"Vatrogasac", "bizon", "razarač"! Dan kada je fudbalski fenomen stigao u Italiju, pokorio Apenine i postao najbolji strelac u istoriji Milana

Gunnar Nordahl je prvi otvorio vrata Apenina iz čuvenog tria "Gre-No-Li", pre tačno 69 godina. Postao je najbolji strelac u istoriji Milana i treći najbolji strelac u istoriji Calcia... No, krenimo redom.

Gunnar Nordahl je rođen 19. oktobra 1921. godine u mestu Hörnefors, koje se nalazi na severu Švedske, malo ispod Arktičkog polarnog kruga. Majka mu je bila krojačica, a otac kovač. Imao je četiri brata. Njihova imena su: Gosta, Goiam, Knut i Bertil. Svi su radili u strugari i igrali fudbal u lokalnom klubu. Gosta i Goiam su ubrzo prestali, a Knut i Bertil su bili talentovani, pa su napravili solidnu karijeru. Gunnar je bio fenomen...

Nordahl sa 16 godina igra centarfora, daje dva gola po utakmici i prelazi u Degerfors, u veći klub. Tamo je odigrao 4 sezone, kao amater (i dalje je radio u strugari), a onda ga ubeđuju da pređe u Norrköping. Pristaje, ali u zamenu za neki dobar posao. Sa 23 godine primaju ga u vatrogasce: čin desetara i zagarantovana penzija...

Bio je visok 180 cm, težak 90 kg i imao obim grudnog koša 105 cm. Stidljiv, povučen momak, sa nežnim glasićem, ali na terenu pravi razarač. U Norrköpingu je na 95 odigranih mečeva postigao 93 gola. U reprezentaciji Švedske koja je 1948. godine osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi u Londonu, sa njim u ekipi igraju Gren, Liedholm, kao i njegova braća Knut i Bertil (koji će kasnije igrati u Romi, odnosno Atalanti). Nordahl je sa 7 golova bio najbolji strelac na turniru. Svi ga žele, bio je na korak od Juventusa, ali ga na kraju uzima Milan.

Stiže vozom u Milano 22. februara 1949. godine. 2.000 Rossonera ga čeka na stanici sa crveno-crnim zastavama, skandira njegovo ime i upada na silu u voz. Rezultat: polomljena stakla na vagonima i 4 povređene osobe.

Samo pet dana kasnije, već igra na stadionu "Gradska Arena" svoju prvu utakmicu u šampionatu i postiže prvi gol u meču Milan-Pro Patria (rezultat 3:2). Novine pišu: "Amater Nordahl, 27-godišnji vatrogasac, strašna je gomila mišića".

Kada krene, nezadrživ je. Protivnici, da bi ga zaustavili, hvataju ga za dres, a on ih tako vuče za sobom po desetak metara. Daje golove na sve načine: desnom nogom, levom nogom, glavom, iz mesta, u trku...

Milano mu se se dopada, ali u Švedskoj mu je ostala porodica, supruga Ingrid i trogodišnji sin Tomas. Odlazi po njih i usput ubeđuje Nils Liedholma i Gunnar Grena da se presele u Italiju. Liedholm će kasnije govoriti: "Celu noć je pričao i ubeđivao me. Na kraju sam pristao zbog iscrpljenosti".

Čuveni trio: Gren, Nordahl i Liedholm
Nordahl sa njima dvojicom formira "Gre-No-Li", najčuveni trio u Calcio-u, koji ubrzo osvaja Milan i italijanski fudbal. Prvi, Gren, "veze" po terenu. Drugi, Liedholm, zvani "Baron", kreće se preko terena elegantno kao jelen. Gunnara Nordahla zovu "Vatrogasac", "Bizon", "Razarač"...

Osvaja sa Rossonerima dva "Scudetta" i pet titula najboljeg strelca u Seriji A. U osam sezona u Milanu daje 210 golova. A zatim, sa 36 godina, prelazi u Romu i tamo postiže još 15 komada...

Od 225 golova, samo jedan je dao iz jedanaesterca, "penaldžije" u Milanu su bila ona druga dvojica iz trija.

"Vatrogasac" je fin momak, uvek vedrog raspoloženja i veoma korektan fudbaler. Jednom je protiv Juventusa u Torinu dao tri gola i iznudio inače korektnog Carla Parolu da napravi faul za crveni karton. Milan pobeđuje sa 7:1, a Gunnar odlazi u svlačionicu protivnika, grli Parolu i izvinjava mu se: "Izvini, ali šta sam mogao...".



Poslednjih godina je težio skoro 100 kg, ali je i dalje bio brz i nemilosrdan u napadu. Liedholm, njegov najbolji prijatelj, jednom je otkrio tajnu njegove brzine i preciznosti: "On je u početku igrao Polo. Tamo gore na severu, bilo je veoma hladno i otac mu je sa ivice terena stalno govorio: «Gunnar, ako ti je hladno, šutiraj». I on je stalno šutirao: sa 40, 50, 60 metara. I pogađao gde je hteo".

Nordahl je umro 15. septembra 1995. godine u Algheru, gde je bio na letovanju, u 74. godini života.

Zanimljivosti i statistički podaci:

- Među 75 fudbalera koji su postigli više od 100 golova u Serie A, Nordahl ima najbolji prosek: 0,773 po meču.
- Bio je i kapiten Milana.
- Još uvek je najbolji strelac u istoriji kluba.
- Sa 35 golova u jednoj sezoni (1949-50), drugi je najbolji strelac u jednoj sezoni Serie A (Gonzalo Higuain je u sezoni 2015-16 oborio njegov rekord postigavši 36 golova).
- Postigao je 225 golova u Serie A (a stigao je u Italiju tek u svojoj 27. godini) i 5 puta je bio najbolji strelac šampionata - 35 golova (1949-50), 34 (1950-51), 26 (1952-53), 23 (1953-54), 26 (1954-55).
- Samo jedan gol, od ukupno 225, postigao je iz penala.
- Za reprezentaciju Švedske je dao 43 gola u 33 odigrana meča.
- Osvojio je u Švedskoj 4 titule šampiona i postigao 149 golova u 172 utakmice.
- Sa Milanom je osvojio 2 "Scudetta" i 2 Latin Kupa.

(ACMilanBalkan / Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji