Tko o čemu, Stara dama o poštenju

Juventus je sinoć u jednoj od najluđih utakmica u novijoj povijesti Lige prvaka ispao od Reala, iako je bio korak do produžetaka i moguće neviđene senzacije.

Talijani su u prvoj utakmici četvrtfinala u Torinu izgubili od Reala 3:0, da bi sinoć na Santiago Bernabeuu vodili 3:0 do sudačke nadoknade. Odlukom o kojoj će se pričati još godinama, engleski sudac Michael Oliver je u 93. minuti dosudio kazneni udarac koji je Cristiano Ronaldo četiri minute kasnije zabio za 1:3 i Realov prolazak.


Legendarni Gianluigi Buffon potpuno je izgubio živce. Naganjao je Olivera po travnjaku, gurnuo ga i svašta mu izgovorio te je, zasluženo, dobio crveni karton. Gigi tu nije stao pa je nakon utakmice suca nazvao životinjom, a Giorgio Chiellini je gestikulirao prema Realovim igračima kao da ih je želio pitati koliko su platili suca. Juventusov predsjednik Andrea Agnelli nakon utakmice je pozivao na antitalijansku zavjeru u Uefi, a onda ponudio edukaciju Oliveru da mu se slične stvari ne ponavljaju.

Juventus je igrao fantastično. Većina neutralnih promatrača željela je da prođu i da taj nesretni Buffon napokon osvoji Ligu prvaka koja mu nedostaje. Zato je svima bilo teško gledati kako ispadaju na najkontroverzniji mogući način. Iako, što više gledamo usporene snimke, sve smo sigurniji da kontroverze previše i nema te da je Benatia ipak srušio Lucasa Vasqueza. Da je dosudio penal u 60. minuti, nitko Michaelu Oliveru ne bi prigovorio ni riječ. Kad se takva odluka donese u takvom trenutku u utakmici, jasno je da će biti pod golemim povećalom, ali ako je prekršaj onda je prekršaj i u prvoj, 60. i 94. minuti.

No jedna stvar je sigurna. Juventus je zadnji klub koji ima pravo ridati, kukati i žaliti se da je žrtva pogrešne ili tendenciozne sudačke odluke. Jer ono što se sudi u Juventusovu korist u talijanskoj ligi već gotovo dvadeset godina ne daje im za pravo da se žale ni sekunde. Za popis svih sudačkih odluka koje su kroz godine išle na ruku Staroj dami trebalo bi nam sto ovakvih tekstova, a koliko je Juventus bio upleten u “kemijanje” sa sucima dovoljno govori da je zbog afere “Calciopoli” 2006. godine izbačen u drugu ligu.

To je bila samo kulminacija onoga što se događalo godinama u Seriji A. Jedna od utakmica o kojoj se priča i 20 godina kasnije igrala se 1998. na starom Delle Alpiju. Četiri kola prije kraja u Torino je stigao Inter koji je imao samo bod manje od vodećeg Juventusa i titulu je čekao deset godina. U rijetko viđenom ratu na travnjaku Juventus je vodio 1:0, a sredinom drugog poluvremena krenuo je kaos.

U 69. minuti Mark Iuliano je “bodycheckom” složio Ronalda na travnjak, ali je sudac Piero Ceccarini samo odmahnuo rukom. Kontru je povukao Edgar Davids koji je do tada čudom izbjegao barem jedan crveni karton, dodao Zidanu, a ovaj u kaznenom prostru našao Del Piera. Legendarna Juventusova “desetka” pala je kao pokošena u duelu s Westom, a Ceccarini bez razmišljanja dosudio penal.



Baš kao što su sinoć, 20 godina kasnije Juventusovi igrači bjesnili u Madridu, tako su Interovi naganjali suca po terenu i tražili pravdu. Onda je ipak došla u ligu Gianluce Pagliuce koji je obranio penal, ali utakmici je točku na “i” stavio Ceccarini koji je u završnici Zamoranu poništio gol zbog prekršaja na golmanu.

Nakon utakmice Pagliuca se skoro potukao s domaćim navijačem, a Interovi igrači i navijači nazvali su tu utakmicu “majkom svih prevara”. Pristalice Intera i Juventusa su se čak tri dana kasnije zbog ove utakmice potukli u parlamentu. Bio je to početak skandala koji je kulminirao spomenute 2006. godine, kad je Juventus kažnjen zbog namještanja utakmica i oduzeti su mu naslovi 2005. i 2006. godine.

No kad se vratila, Stara dama je i dalje imala sudački poguranac kad je trebalo. Da će tako biti vidjelo se u prvoj sezoni, u kojoj je Juventus osvojio naslov prvaka od povratka u Seriju A. U veljači 2012. godine Milan je u derbiju na San Siru vodio 1:0 i trebao povesti 2:0, kad je Sulley Muntari zabio u drugom poluvremenu i potencijalnih pet bodova prednosti pred Juventusom. Iako je lopta prešla crtu više od pola metra, ni glavni niti linijski sudac to nisu vidjeli, iako je ovaj potonji bio u savršenoj poziciji da dosudi gol za Milan. Cijela Italija u čudu je gledala kako se Milanu poništava regularan gol i utakmica je završila 1:1. Milan je do kraja dvaput kiksao i Juve je osvojio naslov s četiri boda prednosti.



"Iskreno, sve se brzo odigralo tako da nisam vidio je li lopta prešla liniju. Ali, da sam to i vidio, sigurno ne bih rekao sucu", rekao je nakon utakmice Gianluigi Buffon koji je sinoć suca Michaela Olivera nazvao životinjom.

Da sad nadugo i naširoko ne pretresamo povijest, u kojoj su se prekršaji izvan šesnaesterca pretvarali u kaznene udarce, zabijali se ključni golovi iz zaleđa itd., dovoljno je samo podsjetiti što se sve događalo u Seriji A u zadnjih godinu dana.

Recimo, u derbiju s Interom u veljači prošle godine, sudac Nicola Rizzoli nije dosudio dva kaznena udarca za Inter, onda je bez ikakvog razloga zaustavio igru kad je Icardi sam krenuo prema golu nakon što mu je Chiellini greškom dodao loptu, a na kraju je isključio Perišića.


Mjesec dana kasnije Juventusu su dosuđena dva, u najmanju ruku jako dvojbena penala u kupu protiv Napolija (3:1), a samo dva tjedna kasnije suspendiran je linijski sudac nakon utakmice Juventusa i Milana. Torinezima je u 96. minuti dosuđen kazneni udarac nakon što je Lichtsteiner s metra i pol udaljenosti u ruku napucao De Sciglija.

Juventus trenutačno ima četiri boda prednosti pred Napolijem sedam kola prije kraja prvenstva. Da je bilo samo malo tog poštenja na koje su Juventusovi igrači pozivali nakon sinoćnjeg ispadanja od Reala, Napoli bi bio u egalu, ako čak ne i ispred Bianconera.

U 20. kolu Juventus je gostovao kod Cagliarija i slavio 1:0 golom Bernardeschija kojemu je prethodilo Benatijino udaranje laktom u glavu Pavolettija koje je sudac Calvarese ignorirao. Tri minute kasnije Bernardeschi je igrao rukom u kaznenom prostoru. Sudac je kratko razgovarao s drugim sucima koji koriste VAR i odmahnuo rukom, a nije želio otići pogledati snimku.

Mjesec danas kanije, u derbiju u Firenci, u 24. kolu sudac je kod rezultata 0:0 dosudio penal za Fiorentinu zbog igranja rukom Chiellinija, da bi nekoliko trenutaka prije nego što ga je Veretout trebao izvesti odlučio konzultirati VAR. Potom je odluku promijenio u zaleđe koje je prethodilo Chiellinijevoj ruci, iako se na snimci jasno vidjelo da je Fiorentininu igraču u zaleđe loptu dodao Juventusov Alex Sandro. Utakmica je završila rezultatom 0:2.

Konačno, u prošlom kolu kod davljenika Beneventa, Juventus je slavio 4:2 uz golemu pomoć suca Fabrizia Pasque. Juventus je poveo u 16. minuti golom Dybale, a izjednačio je Diabate u 24. minuti. U posljednjim trenucima prvog dijela Pasqua je dosudio kazneni udarac koji je Dybala pretvorio u novo vodstvo torinskog kluba. Sudac prvotno kontakt između Pjanića i Djimsita nije okarakterizirao kao prekršaj, ali je nakon pritiska gostujućih igrača tražio pomoć VAR-a i potom promijenio odluku.



Benevento se nije predavao i u 51. minuti je ponovno izjednačio, da bi sudac u 75. minuti dosudio novi penal za Juventus. Higuain je pomalo teatralno pao i Pasqua je odmah pokazao na bijelu točku. Sad su igrači Beneventa tražili provjeru VAR-om, ali Pasqua je ovaj put bio jako siguran u ono što je vidio. Dybala je zabio za 3:2, a Costa za konačnih 4:2.

Tako su suci u samo ove tri utakmice koje smo se sjetili Juventusu direktno osigurali najmanje ta četiri boda, koliko trenutačno ima na tablici ispred Napolija. U nekima su koristili VAR, u nekima nisu, u nekima ih je i VAR demantirao, a dok videotehnologija nije uvedena u Seriju A, godinama su se pozivali na “vlastito sudačko uvjerenje”.

Isto ono kojim je Michael Oliver sinoć dosudio kazneni udarac za Real. Tako to biva. Tko od penala i sudačkih poguranaca živi, od penala i sudačkih poguranaca na kraju i “umire”. Benatijin sinoćnji start na Vasquezu je očitiji penal od svih gore nabrojanih koji su dosuđeni za Juventus. No tada, razumljivo, nisu pozivali na poštenje. Nisu suce nazivali životinjama i nisu pozivali na zavjeru protiv ostalih klubova u talijanskoj ligi.

Tko o čemu - kurva o poštenju.

(Index.hr)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji