Vraća li Piatek onaj stari napadački sjaj Milanu?

Juče je u Italiji i zvanično završen zimski prelazni rok. U Milanu bi mogli da zadovoljno trljaju ruke nakon januarske pijace jer bi dolazak dva igrača mogao da vrati onaj stari, napadački karakter koji je decenijama unazad odlikovao “Rossonere” u pretežno odbrambenom italijanskom fudbalu.

Ako se po jutru dan poznaje, dovođenje ofanzivnog veziste Lucasa Paquete i napadača Krzysztofa Piateka moglo bi da bude pun pogodak posle dužeg vremena. Milan je u utorak protiv Napolija konačno ličio na onaj karakteristični, napadački Milan koji je konstantno bio prisutan u italijanskom fudbalu, posebno od 1987. do 2012. godine.

Dovoljno je samo spomenti kakvi su sve napadači svetske klase harali „San Sirom“ za sve to vreme i koliko je Milan bio sinonim za fudbal na gol više. Marco Van Basten, Ruud Gullit,George Weah, Roberto Baggio, Oliver Bierhoff, Andriy Shevchenko, Filippo Inzaghi, večiti džoker Jon Dahl Tomasson, Hernan Crespo, Alexandre Pato, Zlatan Ibrahimović i Robinho su najistaknutija imena.

Neke čuvene pobede Milana kroz istoriju nisu karakteristične za odbrambeni stil koji se gaji u Italiji. Zato je utisak da je Milan najviše zbog toga često lakše mogao da se nosi sa protivnicima u Evropi koji igraju otvorenije nego sa rivalima u Italiji.

Dovoljno je samo navesti dve pobede zbog kojih je Milan godinama unazad bio sninonim za napadački fudbal. Ubedljive pobede nad verovatno dva najveća kluba u istoriji fudbala. Prvi dokaz za takvu tvrdnju je trijumf nad Realom 1989. u čuvenom revanšu polufinala Kupa šampiona rezultatom 5:0 na “San Siru”.



Drugi je još legendarniji – u finalu tada već Lige šampiona 1994. godine nad Barcelonom koja je onda potučena rezultatom 4:0. Katalonci su slovili za ekipu koja najviše preferira napadački fudbal u to vreme, ali Milan joj je očitao lekciju kakvu joj je malo ko dao pre i posle tog finala. To veče briljirao je još jedan napadač – Daniele Massaro, ali istakao se i Dejan Savićević sa onim nezaboravnim golom.



Uprkos porazu posle penala od Liverpula, upravo je napadački stil Milana i doneo po mnogima najbolje finale Lige šampiona svih vremena 2005. godine, jer se zahvaljujući Milanovom pristupu bukvalno od prvog minuta igralo otvoreno. Međutim, ofanzivni karakter Milana počeo je da jenjava nakon sezone 2011/2012.

U poslednjem meču te sezone protiv Novare došlo je do egzodusa veterana. Istog dana su Milan napustili Filippo Inzaghi, Clarence Seedorf, Marc Van Bommel, Gennaro Gatruso, Alessandro Nesta i Gianluca Zambrotta. Kasnije su otišli i glavni stubovi odbrane i napada tih godina -Thiago Silva i Zlatan Ibrahimović. Scudeto je tog dana izvanično otišao u tabor Juventusa, a „Rossoneri“ su morali da krenu sve ispočetka.



Nekako od te 2012. godine Milan nije uspevao da nađe sebe u ofanzivi, što se u velikoj meri poklapa sa krizom koju italijanski gigant proživljava. U špicu su se smenjivali razni eksperimenti, ali igra nije ni približno slična onoj koja je godinama odlikovala najofanzivniji deo tima crveno-crnih. Poslednji primer u vidu Gonzala Higuaina je “kap koja je prelila” čašu. Srećom po Milan, Argentinac se zadržao samo pola godine kao pozajmljeni igrač Juventusa, a nedavno otišao u Chelsea.

Na “San Siro” su došli Lucas Paqueta i Krzysztof Piatek. Piatek je debitovao prošle subote ulaskom sa klupe u poslednjih 20 minuta, a u utorak je bio starter. I na prvom meču u startnoj postavi je postigao dva gola protiv Napolija. Milan se plasirao u polufinale Kupa Italije, a poput ostalih učesnika u završnici, ove godine će imati veće šanse da ga osvoji jer je Juventus šokantno ispao u četvrtfinalu od Atalante.



I pre njenog početka, jasno je bilo da je Milanov glavni cilj u ovoj sezoni plasman među prve četiri ekipe na tabeli i povratak u Ligu šampiona. Hoće li dolazak Piateka i Paquete biti dovoljan za to, a da Gattuso po ko zna koji put “preživi” na klupi Milana, videćemo u nastavku sezone. Sada Gatuzo neće imati izgovor ako ponovo dođe do slabijih i neefikasnih izdanja njegovog tima.

Dolazak prevashodno Piateka donosi nadu. Radi se o napadaću koji je za Genou postigao 19 golova na 21 mečeva ove sezone u oba takmičenja u Italiji, a trenutni učinak mu je 21 pogodak na 23 meča. Uz sve to, Poljak ima tek 23 godine tako da predstavlja zalog za budućnost. Ako nastavi kako je počeo u Milanu, navijači "Rossonera" će posle dugo vremena imati konkretan razlog za slavlje.

Piatek će imati u nedelju od 20:30 priliku da nastavi ono što je dobro započeo. Ipak, Milanu je godinama unazad gostovanje "Vučici" na "Olimpicu" veoma nezgodno pa stoga dajemo malu prednost Romi u velikom derbiju. Doduše, to ne mora da znači da poljski napadač neće postići gol.

(Millenniumsport.rs(

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji