Juve i Milan sedam godina posle: Gattuso, Bonucci, Allegri... Jednima smrklo, drugima svanulo (VIDEO)

Posle mnogo vremena bitan derbi dva najtrofejnija kluba Italije.

Večeras je bitno! I za Juventus, i za Milan... Godinama već derbiji dva najtrofejnija kluba Italije nisu imali takav značaj kao ovaj večerašnji. Prevashodno zbog Milanovog strmoglavog pada u prosek (i ispod njega) i Juventusove surove dominacije... Ali, ni Juventusu, ni Milanu večeras u Torinu ne igra ništa osim pobede.

Obično su derbiji u Torinu prethodnih godina bili lišeni velikog takmičarskog značaja. Juventus je već tada držao sve konce u svojim rukama i gazio ka novom Scudettu, dok je Milan bio van svih bitnih tokova i gledao kako mu još jedna sezona tone u zaborav.

Milan čeka na pobedu u Torinu već sedam godina. Tada su Rossoneri slavili u Torinu golom Gennara Gattusa kojeg je trenirao večerašnji rival Max Allegri. A u odbrani Juventusa je karijeru počinjao Leonardo Bonucci. Od tada se sve okrenulo u karijerama njih trojice, ali i u životima dva kluba. Bio je poslednji Milanov Scudetto i tada počinje strmoglavi pad slavnog kluba. Istovremeno se Juventus diže i započinje najslavnije stranice u istoriji kluba sa šest vezanih titula. Jednima je baš smrklo, drugima je svanulo.



Ali večeras nas očekuje drugačiji derbi... Niti je Juventus bezbrižan, niti Milan dolazi kao jagnje na klanje poput prethodnih godina. Juventus je pod žestokim pritiskom Napolija u trci sa Scudetto, dok je Milan oživeo pod komandnom palicom Gennara Gattusa i nalazi se u velikoj formi sanjajući povratak u Ligu šampiona. Uostalom, samo je Juventus u 2018. godini bolji od Milana u Italiji. Juventus je u 2018. osvojio 28 bodova, a Milan i Napoli pod 25! Primera radi, Milan je u ovosezonskim mečevima u 2017. godini na 19 utakmica osvojio 25 bodova, a isto toliko poena na samo devet mečeva sa Gattusom u ovoj godini.

Taman kada je Juve preskočio Napoli i kada je izgledalo da je prelomio šampionsku trku u svoju korist, desio mu se neverovatan kiks na gostovanju SPAL-u i opet je sve otvoreno. A ne treba smetnuti s uma da ih za nekoliko dana čeka četvrtfinale Lige šampiona protiv Real Madrida. Juventus će večeras pre duela sa Milanom znati na čemu je i da li ga je Napoli prestigao pobedom nad Sasuolom. Isto tako će i Milan znati da su Lazio i Inter iskoristili zicere protiv Beneventa i Verone i kakve su mu šanse da ostane u trci za Ligu šampiona. Ali sve su prilike da ni Bianconeri, ni Rossoneri neće dobiti lepe vesti sa ostalih stadiona jer direktni rivali imaju autsajdere na tanjiru... Sa druge strane, i SPAL je bio autsajder pa se isprsio protiv Juventusa. Dovoljan motiv da to isto danas urade i Sassuolo, Verona i Benevento.

Ipak, ako dođu očekivani rezultati, onda će računica pred derbi biti jasna. Pobeda bi Juventus ostavila na dobrom putu, remi bi mu ostavio kakvu-takvu prednost boljeg međusobnog skora od Napolitanaca dok bi u slučaju poraza morao da opet juri Napoli. Što se Milana tiče, on je toliko toga prokockao u prvom delu sezone tako da sada ni bod u Torinu nije neki uspeh što bi u normalnim okolnostima ipak bio. Rossoneri moraju na pobedu i na najtežem gostovanju Italije, bod im ne bi značio mnogo, a poraz bi im možda i definitivno ubio iluzije da mogu da režiraju veliki preokret u finišu sezone i dokopaju se Lige šampiona.

Na Juventusovoj strani su kvalitet, tradicija, forma... Juventus još 44 minuta deli od istorije. Tačnije od rušenja sopstvenog rekorda od pre dve godine. U deset utakmica u 2018. godini Juventus ne samo da nije neporažen, već nije primio ni gol. Buffonov rekord iz 2016. godine glasi 973 minuta bez primljenog gola. Ako večeras izdrži poluvreme, to znači da će postaviti novi.

A jedan od Buffonovih najvećih saveznika u postavljanu aktuelnog rekorda je bio dugogodišnji stub Juventusove odbrane, a večeras Milanov kapiten - Leo Bonucci. Letos je šokirao Juventine kada je odlučio da pređe u Milan. Biće mu ovo prvi meč protiv bivšeg kluba s obzirom da je jesenji propustio zbog kartona. Bianconeri mu se rugaju da je prešao sa konja na magarca, ali s obzirom kako Bonucci igra od dolaska Gattusa i da se vratio u formu iz Juventusa, večeras bi mogao da ih košta titule. Ne samo da je utegao Milanovu odbranu i da zaista izgleda kao najveće pojačanje, već i Alessio Romagnoli sazreva uz njega kao ranije Nesta uz Maldinija ili Thiago Silva uz Nestu i ratse u štopera top klase. Iako Juventusova odbrana nije primila gol 10 utakmica, Bonucci i Romagnoli su možda i najbolji štoperski tandem Italije u ovom trenutku.

A još jedan momak će biti pod posebnom pažnjom. Milanovo čudo od golmana Gigio Donnarumma je dugo „tiha patnja“ Juventusa koji je pokušavao da u koaliciji sa Minom Raiolom preuzme Milanov dragulj jer je Donnarumma legitimni naslednik Gigija Buffona. Ipak, mladi golman je odbio sve pozive Juventusa. I ne samo to, već je prošle sezone prilikom kontroverznog penala u 97. minutu za pobedu Juventusa, ljubljenjem Milanovog grba poručio svima na stadionu u Torinu da nikada neće biti njihov. Večeras će biti pod velikim pritiskom, ali i pred izazovom u kojem dečaci postaju odrasli ljudi...

Bonucci, Donnarumma i Milanova poslednja linija su za Gattusa glavni oslonac u igri Milana. Otkako je zamenio Montellu, Gattuso insistira na boljoj fizičkoj spremi i defanzivnom bloku jer sve počinje od odbrane. Rezultati se vide. Milanova odbrana već godinama nije izgledala bolje, a večeras će se suočiti sa najtežim zadatkom na Čizmi.

Juventus će napasti Rossonere sa trilingom Douglas Costa - Dybala - Higuain. Sva trojica su u sjajnoj formi. Izostaće povređeni Mandžukić, Bernardeski i Aleks Sandro ali dobra vest za Allegrija je da se na klupu vraća oporavljeni Cuadrado. Matuidi i Khedira će biti Pjanićevi telohranitelji na sredini koji mogu da iskoriste Milanovu najveću boljku - nedostatak agresije i „mišića“ na sredini terena. Veterani Asamoah i Lihtštajner će delovati po bokovima, a u štoperskom tandemu sa Kjelinijem se ipak pre očekuje iskusniji Benatiji nego mladi Rugani.



Gattuso će sve nade polagati u odbranu koja mora da izdrži napade sa svih strana i nadati se da će napadači iskoristi šanse koje im se ukažu. A neće ih biti puno... Milan nema problema sa povređenim igračima osim duže odsutnog Contija koji se opet povredio. Bonucciju i Romagnoliju u poslednjoj liniji bi trebalo da pomažu bekovi Rodriguez i Calabria, a upravo Švajcarac i njegova meka defanziva mogu da budu vrata kroz koja Juventus može da prođe. Od Lukasa Bilje i Franka Kesija na sredini terena se očekuje da parairaju Matuidiju i Kediri, ali i da zaustave Pjanića. A od Jacka Bonaventure da se ubaci iz drugog plana i nanese neku štetu Juventusu. Ono što je Douaglas Costa za Juventus kao igrač koji u situacijama “jedan na jedan“ pravi razliku, to je Suso u Milanu ako on bude u svom elemtnu, onda će Juventus imati probleme. Na levoj strani će biti Hakan Calhanoglu koji je nepredvidiv i može da bude, najbolji ili najgori na terenu. Najveća Gattusova nedoumica je da li na poziciji centarfora ukaže povrenje probuđenom Andreu Silvi ili mladom Cutroneu kod kojeg se ipak oseća umor poslednjih nedelja.

Večerašnji derbi može da okrene sezone za ova kluba. Juventusu da je uništi jer bi poraz bio jako loša uvertitra za Real Madrid ali i finale Kupa Italije u kojem ih očekuje baš Milan. Sa druge strane bi pobeda Milanu dala krila pred derbi u sredu sa Interom kada bi i potpuno mogli da se vrte u igru za Ligu šampiona i da eksplodiraju od samopouzdanja. To bi bio neočekivan ishod...

Očekivan scenario je da Juventus savlada Rossonere. Tu priču gledamo već godinama. Ali sa šampionom i velikim borcem Gennarom Gattusom na klupi, ovaj Milan je pokazao da se ne boji nikoga. Pa ni Juventusa u Torinu...

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji