Mario Balotelli: život i priključenija

Mario Balotelli, trenutno vodeći fudbaler po "nestašlucima" poznat je po ispadima kako na terenu tako i van njega.

Umeće sa loptom tamnoputog Italijana poreklom iz Gane je neosporno, ali je "Super Mario" medijima zanimljiv pre svega zbog svojih loših postupaka. Balotelli ima samo 22. godine, a do sada je napravio "gluposti" za tri života "prosečnog" smrtnika. Ali, napadač Milana uvek nekako uspe da se opravda neverovatnim partijama i potezima na zelenom tepihu.

Da, on je bahat, umišljen, arogantan... Da, njega ne interesuje da li će mu meta biti saigrači, protivnički igrači, navijači, devojka... ali ipak mu na kraju sve biva oprošteno jer to je Mario. Jednom rečju.

Mancini ga je uvek pravdao godinama. “Mladost ludost”, govorio je italijanski stručnjak i sve je to OK, ali zašto je recimo, Leo Messi i sa 20 godina uvek imao taj ozbiljan izraz lica? Mario nikada nije ni pokušavao da opravda sam sebe. Samo je, nakon jednog lepog gola u demoliranju Manchester Uniteda, podigao dres i otkrio majicu na kojoj je pisalo “Zašto uvek ja”?

Ono što je već svima poznato je da je rano detinjstvo Maria Barwuaha Balotellija bilo nesrećno. Rođen je 12. avgusta 1990. godine u Palermu, a biološki roditelji su imigranti iz Gane, Thomas i Rose Barwuah. Glavni problem Barwuahovih bilo je siromaštvo. Zato je Maria ubrzo usvojio bračni par Balotelli, Francesco i Silvia koji je već imao troje dece.

Porodica (Maria Balotellija) Barwuah: otac Thomas, brat Enoch, sestra Angel, majka Rose i sestra Abigail
Kontakti između Maria i bioloških roditelja bili su sve ređi, a mnogo godina kasnije kada su poželeli da opet budu zajedno, Mario ih je odbio rekavši da to žele zato što je postao uspešan fudbaler. Poznato je i da je odbio poziv da igra za reprezentaciju Gane, jer je on Italijan, oseća se kao Italijan i igraće samo za italijansku reprezentaciju.

Mario sa usvojiteljima: majkom Silviom i ocem Francescom prilikom dodele italijanskog državljanstva
Sa fudbalskom loptom se "susreo" već u petoj godini i tada je pokazao da je talentovaniji od vršnjaka i priključen je radu sa starijim dečacima. Njegov fudbalski put vodio je neočekivanom brzinom u visine. Ali ono što je istovremeno privlačilo pažnju je njegov temperament, neočekivani postupci, tvrdoglavost i sklonost ka incidentima.

Mario sa devet godina (prvi red, drugi s leva)
I tako počinje priča o kontroverznom mladom fudbaleru koji će svojim unucima imati štošta da ispriča. Možda to budu upravo unuci i Raffaele Fico ako se odluči da napokon vidi svoju ćerku što odbija da učini prethodna tri meseca.

Mario sa bivšom devojkom Raffaelom
Nikada nećemo moći da navedemo sve Balotellijeve ispade ali ako bi i pokušali u najkraćim crtama bi to izgledalo ovako:

preko 10 hiljada funti potrošio je samo na kazne za parkiranje, čak 27 puta mu je pauk odneo auto (samo) u Engleskoj, 300 hiljada funti je platio kaznu jer je gađao omladince City-a strelicama za pikado na treningu, 25 hiljada funti je osvojio u Casinu na igrama na sreću, da bi 1000 poklonio beskućniku ispred Casina. Gađao je paradajzom jednog trenera u Serie A, pravio je balončiće od sapunice tokom saslušanja disciplinske komisije, započeo je tuču sa četvoricom izbacivača jer je prekršio pravilo "bez diranja" u striptiz klubu, uvezao Audi za 120 hiljada funti da bi ga nakon 7 dana slupao, tukao se na treningu sa Tevezom, Boatengom, Companijem i Richardsom. Majka ga je jednom prilikom poslala do prodavnice da kupi kućne potrepštine, da bi se vratio sa vespom i trampolinom. Viđen je u Shopu AC Milana i nikada nije krio da navija za njih, dok je nastupao za Inter, a takođe se pojavio u tv emisiji sa dresom ovog kluba. Dok je igrao za mladu selekciju Azzura, posle jednog nedosuđenog prekršaja sedeo je na terenu 3-4 min. ignorišući sve. Zaustavljen je od strane policije sa 25 hiljada funti na mestu suvozača, a na pitanje policajaca zašto nosi toliki novac sa sobom, rekao je: "Zato što sam bogat". Otišao je u osnovnu školu da se raspravlja sa starijim klincima što maltretiraju mlađe od sebe. Poneo je svoj “Ipad” na klupu reprezentacije za vreme utakmice. Raskinuo je sa devojkom u toku tv emisije. Spavao je sa prostitutkom na prvom spratu kuće, dok je u prizemlju bila njegova devojka. Postao je zaštitno lice protivpožarne kompanije, da bi nedugo zatim, igrajući se sa vatrometom dok se tuširao, zapalio kupatilo u kući. Skandirao je prostitutki "Rooney, Rooney " za koju su tvrdili da je spavala spomenutim fudbalerom. Na poluvremenu jednog meča italijanske reprezentacije izašao u staroj garnituri dresova dok su svi ostali prvotimci bili u novoj, koja se njemu nije sviđala, pa su svi oni morali da obuku staru. Otišao je u gradsku biblioteku u Mančesteru i insistirao da plati kazne za sve one koji nisu na vreme vratili knjige. Usvojio je mačku koja je stalno dolazila na treninge City-a....

Zlatni dečko ili loš momak? Procenite sami…

Mnogo ispada napravio je nastupajući za Inter. Dolaskom u Manchester City ništa se nije promenilo. "Uvek sam voleo više Milan, nego Inter" pričao je tamnoputi Italijan oduvek a sada mu se želja napokon i ostvarila. Naravno, ne nadajte se, to ne znači da se smirio.

I pored svega malopre navedenog, to nije sve. To nije ni trećina njegove biografije. Ostaje nam da navedemo još ono neizbežno, podsetimo na već poznato i čekamo šta će sledeće uraditi.

Sećate li se recimo kada je ‘Super Mario’ posetio ženski zatvor sa svojim 17-godišnjim bratom Enochom? Zašto? Njegov bata je želeo da vidi kako izgleda zatvor a on se nije libio da mu ispuni želju.

A sećate li se kada je ostavio devojku, bivšu italijansku misicu Melissu Castagnol, SMS porukom sledeće sadržine: "S tobom sam gotov. Sve je ovih dana protiv tebe, zbogom! Ti nisi dete, problem je što si jednostavno glupa".

Melissa Castagnoli

Verovatno niste zaboravili ni njegovo objašnjenje zašto ne slavi pogotke! Da li poštar slavi nakon što isporuči pismo? Ja samo radim svoj posao, zašto bih slavio? Takođe tu istu utakmicu ćemo pamtiti i po žutom kartonu koji je usledio nedugo zatim I još većim Italijanovim biserom: Sudija je video moje telo i postao ljubomoran zato sam i dobio opomenu.

Nikako ne smemo zaobići njegovo čuveno pitanje "Ko je taj Jack Wilshire? Naime, Balotelli je proglašen za najboljeg mladog igrača sveta za 2010. godinu. Tada je uputio neprijatan komentar na račun veznog fudbalera Arsenala, koji je takođe bio u konkurenciji za nagradu "Golden Boy".

"Iskreno, ne znam ko je taj Jack Wilshire. Kada budem sledeći put igrao protiv Arsenala, obratiću pažnju na njega. Pokazaću mu trofej i podsetiti ga da sam ja najbolji mladi fudbaler, a ne on".

Naravno tada je iskoristio priliku da kaže kako je jedino Leo Messi ispred njega, te da mu svi ostali gledaju u leđa. Rekao je i kako ga je Ibrahimović zvao u Milan, te da će zaigrati na San Siru samo ne zna tačno kada. Što se ispostavilo kao tačno tri godine kasnije. Jedino što je Ibra krenuo put Pariza. Verovatno bi bilo previše da su oni zajedno u timu.

Navijači u Engleskoj ovaj postupak nisu zaboravili a sećate li se kada je ušao na Old Traford sa šalom Manchester City-a? Na velikom gradskom derbiju igranom na Old Trafordu kontroverzni Italijan pojavio se u loži sa šalom Građana.

Objašnjeno mu je da nikakva navijačka obeležja nisu dozvoljena u loži, no on je odbio da skine šal uz vrlo neproistojne komentare ali nakon više ponavljanja pravila u loži Crvenih đavola, Balotelli se rešio modnog detalja.

Dok je koristio svaku moguću priliku da naglasi kako je Mourinho primitivac, obećavao je da će se smiriti ukoliko ga upoznaju sa Ronaldom jer susret sa idolom promeni čoveka. Međutim, smirio se nikada nije.

Umalo da zaboravimo sam početak njegove (ne fudbalske) karijere kada je gađao mlade igrače Sitija strelicama za pikado sa prvog sprata  zgrade trening-centra. Srećom, niko nije nastradao. Čelnici tima sa Istlendsa organizovali su sastanak sa samo jednom temom "Mario Balotelli".

Tako je i dan danas. 2013 godina i dolazak u Milan što podrazumeva i ostvarenje njegovih snova, nisu mnogo promenili njegov karakter. Što nas dovodi do slučaja “spomenik”

Čak i da ne pratite fudbal, verovatno već znate. Trenutno je aktuelna izrada sklupture koju je sam sebi naručio poželevši da postane besmrtan. Sve u suštini kreće od već prepričanog epohalnog momenta kada je "Super Mario" proslavljao gol protiv Nemačke u polufinalu Evropskog prvenstva prošle godine. Tada je fantastično pogodio rašlje sa dvadesetak metara, a onda skinuo dres i nategao mišiće. Čini se da će taj momenat ostati upamćen i sačuvan u istoriji pošto je kontroverzni fudbaler od izvesnog italijanskog umetnika Livia Scarpella naručio statuu u prirodnoj veličini koja će mu ubuduće krasiti vilu u Brescii.

Proslava gola protiv Nemačke

Kako god, i njegovo izvajano telo i ova čuvena poza nikada se neće zaboraviti. A zaista i ne bi trebalo...

Ne verujemo da će svet dobiti još jednog Maria a ovaj je zaista uzdrmao sve. Voleli ga ili mrzeli niko nije ravnodušan a nema osobe koja nije čula za njega. I on se neće zaustaviti.

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji