Najtrofejniji klubovi na svetu

Natpis "il club più titolato al mondo" (klub sa najviše titula, tj. trofeja na svetu) ostaje na dresovima Milana, uz posebnu zahvalnost Emersonu Sheiku (naturalizovani Brazilac, poreklom iz Katara), koji je sa dva gola zadržao Bocu Juniors na 18 internacionalnih trofeja, a svom Corinthiansu poklonio prvi "Libertadores".

Ali, kakva je trenutna situacija na vrhu?

Milan i Boca dele svetski tron sa po osvojenih 18 trofeja, a za petama im je Independiente, koji je svoj 16-ti osvojio 2010. godine (Kup Južne Amerike, ekvivalent našoj Evropa Ligi), prekidajući tako post dug 15 godina.

Da je Boca pobedila Corinthians, Milanu bi ipak ostala titula "najtrofejnijeg kluba u Evropi", s obzirom na to da Real zaostaje za 3 trofeja u odnosu na Rossonere (dakle, ima ih 15). Madriđani već 10 godina nisu osvojili  nijednu internacionalnu titulu. Poslednja je ona u Tokiju, u finalu Interkontinentalnog Kupa, protiv ekipe Olimpia Asuncion iz Paragvaja (2:0, oba gola je postigao Ronaldo). Posle osvajanja španske lige u prethodnoj sezoni, Real će naredne godine pokušati da se domogne vrha Evrope (10. put u svojoj istoriji) i istovremeno obezbedi učešće u finalu Superkupa i na Mundijalu za klubove, a osvajanje sva ta 3 trofeja bi im omogućilo da samo u jednoj sezoni dostignu Milan i Bocu na svetskom vrhu.

Afrički Al-Ahly, klub iz Egipta, ima 14 trofeja, svi osvojeni na "crnom kontinentu", a isto toliko i Barcelona, koja je dugo imala u svojoj riznici samo 3 Kupa Sajamskih Gradova (preteča Kupa Uefa), osvojenih '60-tih godina. Zatim je usledilo nekoliko trofeja u Kupu Kupova (1979, 1982 i 1989), neverovatan poraz od Steaue iz Bukurešta, u finalu Kupa Šampiona 1986. godine (u Sevilji, bez navijača iz Rumunije na tribinama), kada su Katalonci izgubili posle izvođenja penala (promašili 4 od 4), osvajanje Kupa Šampiona 1992. godine (na Wembley-ju, protiv Sampdorije)... A, nakon toga: 3 Lige Šampiona, 1 Kup Kupova, 4 Superkupa i 2 Mundijala za klubove.

Ovako izgleda Top 10:

1.-2. Milan i Boca Juniors (Argentina): 18 trofeja
3. Independiente (Argentina) 16
4. Real Madrid 15
5.-6. Al Ahly (Egipat) i Barcelona 14
7.-8.-9. Juventus, Liverpool i Sao Paulo (Brazil) 11
10. Ajax 10

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji