Ibra sinoć bio magičan (video)

Zlatan Ibrahimović je na jučerašnjem prijatlejskom meču protiv Islanda naprosto blistao na terenu (pogledaj priloženi klip) stoga je jasno da će protivnici Švedske na Euru imati razloga za brigu ako Ibra bude bio na terenu. Pogledaj njegovu priču...

Jedan od najboljih fudbalera današnjice, Zlatan Ibrahimović (30), predvodiće kao kapiten Šveđane na Evropskom prvenstvu! O njegovoj trenutnoj formi ove sezone svedoči podatak da je u svim takmičenjima za Milan postigao 35 golova i 15 asistencija. Kada je pred kraj sezone ušao  u malu golgetersku krizu Milan je izgubio korak u borbi za titulu sa Juventusom koji je postao novi šampion Italije.

Ibrahimović je sinoć bio najbolji igrač švedske reprezentacije na meču protiv Islanda u skolopu priprema njegove reprezentacije za Euro. Fenomenalan gol i asistencija bili su samo deo Ibrinih majstorija.





Ibrahimović je rođen 3. oktobra 1981. godine u Malmeu, otac Šefik je Bošnjak iz Bijeljine, a majka Jurka Hrvatica iz Škabrnje. Roditelji su se upoznali u Malmeu, gde je Zlatan i počeo da igra fudbal. Jedna priča govori da je, igrajući za juniore FBK Balkan (u Malmeu je živeo u četvrti u kojoj su bili isključivo stranci, emigranti s područja bivše Jugoslavije), jednom prilikom ušao u drugom poluvremenu na teren, kad je njegova ekipa gubila 0:5. Meč je završen rezultatom 8:5 za Balkan, a svih osam golova je postigao upravo Zlatan!

U svojoj autobiografiji "Ja sam Zlatan" Ibra je ovako opisao njegov boravak i odrastanje u Švedskoj:

"Sam sam se o sebi brinuo u detinjstvu, oko mene nije bilo nikoga, apsolutno nikoga. Međutim, i tata je uradio neverovatne stvari, takođe Ali, nije bio kao ostali očevi. Nije gledao moje utakmice niti me je ohrabrivao sa školom. On je imao svoje cuganje, svoj rat, i svoju jugoslovensku muziku",

"Nisam mogao da vjerujem! Ovaj ovde tip bio je pravi otac. Došao je da prati utakmicu, a ja sam bio totalno zabezeknut. O tome sam sanjao i počeo sam igrati sa nekom potpuno bolesnom snagom: Sranje, tata je ovde! To nije mudro. Gledaj ovamo, želeo sam vikati! Proveri! Tvoj sin je najokrutniji svetski igrač. Mislim da je to jedan od mojih najvećih trenutaka. Vratio mi se. Ne baš da ga i ranije nisam imao. Ali ovako... Bilo je to nešto sasvim novo. Nakon igre bih mu pritrčao da malo proćaskamo, kao da je sasvim prirodna stvar da mi je otac tu.”Ibrahimović u ovom periodu svog života uviđa razliku između balkanskog i švedskog mentaliteta što najbolje opisuje i sledeći deo:

“U MBI Malme švedski očevi gledaju utakmicu i viču: Hajmo momci. Dobro je! U FBK Balkan očevi viču: Jeb..u ti mater ja u p...! Mislio sam: “Odlično, baš kao kod kuće. Ovde mi je dobro!”

Ibra je potom završio u Malmeu, koji je baš tada, 2000. godine, ispao u drugu ligu, pa su priliku dobili mladi igrači. Zlatan ju je sjajno iskoristio, zapazili su ga brojni skauti tako da je godinu dana kasnije završio u Ajaxu  za osam miliona evra, što je i dan danas najveći transfer u istoriji Malmea. Legenda kaže da je Ibrahimović prvi put ušao u svlačionicu Ajaxa i ovako pozdravio nove saigrače:

"Dobar dan! Ja sam Zlatan! A koji k ... c ste vi? "

2003. godine Ibrahomović je bio vrbovan o strane HNS koji mu je ponudio dres hrvatske reprezentacije, međutim Ibra je to odbio uz izgovor da je odrastao u Švedskoj koja je njegova reprezentacija

Za Ibrinu kasniju karijeru bila je karakteresitična činjenica da gde god da je igrao na kraju sezone ta bi ekipa osvojila titulu. Od 2004. godine, kada je sa Ajaksom osvojio titulu prvaka Holandije pa sve do 2011. , Ibrahimović je svake godine osvajao šampionat gde god da je igrao. Činjenica je da su mu dva osvojena "Scudetta" (2005, 2006) sa Juventusom oduzeta zbog afere "Calciopoli", ali je zato sa Interom u naredne tri godine tri puta bio prvak Italije. Potom je usledila titula sa Barcom odakle je na pozajmicu otišao u Milan sa kojim je takođe prošle godine bio prvak.

2004 Ajax- šampion Holandije
2005 Juventus - šampion Italije (oduzeto zbog afere "Kalčopoli")
2006 Juventus - šampion Italije (oduzeto zbog afere "Kalčopoli")
2007 Inter - šampion Italije, Supekup Italije
2008 Inter - šampion Italije, Supekup Italije
2009 Inter - šampion Italije
2010 Barcelona - šampion Španije, klupski prvak sveta, Superkup Evrope i Španije
2011 Milan - šampion Italije
2012 Milan - bez trofeja po prvi put nakon dužeg vremena ali je zato bio najbolji strelac Serije A

Za reprezentaciju Švedske Ibrahimović je odigrao 76 nastupa na kojima je postigao, zajedno sa onim sinoćnjim protiv Islanda, okruglo 30 golova.
Noviji Stariji