Leti, leti Montellin Milan! Aeroplanino doneo Rossonerima 127.000.000 evra i vratio im dostojanstvo

San Siro je opet tvrđava, navijači se vraćaju na tribine, a Berlusconijev san o mladom i italijanskom Milanu nije više utopija.

Milan daje znake života posle tri sezone ispod svakog nivoa u kojima je završavao na sedmom, osmom i devetom mestu na kraju šampionata, što je bilo ispod svakog renomea sedmostrukog šampiona Evrope. Ništa, međutim, nije obećavalo minulog leta da će tako biti, pogotovo ne kada je usledila još jedna promena trenera, još jedan mršav prelazni rok, neke ishitrene odluke i nova papazjanija oko prodaje kluba inostranim vlasnicima.

Ali taj i takav Milan u aktuelnoj sezoni jedno je od najprijatnijih iznenađenja. Vincenzo Montella je uradio prilično dobar posao od dolaska. Konkretno, još nije napravio ništa veliko, ali na dobrom je putu da to uradi. Pomak je očigledan.

Milan spremio 22.000.000 evra za novog Vieru!

To radi kao trener sa najmanjom finansijskom podrškom u poslednje tri decenije u Milanu, što govori da i te kako ima do trenera i da Seedorf, Inzaghi i Mihajlović nisu bili nevini u Milanovim posrtanjima prethodne tri godine. Svi su imali veću finansijsku podršku od Montelle čija ekipa beleži rezultate iznad očekivanja. A vrednost ekipa konačno raste. Otkako su Ibrahimović i Thiago Silva napustili klub, Milan nije imao ovakav trend rasta u kvalitetu i vrednosti igračkog kadra. Iako je uprava kluba letos malo toga uradila da Montelli obezbedi minimum neophodnih pojačanja. Novajlije poput Lapadule, Sose, Pašalića, Fernandeza ili Gustava Gomeza niti su garant nekog napretka, niti kod Montelle imaju ozbiljniju ulogu. Donekle je izuzetak Gomez koji ima pristojnu minutažu.

Rimska Repubblica danas se bavila procvatom Milana pod Montellinom komandom. Popualrni Arepolanino je u nekoj meri ostvario Belusconijev san da Milanovu igru nose mlađi igrači i da to budu Italijani. Klinci poput Donnarumme, Locatellija ili Calabrie neka su vrsta garancije da je Milan dobio nosioce igre za naredne godine.



Repubblica je izračunala da je vrednost igračkog kadra na početku prošle sezone kod Mihajlovića iznosila 188.500.000 evra. Prema računici uglednog rimskog dnevnika, Milanov igrački kadar korišćen u ovoj sezoni (21 igrač) trenutno na tržištu vredi 315.500.000 evra. Što znači da je kapital koji Milan ima u igračkom kadru povećan sa 127.000.000 evropskih novčanica! Dakle, za 67,5 odsto?! To je ono što je Milanu bilo neophodno kako bi posle tri izgubljene godine dobio validan dokaz je na dobrom putu u velikoj rekonstrukciji tima. Treba istaći da u tom uspehu zasluge ima i Siniša Mihajlović koji je lansirao Donnarummu, pa i Brocchi kod kojeg je debitaovao Locatelli, ali najviše je zaslužan Montella kod kojeg su neki mladi i neki ranije otpisani fudbaleri postali nosioci igre i na kolektivnom uspehu dižu svoju cenu na fudbalskom tržištu.

Repubblica navodi i konkretne primere. Najdrastičniji je upravo supertalentovani Gigio Donnarumma. Na početku prošle sezone vredeo je 250.000 evra, u novembru prošle godine mu je cena skočila na 1.500.000, u junu je već stajao 12.000.000 evropskih novčanica, a stručnjaci sada tvrde da je njegova vrednost 40.000.000. A i dalje raste…

Alessio Romagnoli danas vredi 35.000.000 evra, deset miliona više nego u istom periodu pre godinu dana. Kod Montelle je procvetao i Mbaye Niang čija se vrednost udvostručila sa 16.000.000 na 32.000.000 evra i opet ga želi Arsene Wenger koji nikad nije prežalio što mu ga je Milan uzeo ispred nosa pre četiri godine. Montellina zasluga je i što se duplirala vrednost španskog ofnazivca Susa sa 10.000.000 na 20.000.000 evra. Inzaghi mu je davao šansu na kašičicu, a Mihajlović ga precrtao posle jedne utakmice. Kod Montelle jedan je od najboljih i otkrovenje sezone.

Španac otvorio dušu: Mihajlović je terorisao igrače, kod Montelle uživamo

Mladom Locatelliju cena je skočila sa 1.500.000 na 20.000.000 evra za godinu dana. Još jednom tinejdžeru Davideu Calabrii je vrednost porasla sa 1.500.000 na 8.000.000 evra. Veliki skok zabeležio je i Jack Bonaventura koji sada vredi 21.000.000, umesto 12.000.000 evra u istom periodu pre godinu dana. Čak je i Carlosu Bacci u 30. godini, kada cena igračima obično pada, skočila vrednost za 5.000.000 evra i sada vredi 35.000.000. Zbog toga u Milanu sve ozbiljnije razmišljaju o prodaji Kolumbijca koji nije baš u dobrim odnosima sa Montellom i ima ponude PSG-a i Valencie... Juraj Kucka je na početku sezone vredeo 5.000.000 a sada vredi 7.000.000 evra...

Naravno, tu su i oni čija cena je pala jer nisu u prvom planu kod Montelle. Ali rezultati daju potpuno pravo maldom treneru za te odluke. Keisuke Honda je vredeo 7.000.000, a sada 5.000.000 evra. Sosi je cena pala sa 8.000.000 na 6.000.000, Luiz Adrianu sa 8.000.000 na 6.500.000… Milan će Japanca i Brazilca najverovatnije prodati u januaru i zaraditi neki novac. Jedina negativna pojava je Andrea Bertolacci. Vezista kojeg je Milan na početku Mihajlovićevog mandata platio čak 25.000.000 evra i koji u debitantskoj sezoni nije pokazao skoro ništa, a u ovoj je odigrao samo pet minuta. Zbog povreda se pokazuje kao skupocen promašaj Rossonera... Vrednost mu je za dva meseca pala sa 15.000.000 na 11.000.000 evra, a pada i dalje. Montella će morati da pokuša da oživi i njegovu karijeru ukoliko Milan planira da vrati bar deo uloženog novca.

Ali promocija maladih lavova i nekih igrača kojima su karijere bile u velikom padu ne bi imala smisla bez rezultata. Milan od ere Carla Ancelottija nije imao 22 boda posle 11 kola. To je čak i bolji start nego u sezoni 2011/12, kada je Allegri sa Ibrahimovićem i Robinhom osvojio Scudetto. Ako bi Rossoneri nastavili da osvajaju dva boda u proseku, došli bi do granice koja bi im obezbedila plamsan u Ligu šampiona posle četiri godine. Sve to Montella radi sa najmlađim sastavom u Seriji A. Prosek godina Milanove ekipe ove sezone (korišćeni igrači sa makar jednim minutom provedenim na terenu u Seriji A) iznosi 25 godina i 260 dana. Konstatujemo - sve su bliže Berlusconijevom snu o mladom i italijanskom Milanu…

Još jednu lošu tradiciju je uspela da ruši Montellina ekipa. San Siro više nije supermarket iz kojeg svako odnosi bodove kako hoće, već neka vrsta tvrđave kao nekada. Milan ima pet pobeda i jedan poraz na svom terenu gde najveću vrednost ima trijumf nad Juventusom koji se dugo čekao i došao je posle devet vezanih poraza od najvećeg rivala. Jedina mrlja je poraz od Udinesea, ali i on je bio prilično nesrećan i nezaslužen. U tih pet utakmica na svom terenu, Milan je primnio samo jedan gol, a Gigio Donnarumma trenutno je rekorder među golmanima u najjačih pet evropskih liga sa pet utakmica na kojima je sačuvao mrežu mirnom.

Sve to su prepoznali i navijači. U prvom meču sezone na svom terenu protiv Udinesea na tribinama se okupilo oko 16.000 navijača sa plaćenim kartama (ne računajući pretplatnike) što je poražavajući podatak za klub veličine poput Milana. Dobri rezultati u nastavku naišli su i na podršku navijača, stadion je protiv Juventusa bio rasprodat posle dugo vremena, a nedavno je protiv Pescare prodato 22.000 karata (ukupno na tribinama bilo oko 40.000) i publika je bila znatno bučnija i odanija nego na početku sezone kada je prodato tek 12.000 pretplatnih karata, što je najgori bilans u Berlusconijevoj eri. Navijači se, dakle, vraćaju Milanu, a Montellin tim ih je dozvao rezultatima, sve boljom igrom i projektom sa mladim lavovima koji garantuju neke bolje dane i godine za posrnulog velikana.

Sve to je i dobar znak za nove gazde iz Kine koje bi sredinom novembra i zvanično trebalo da preuzmu kontrolni paket akcija u vlasničkoj strukturi. Momenat je prilično dobar i Kinezi dobijaju ono što nisu očekivali kada su pokrenuli priču o kupovini kluba. Plan je bio da rezultati dođu posle nekoliko sezona ulaganja, a sada im se javlja situacija da bi već u prvoj sezoni mogli da dođu do Lige šampiona, što bi finansijski bio ogroman vetar u leđa za Milan. Pa ako bi još nove gazde taj vetar u leđa pojačale nekom finansijskom injekcijom za pojačanja u januaru, Milan bi uskoro opet mogao da zauzme mesto u vrhu italijanskog i evropskog fudbala. Naravno, velikom zaslugom Vincenza Montelle koji je vratio identitet i dostojanstvo sedmostrukom šampionu Evrope...

(Piše: Aleksandar Gligorić / Mozzartsport.com)
Noviji Stariji