Promene u Ligi šampiona od sezone 2018-19

Od 2018. će četvrtoplasirani timovi iz četiri domaće lige sa najvećim koeficijentom uspešnosti direktno ići u elitno takmičenje.

Klubovi iz najjačih evropskih liga igraće kvalifikacije za Ligu šampiona još samo sledećeg leta, a od sezone 2018/19 gledaćemo ih tek od septembra i početka grupne faze takmičenja!

UEFA je u petak saopštila da će četiri domaće lige sa najvećim koeficijentom uspešnosti od 2018. godine imati po četiri garantovana mesta u Ligi šampiona, tako da se više neće dešavati da u plej-of rundi kvalifikacija ispadnu Roma i Villareal, kao pre nekoliko dana.

Aktuelni format Lige šampiona je takav da tri najjače lige (španska, engleska i nemačka) imaju tri garantovana mesta, dok njihovi četvrtoplasirani timovi moraju da odigraju jednu rundu kvalifikacija.

Naredne tri lige na rang-listi UEFA (italijanska, portugalska i francuska) imaju po "2+1" tim u Ligi šampiona, a slede šest liga (ruska, ukrajinska, holandska, belgijska, švajcarska i turska) sa po "1+1" i tri (grčka, češka i rumunska) sa po "0+2".

Ostale zemlje su u kvalifikacije za Ligu šampiona slale samo prvaka.

Zanimljivo je da će u sezoni 2017/18, usled pomeranja na rang-listi, Hrvatska imati dva tima u kvalifikacijama za elitno kontinentalno takmičenje.

UEFA je saopštila i da će novo pravilo "četiri puta četiri", kojim će biti zatvoreno 50 odsto spiska učesnika Lige šampiona, biti na snazi najmanje tri sezone.

(Mondo.rs)
Noviji Stariji