"NISMO TI MI JUVENTUS" Kako je Milan spriječio novu pljačku debelog pizza majstora

Nogomet je već dugo u raljama menadžera, koji su postali važniji i moćniji od klubova, nogometaša i UEFA-e. Jednostavno, često možemo pročitati kako europski velikani praktički postaju robovi jednog agenta i njegovih suludih zahtjeva u ugovorima, a koji prije ili kasnije skupo koštaju, a milijune vode do njegovih dubokih džepova.

Kad je, prije nekoliko godina, Real želio dovesti Radamela Falcaa, transfer je propao jer je predsjednik Florentino Perez odlučio stati na kraj cijeloj sagi. Iako je Jorge Mendez menadžer Cristiana Ronalda, Jamesa Rodrigueza, Fabia Coentraa, Danila, koji igraju za Real, prilikom operacije Falcao uvjeti su bili nemogući te je španjolski velikan odustao, a Perez ispalio...

"Da sam pristao na Mendezove uvjete u transferu Falcaa, mogao bih mu praktički predati ključeve Reala", priznao je Perez, čime je najbolje opisao koliko menadžeri ubijaju nogomet.



Nakon toga se Mendez povukao i nije više tako agresivan u posljednje vrijeme, poput njegovog kolege Mina Raiole. Talijan se ne zaustavlja i sve je veći broj klubova koji ne žele raditi s njim, ma koji god igrač bio u pitanju i što god im taj nogometaš donio.

Zato je, nakon povijesne pljačke Juventusa, baš Milan odlučio kako ne želi napraviti istu grešku poput rivala iz Torina. No, krenimo redom.

Paul Pogba postao je jedan od najvažnijih igrača Stare dame i došao je trenutak za novi ugovor. Raiola je odugovlačio, igrao svoju igru, a čelnici Juvea nasjeli. Morali su, uz bogati ugovor, dati Pogbi legendarnu desetku koju je desetljećima nosio čuveni Alessandro Del Piero, zbog čega su morali istrpjeti bijes navijača.



Jednostavno, Francuz je dobio sve što je Raiola tražio, ali ni to nije bilo dovoljno. Već sljedećeg ljeta, onog 2016, menadžer je praktički mjesecima držao u neizvjesnosti Juve i cijelu Europu hoće li Pogba završiti ponovno u Manchester Unitedu za otkupnu klauzulu od 100 milijuna. I na kraju se to i dogodilo za rekordnih 105 milijuna eura. Činilo se kako je talijanski prvak prošao odlično kad je već znao da će ostati bez igrača.

No, nije bilo baš tako. Naprotiv.

Iako je Generalni direktor Giuseppe Marotta tvrdio kako je Juve od cijelog transfera zaradio 72 milijuna eura, a Raiola 27, nekoliko mjeseci kasnije istina je šokirala navijače. Raiola je od transfera zaradio, vjerovali ili ne, 48,7 milijuna eura, što je gotovo pola od cijelog transfera, pa su Bianconeri zapravo jedva i zaradili 50 milijuna eura.

Sve su to pomno pratili u Milanu, čije su nove vlasnike mnogi podcijenili u startu. Kineski predsjednik kluba Yonghong Li, izvršni direktor Marco Fassone i sportski direktor Massimiliano Mirabelli našli su se u gotovo istoj situaciji kao Juve. Samo je umjesto Pogbe tu bio Gianluigi Donnarumma, a s druge strane ponovno je zaplesao Raiola. Barem pokušao zaplesati.

On je najprije tražio veliku plaću za svog igrača, što je Gigio i dobio (pet milijuna eura po sezoni uz ugovor do 2022. godine). Dakle, prvi uvjet je prošao po planu, a sada je trebalo dogovoriti i drugi a to je otkupna klauzula i time opljačkati Milan sljedećeg ljeta.
Raiola je tražio stavku u ugovoru po kojoj bi sjajni vratar mogao napustiti klub sljedećeg ljeta za 50 milijuna eura ako momčad ne izbori plasman u Ligu prvaka, od kojih bi on zaradio tko zna koliko.

Ali, s druge strane je stigao neočekivani odgovor. Milan nije pristao na to, kao ni na niz ostalih njegovih zahtjeva, te nije odustao od 100 milijuna eura, koliko je želio otkupnu klauzulu za svog dragulja u slučaju odlaska.

I zapravo je tu nastao najveći problem. Raiola je pokušao odugovlačiti, a čelnici Rossonera jasno poručili da dvojac ima 10 dana za donijeti odluku. Na kraju je bahati Donnarumma morao odbiti novi ugovor, a time je Raiola sigurno ostao bez velikog dijela kolača.

Zna se gde će Donnarumma dalje, ali Milan je izgleda spremio osvetu njegovom agentu

Jer, ako Milan ovog ljeta proda vratara za nekih 40-50 milijuna eura Raiola neće po ugovoru moći zaraditi koliko bi mogao sljedećeg ljeta s novim ugovorom, a postoji i još teži scenarij po kojem bi Donnarumma godinu dana ostao na tribini, nakon čega bi pogotovo menadžer morao krenuti iz početka i njegova bi zarada u tako malom transferu bila gotovo nepostojeća sljedećeg ljeta za igrača koji toliko dugo ne bi igrao.
Dakle, Raiola je starim trikovima pokušao ponoviti slučaj Pogba, iz kojeg je između Juventusa i Manchester Uniteda izašao kao pobjednik s gotovo 50 milijuna eura u džepu. No, ovog puta naišao je na zid, a Milan pokazao kako klub ne mora biti rob menadžera - ako to doista ne želi.

(Index.hr)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji