Ko je sutrašnji protivnik Milana u Seriji A?

Milan u 1. kolu italijanske Serije A gostuje Veroni, povratniku u Seriju A posle 11 godina...

Verona je debitovala u najjačem ligaškom takmičenju sezone 1912/13. Godine 1968. se vraća u Seriju A posle dužeg vremena, gde ostaje 6 sezona da bi opet ispala u Seriju B nakon skandala u vezi predsednika kluba. Naredne sezone Verona obezbeđuje plasman u Seriju A i sezone 1975/76. ostvaruje do tada svoj najveći uspeh plasiranjem u finale Kupa Italije, gde su izgubili od Napolija 4:0 tako što su primili sva 4 gola u poslednjih 15 minuta. Verona je na putu do finala izbacivala klubove poput Torina, Caglarija i Intera. Tri sezone kasnije ispadaju iz Serije A, da bi se vratili sezone 1981/82. U naredne dve sezone klub završava na visokom četvrtom, odnosno šestom mestu. Takođe obe sezone su stizali do finala kupa gde su redom gubili od Juventusa (3:0 nakon produžetaka) i Rome (1:0).

Najveći uspeh Verone dogodio se sezone 1984/85. kada je osvojen prvi (i do sada jedini) „Scudetto“. Verona je imala tim sačinjen većinom od mladih igrača sa samo nekoliko iskusnih. Završila je ligu kao prva sa 4 boda više od Torina. Tri godine posle prve titule šampiona Italije Verona je došla do četvrtfinala Kupa UEFA, gde je ispala od Werdera iz Bremena.

Verona je naizmenično igrala u Seriji A i Seriji B, da bi sezone 2001/02. ispali iz Serije A. U toj sezoni igrali su igrači koji su kasnije postali zvezde poput Adriana Mutua, Massima Odda, Maura Camoranesija, Martina Laursena i Alberta Gilardina. Nakon 11 godina klub se vraća u Seriju A.

Da se vratimo u sadašnjost...

Onaj ko prati italijanski fudbal zna da su žuto-plavi ekipa sa velikom tradicijom, osvojenim „Scudettom“, ogromnim brojem prodatih pretplatnih karata čak i u Seriji B. Njihove utakmice prati u proseku po 20.000 ljudi, što je jako veliki broj u odnosu na ono što se trenutno događa u zemlji mode i Ferarija.

Janković je samo jedna od pridošlica koje su stigle u tim Andree Mandorlinija. Romulo (Fiorentina), Mihaylov (Twente), Jacopo Sala, nekadašnja nada Chelsea, došao iz Hamburga, Ezequiel Cirigliano, koga su hteli City i Arsenal na kraju prošle sezone, prekaljeni as Luca Toni, iskusni bivši igrač Milana, Massimo Donati, Samuele Longo, napadač Intera, uz glavni motor ove ekipe, 21-godišnji brazilac Jorginho, predstavljaće neugodnog rivala za sve timove u ligi, pogotovu na svom „Bentegodiju“.

Jorginha su celo leto selili iz Liverpoola u Everton, iz Milana u Fiorentinu. To nije slučajno, jer je prethodne sezone u Seriji B pokazao da može da igra u većini evropskih ekipa. Svako ko je pratio drugu italijansku ligu zna o čemu pričamo.

Utakmica između Verone i Milana igra se sutra, a počinje od 18 časova.

Noviji Stariji