Serija A: Može li Roma da opstane do kraja?

Dvonedeljna reprezentativna pauza je okončana, pa je vreme za nastavak borbe u Seriji A.

Uvodna dva meseca su donela nekoliko iznenađenja, ali i pokazala od koga šta možemo da očekujemo u nastavku sezone, a nakon što su okonačne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, sada kreće i konkretna borba za klupske trofeje.

Sportska redakcija B92 vam je priredila kratak presek prethodnih 7-8 kola u Seriji A, izdvojili smo klubove i pojedince koji su obeležili početak sezone, te ključne detalje.

Serija A presek

Dve godine Juventusove dominacije naterale su javnost u Italiji da poželi nekoga ko može da im se suprotstavi. Posle velike letnje kupovine započete prodajom Edinsona Cavanija sve prognoze gledale su ka Napulju, a rekonstruisana ekipa Rafe Benitesa sa sasvim novom taktikom isporučila je sve što se od nje očekivalo i posle 7 kola bolja je zbog gol-razlike od Stare dame.

Malo je verovatno da je iko mogao da predvidi da 19 bodova iz 7 kola neće biti dovoljno za čelo lige, zbog briljantne igre Rome. „Vučica“ je takođe prošla kroz ozbiljnu rekonstrukciju, prodala nekoliko veoma važnih igrača za devetocifrenu sumu i izašla iz leta sa zaradom od skoro 40 miliona evra i novim trenerom. Izgleda da je Rudi Garcia pun pogodak – doskorašnji trener Lilla postavio je Rimljane u sistem koji donosi i atraktivnu i ubedljivu igru. Roma je jedini tim u top 5 liga koji je istovremeno najefikasniji i ima najbolju odbranu u ligi, a sa samo jednim primljenim golom oborio je nekoliko rekorda.

U nekim drugim okolnostima učinak Fiorentine, Udinesea i Lazia, koji su oko polovine mogućih bodova, bio bi tumačen kao slabiji od očekivanja, ali su ove sezonesvi oni u prvih 8. Inter je četvrti, ali je dovoljno daleko od vodeće trojke, što im je u lice sasula Roma u jednom brutalnom poluvremenu na Meazzi. Ako oni još i mogu da razmišljaju o dobrim stranama sezone, u Milanu toga gotovo da i nema. Rossoneri su dvanaesti, a bušniju odbranu imaju samo dva istinski najslabija tima u ligi.

A ti najslabiji su Bologna, koja nije imala zgodan raspored, ali zaista prima golove u tovarima, i Sasuolo, za koji se mnogi pitaju kao je došao do Serie A i predviđaju mu izvestan put nazad. Drugi novajilija Hellas Verona u elitu je ušao sa treskom, a početak sezone bolji je čak i od vremena kada je ekipa osvojila jedinu titulu 1985. godine.

Tim sezone

Maksimalnih sedam pobeda je učinak kojem se niko nije nadao od Rome. Dok su svi gledali ako će da izgleda rat Juventusa i Napolija, Rimljani su preuzeli kontrolu. Što je najvažanije, u tih sedam pobeda dve su bile protiv gradskog rivala i Intera gol razlikom 5:0, što je demantovalo i ono malo sumnji u kvalitet tima sa Olimpica. Ni u jednoj ligi nije lako odigrati meč bez primljenog gola, a Roma je to u Seriji A do sada uradila šest puta. Samo je Parma uspela da savlada Morgana de Sanctisa, nakon čega je dobila tri gola. Totti i De Rossi su konačno dobili konkretnu podršku u napadu, sada su opasnost po rivale i Gervinho, Florenzi, a i naš Adem Ljajić koji je tri puta bio strelac u procesu prilagođavanja na novu sredinu. Uz Pjanića, Strootmana, Balzarettija i Benatiju, Roma bez sumnje ima dovoljno kvalitetan tim da se upetlja u već viđenu dualnu borbu za titulu.

Igrači sezone

Iako ima 37 godina, Francesco Totti je i dalje ključna figura Rome. Suvereni vladar Rima perfektno kontroliše igru svog tima i glavni je razlog za perfektan start svoje ekipe. Sa šest asistencija kreirao je pobede iz vikenda u vikend, a onda je sa dva gola srušio Inter na Giuseppe Meazzi i oduševio i najupornije pesimiste.

Prethodnih godina kada se pričalo o Napoliju ključno ime bio je Edison Cavani. Međutim, ključni čovek za uspon Napolitanaca do vrha italijanskog fudbala bio je Marek Hamšik. Nešto poput Paula Scholesa, nevidljiv na terenu, izuzev njegove frizure, Slovak vuče sve konce igre svog tima, uvek se nalazi na pravom mestu, a sjajan osećaj za gol i zavšni pas rezultovao je sa pet pogodaka i nekoliko asistencija.

Ove sezone Serijom A vladaju vezni igrači, a među njima se po efikasnosti posebno izdvojio Alessio Cerci. Momak koji nije imao mesta u Fiorentini pre nekoliko sezona, prošle se nametnuo kao lider Torina, a ove predvodi "bikove" u borbu za Evropu. Pritisak pod koji ga je prošle sezone stavio trener Giampiero Ventura promovisao je Cercija u reprezentativca, njegova kontrola protoka lopte impresionirala je i selektora Cesarea Prandellija. Moglo bi se reći da je on Torino, s obzorom da je postigao 60% golova svoje ekipe.

Nova imena

Svaka čast Tottiju i De Rossiju, Pjaniću i Ljajiću, veličanstvenom učinku Rudia Garcie. Ali koliko vas bi ovog juna ozbiljno gledalo u osobu koja Gervinhu predviđa odličnu sezonu u top 5 ligi. Čovek koji je u Arsenalu ozbiljan fudbal igrao otprilike prva tri meseca preporodio se u Rimu, gde za Garciu igra otprilike kako je to činio dok su obojica bila i Lillu.

Madridski trio pojačanja Napolija za kratko vreme je osvojio srca navijača, do te mere da Higuaina već počinju da porede sa nedostižnim Diegom, a Callejon prvi put u karijeri dobija priznanje za posao koji je uvek radio sasvim korektno. Još je pohvalniji način na koji su se uklopili u tim koji je i pre njih imao fizionomiju i veliki kvalitet, a i realnog lidera, pravog Napolitanca rođenog na obali Hrona, Mareka Hamšika.

Juve je prethodnih godina dominirao u Italiji, ali je ostajao kratak na evropskoj sceni. Veliku ulogu u prevazilaženju zaostatka za velikim rivalima imaće sasvim sigurno Carlos Teves. Argentinac ima iskustvo osvajanja Lige šampiona sa Manchester Unitedom, a za sada je najefikasniji igrač kluba sa 4 gola u svim takmičenjima.

Novi menadžeri

Italijani retko greše sa trenerima, bar velikani, a tako je bilo i proteklog leta. Napoli je napustio čovek koji ga je doveo na vrh, ali se to nije osetilo na San Paolu. Rafael Benitez se rešio Edisona Cavanija o kojem je počelo više da se priča o transferu nego igrama, i doveo nekoliko fantastičnih pojačanja u svaku liniju tima. To je donelo i rezultat, samo jedan remi u sedam kola i solidan nastup na startu Lige šampiona.

Ipak, najveća zvezda trenerskog prelaznog roka je Rudi Garcia. Posle uspešne ere u Lilu stigao je na klupu Rome i preporodio ovaj tim. Sa njim Rimljani melju sve rivale i posle osam kola imaju perfektan učinak. Francuz je prvi posle niza trenera koji nije doveo u pitanje kvalitet Francesca Tottija zbog njegovih godina, a ovaj 37-godišnjak mu je to izvratio impresivnim predstavama. Garcia je dodatno pogodio dovođenjem Gervinha i Adema Ljajića, pa je sada "vučica" neočekivani kandidat za titulu.

Walter Mazzari pošao je u novi izazov, preuzeo je skoro raspadnuti Inter i bez zvučnih pojačanja krenuo u povratak "Nerazzurra" u Evropu. 7:0 protiv Sassuola su najavila revoluciju, a Inter dobro prati trenutno tri mnogo jača tima, a tek može da se očekuje renesansa na Giuseppe Meazzi. Videćemo šta će doneti novi vlasnici iz Indonezije.

Dogodila se samo jedna smena ove jeseni, Fabio Liverani se nije proslavio u svom trenerskom derbiju na klupi Genove, otpušten je krajem septembra, težak zadatak preuzeo je iskusni Gian Piero Gasperini.

Novajlije u ligi

Kao i u ostalim elitnom ligama, i u Seriji A je jedan novajlija sjajno startovao. Hellas Verona predstavlja pravo osveženje na "čizmi", sa energičnim timom kome posebnu dimenziju daje veterani. Samo torinski klubovi i Milan uspeli su da zaustave nalet ovog tima koji će da traje dok Luca Toni, Marco Donadel i Massimo Donati budu imali snage da svojim iskustvom prelamaju mečeve. Ukoliko Verona podigne nivo igre u odbrani, lako se može boriti za Evropu.

Sasvim solidan start imao je i Livorno, ali je sve upropastio u poslednja četiri kola, pre svega porazima krajem septembra i početkom oktobra na gostovanjima. Čini se da je Livorno stao sa igrom kada je i Brazilac Paulinho usporen, pa je očigledno da tim iz Toskane mora da pronađe novi put do pobeda.

Naravno, ne mogu sve novajlije da zablistaju, ovaj put to je Sassuolo koji je jedva uspeo da osvoji samo dva boda. Međutim, to je učini protiv velikih favorita Napolija i Lazia. Očigledno da ova ekipa ima kvalitet da se suprotstavi i velikanima. Uspela je to da uradi nakon debakla od Intera 7:0, što pokazuje karakter tima, međutim, problem za Eusebia di Francesca je očigledno motivacija. Nekoliko dana posle 2:2 sa Laziom, Sassuolo je bio potpuno drugačiji tim u Parmi (3:1). Kada zaigraju maksimalno motivisano protiv manjih timova, tada će se uključiti u borbu za opstanak.

Očekivanja u nastavku

Večeras se igra veliki derbi vodeća tima lige, u kojem bi Napolitance trebalo da prati 8000 navijača. U njekom trenutku ćese Romina serija neminovno završiti, a reakcija na to odrediće sudibnu takmičenja. U poslednjih šest godina nijedan trener „đalorosa“ nije izgurao 18 meseci.

Zaprepašćuju upornu veru u svog trenera pokazuju čelnici Milana. Massimiliano Allegri je i prethodnih sezona pokazivao zabrinjavajuće tendencije, a kada Milan uđe u sezonu sa dve pobede u sedam mečeva, plus i tamo gde im ide bolje (LŠ) ne deluju mnogo uverljivo, svi očekuju promenu trenera. Slede četiri vezana meča sa ekipama iz gornje polovine tabele, svaki bi za trenera mogao da bude finale baraža za opstanak. Pippo Inzaghi je sa juniorskim timom pobedio seniore u trening meču, većina Milanista obožavala bi da ga vidi na klupi prvog tima.

Prvi vikend posle pauze donosi mnoštvo zabavnih duela, od kojih je direktan okršaj dva najslabija tima lige jedan od onih koji će imati najveći uticaj na sezonu. Priliku da posle slabog početka uhvate ritam u mečevima sa ekipama sa dna imaju i oba đenovska kluba.

Ipak, veliku pažnju privlači novi početak Intera, nekoliko danapošto je Erick Thohir preuzeo kontrolu nad klubom od Massima Morattija. Indonežanin obećava stabilnost kluba, ali je zabrinutost posle toliko godina Morattijeve ere razumljiva. Pred "Nerazzurrima" je serija utakmica koje mogu dobiti.

Projekcija B92

Šampion: Napoli
LŠ: Juventus, Roma
LE: Milan, Inter
Ispadanje: Sassuolo, Chievo, Sampdorija
Noviji Stariji