Mrtva trka na obrnut način - Milan, Inter i Fiorentina beže od Lige Evrope

Umesto ka njoj...

Ni Englezi nisu baš oduševljeni njome, ali nisu baš ni spremni da se sramote kako bi sebi obezbedili duži letnji odmor. U Italiji pak od Lige Evrope se beži kao đavo od krsta, pa se i mediji na Apeninima pišu o tome kako su Milan, Inter i Fiorentina sebi dozvolili da im se podsmeva cela Evropa. Ali fudbal na najvišem nivou? Čist biznis, a Liga Evrope jednostavno nije dovoljno primamljiva. Barem ne klubovima koji bi da se umuvaju među najbogatije i najveće na Starom kontinentu. Svi ti silni investitori sa bližeg ili daljeg istoka nisu ovde slučajno.

Samo primera radi, Milan i Inter će 24. jula u Nanđingu (gradu u kome je sedište kompanije Suning, novog vlasnika Nerazzurra) odigrati prijateljski derbi koji će im doneti po 5.000.000 evra! I to nije sve, jer kad navijači sa Dalekog istoka nagrnu da pokupuju dresove i suvenire, a novi kineski vlasnici milanskih klubova tu nekako nabiju i druge poslovne aktivnosti koje za cilj imaju da "prespoje" Uefina pravila o finansijskom fer pleju niko ni ne može da predvidi koliko će italijanski timovi zaraditi ovog leta.

U svakom slučaju mnogo više od tih 5.000.000 po klubu.

Prazne tribine u Ligi Evrope

Da su izabrali Ligu Evrope sve bi bilo kristalno jasno. Uefa je transparentna kad su takve stvari u pitanju, pa smo za ovu sezonu odmah znali da se plasman u grupnu fazu (pod pretpostavkom da bi i Inter, Milan i Fiorentina došli do nje) plaća sa 2.600.000 evra, da mesto u šesnaestini finala vredi 500.000 evra, u osmini finala još 750.000, u četvrtfinalu dodatnih 1.000.000, u polufinalu 1.600.000, da finalista može da računa na oko 3.500.000 u premijama, a šampion čak 6.500.000.

Sve skupa maksimum 13.250.000 evra, ne računajući bonuse za ostvarene rezultate: 120.000 za remi u grupnoj fazi, 360.000 za pobedu, 600.000 za prvo mesto u grupi...

Tu je naravno i deo kolača od TV prava, koji je mnogo teže izračunati. Ali čisto primera radi - Roma je ove sezone plasmanom u osminu finala sebi donela profit od 4.500.000 evra.

Vrlo primamljivo dakle. Pod jednim ne baš malim uslovom. Primamljivo ako pobediš - sve. U realnom svetu to baš i nije tako, pa je donekle i razumljiva namera kineskih biznismena da lakšim putem stignu do novca. Taj jedan prijateljski, gradski derbi u Nanđingu, tri dana pre početka kvalifikacija za Ligu Evrope, mnogo je lakši.

Druga strana medalje su ti rezultatski šamari koji nikako ne podižu ugled italijanskih velikana. Inter se baš bruka. U poslednjih sedam kola osvojio je samo dva boda. Ne pobedi li u nedelju Sassuolo oboriće negativan rekord star punih sedam decenija. Igrala se sezona 1947/1948 kad je Inter poslednji put odigrao osam ligaških mečeva bez pobede...

Pitajte samo navijače - džaba svi dolari sveta ako nema pobeda.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji