Nema kraja nevoljama, Milan opet prodaje najbolje?!

Ako je suditi po brojkama i namerama porodice Berlusconi, ni narednih sezona navijači Milana nemaju čemu da se nadaju.

Od kada je Barbara Berlusconi ušla u klub kao predstavnik porodice, sprovedena je maksimalna štednja, troškovi su višestruko smanjeni, po nalogu Marine Berlusconi, koja vodi poslovnu imperiju "Fininvest".

Usledile su prodaje najboljih igrača, pre svih Ibrahimovića i Thiaga Silve, a Milan se, sa izuzetkom Balotellija, pa i Kake uglavnom odlučivao na dovođenje igrača na pozajmicu, ili onih kojima ističe ugovor.

Kako se ta politika odrazila na teren imamo priliku da vidimo, prvi put od početka veka klub neće igrati u Ligi šampiona.

No, vežite se, ako navijate za Milan, loše vesti tek slede. Polovinom aprila biće održana skupština akcionara, na kojoj će biti predstavljen poslovni rezultat iz prošle godine, tačnije do 31. decembra 2013.

Prema podacima koji su procureli, gubici su 13 miliona evra, što nije mnogo na prvi pogled, ali je duplo više nego 2012.

To, kako tvrde italijanski mediji nalaže stezanje kaiša, jer će se tek osetiti slabi rezultati. Milan će ostati tokom 2014. bez prihoda iz Lige šampiona, to je gubitak u startu od oko 13 miliona evra, a pad broja napadača, smanjeni prihodi na osnovu marketinga će dodatno pogoditi klupsku kasu.

Nedavno je Silvio Berlusconi odbrusio navijačima da svake godine ulaže 50 miliona evra iz svog džepa kako bi pokrivao dugove i finansirao transfere. Presuda "Mondadori" koja ga obavezuje da plati pola milijarde evra nakon izgubljenog procesa će svakako Milan staviti na poslednje mesto njegovih prioriteta.

Jasno je da pristalice smatraju da bi trebalo da proda klub, ali on traži nerealno visoku cenu, od oko 800 miliona, iako su u ovom trenutku "Rossoneri" procenjeni na oko 460.

No da se vratimo sadašnjim problemima. Danas mediji pišu da je izvesno da će deo gubitaka biti nadoknađen linearnim smanjenje plata igračima za oko 20%, ali to nije dovoljna ušteda.

Milan će morati da prodaje, provlače se informacije da će se osloboditi Kakinog ugovora i da Brazilac odlazi u MLS, tačnije u Orlando, što je ušteda od oko 8 miliona, ako se posmatraju njegova bruto primanja.

Ali, postavlja se pitanje kako do novih fudbalera, tačnije do pojačanja, pošto se Milan vrti u začaranom krugu. Jedno od rešenja bi bila prodaja Maria Balotellija, pokušaj razmene nekih igrača, recimo želeli bi da Matrija daju Romi za Ljajića, no sve je to na dugom štapu.

Super Mariu je pala cena, sada je manja od 30 miliona sa koliko bi Milan bio zadovoljan. Ponuda imaju za talentovanog De Sciglia, i to od Reala, ali bi takav potez predstavljao pucanj u nogu. Ako ne bude zvučnih pojačanja, pretplatnici će se dodatno osuti, neke prognoze govore da bi klub mogao da padne ispod 30 000 navijača sa godišnjim kartama što bi napravilo dodatnu rupu u budžetu za narednu sezonu.

Čini se da je Milan u začaranom krugu, a izgleda da će krivac biti pronađen u Adrianu Gallianiju, iako on bez novca u prelaznom roku malo šta može da učini. Sukob sa Barbarom Berlusconi je sada u fazi hladnog rata, a očekuje se da bi "Ujak Ferster" mogao da bude sklonjen u junu. Sve su češće najave da odlazi u Kinu kod Marcella Lippija, kako bi uspostavio skautsku mrežu Guangzhoua, no to je praktično penzija za čoveka koji je sa Berlusconijem od početka.

Ali, bolje i to, nego da gleda raspad i prihvata odgovornost za nešto što definitivno nije njegova krivica.
Noviji Stariji