvenstva, po dva trofeja u dva evropska kupa i trijumf u Interkontinentalnom kupu!

On je na klupi Milana sedeo u 323 utakmice, u čemu ga je nadmašio jedino Carlo Ancelotti koji je Rossonere predvodio 420 puta. Ancelotti ujedno ima i najduži neprekinuti staž (2001-2009) i bilans od osam trofeja među kojima samo jednu titulu šampiona Italije! Njih najviše ima Fabio Capello, dok su više od jednog osvajali još Kilpin i Viani po dva.

Legendarni Herrera je devet sezona predvodio Inter

Inter je najduže vodio legendarni Helenio Herrera, čak devet sezona. Njegov prvi (1960-68) mandat i danas važi za ,,zlatno doba“, a klubu je podario sedam trofeja – tri Scudetta i po dva trofeja Kupa šampiona i Internacionalnog kupa. Za njegovo ime se takođe vezuje najveći broj utakmica (366) i pobeda (205).

Drugi na toj listi je još aktivni Roberto Mancini koji je isti broj trofeja osvojio za prve četiri godine boravka na klupi Nerazzurra (tri Scudetta, dva Kupa Italije i dva Internacionalna kupa).

Više od jednog trofeja u Seriji A Interu su doneli još samo Mourinho i Alfredo Foni. Kao kuriozitet se izdvaja Gian Piero Gasperini koji je 2011. godine otpušten posle samo pet utakmica bez ijedne ostvarene pobede!

Prelasci iz jednog kluba u drugi se u slučaju gradskih rivala nigde u svetu ne posmatraju blagonaklono, pa ni u ovom slučaju, ali su trojica trenera ipak uspela da prevaziđu takvu situaciju. Naime, Trapattoni, Leonardo i Zaccheroni su vodili i Milan i Inter.

Za najveću pobedu Milana (6:0, 2001) zaslužni su zajedno Mauro Tassotti i Cesare Maldini. Inter je najubedljiviji trijumf (5:1) zabeležio davne 1910. godine u eri svog prvog trenera Virgilija Fossatija.

(Meridian-sport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji