Čeka se jagoda...

Procene kažu da Milan ima još 60.000.000 dodatnih sredstava za dovođenje napadača, a možda i nešto više. Četiri su opcije...

Milan je klub koji je izdominirao u dosadašnjem delu prelaznog roka. Finansijska injekcija novih vlasnika iz Kine (koji su dočekani sa skepsom) bila je jača nego što su i najveći optimisti mogli da očekuju. Kineski kapital i danonaćan rad direktorskog tandema Fassone - Mirabelli obezbedili su Milanu furiozan prelazni rok kakv je viđen u najslavnijim vremenima Berlusconija i Gallianija.

Milan je do sada potrošio preko 200.000.000 evra na dvođenje čak devet pojačanja od kojih samo Borini važi za igrača od kojeg se ne očekuje mnogo. Poslednji put kada je Milan odradio bombastičan prelazni rok, bilo je leto 2001. Tada su došli Rui Costa, Inzaghi, Pirlo, Javi Moreno, Contra... Ali ni tada nije uloženo ovoliko novca kao sada. U poslednjih deset godina ipak je došlo do smanjena ulaganja što se osetilo na rezultatima i završilo posrnućem slavnog kluba. U čak četiri od poslednjih deset godina, Milan je po sezoni ulagao manje od 30.000.000 evra za pojačanja. Samo jednom je probio granicu od 90.000.000. Preslabo za ambicije kluba kakav je Milan...

Bonucci - zašto i kako? Milan - Juventus 1:0

Promena vlasničke strukture vratila je Rossonere među ozbiljne igrače na fudbalskoj pijaci. U gotovo uraganskom stilu, prethodnih mesec i kusur dana pojačanja su se na San Siru ređala kao na traci. Uz to je završena i saga oko novog ugovora Donnarumme, pa se može reći da je Milan već sada završio 90 odsto prelaznog roka. Plan na početku bio je da Kinezi odmah ulože veliki novac i da prvi prelazni rok završe sa gubitkom od 150.000.000 evra koji će kasnije biti „ispeglan“ plasmanom u Ligu šampiona, zaradom na Dalekom istoku i povećanjem prihoda od marketinga i prodaje ulaznica. Od prodaje suvišnih igrača, plan je da se do kraja prelaznog roka prihoduje blizu 70.000.000 evra. Realnost je nešto iznad 50.000.000.

Ali kineski vlasnici su raspoloženi da izdvoje i „ekstra budžet“ za pojačanje visoke klase u napadu. Dolazak napadača bi trebalo da bude jagoda na šlagu Milanove torte ovog leta. Neke procene kažu da Milan ima još 60.000.000 dodatnih sredstava za dovođenje napadača, a možda i nešto više.

Četiri imena su u opticaju za transfer kojim bi bila stavljena tačka na letnju pijacu: Pierre Emerick Aubameyang, Alvaro Morata, Andrea Belotti i Nikola Kalinić.

Obamejan je najskuplja varijanta. Ali novac mu nije presudan faktor zbog čega je odbio 30.000.000 godišnje u Kini. Želi ga i Chelsea koji je spreman da plati 75.000.000 evra Borusiji za njega. Milan igra na kartu emocija, velikog projekta i ponude da Aubameyang ispravi grešku stare uprave koja ga ja precrtala u Milanu, te da postane jedno od zaštitnih lica kluba. Milan je spreman da plati 60.000.000 evra Borusiji i 7.500.000 evra po sezoni (najveća plata u Seriji A) za Aubameyanga. To je manje od onoga što Borusiji i Gaboncu nude Chelsea, a možda i PSG i City koji nisu odustali od njega. Ali Milan je već napravio neka čuda ovog leta, tako da postoji nada i za Aubameyanga.

Na radaru Rossonera je odavno i Alvaro Morata, ali čini se da je on najmanje realna opcija. Gotovo nemoguća. Real je Manchester Unitedu tražio neverovatnih 85.000.000 evra za Moratu, što znači da Milan neće proći mnogo jeftinije. Takođe, igrač je emotivno vezan za Juventus i ne bi baš u Milan ako ne mora. Ali opet mu se smeši uloga rezerve u Realu, od Junajteda nema ništa, Chelsea i Milan mu ostaju kao jedine opcije... Tanku nadu za Moratu pojačao je Leonardo Bonucci koji ga je kontaktirao telefonom i pozvao ga da mu se oridruži u Milanu. Dvojica fudbalera su u odličnim odnosima od vremena iz Juventusa.

Treća opcija, u neku ruku možda i prva jeste Andrea Belotti. Fassone i Mirabelli nikad nisu krili da ga žele. Ali Torinov gazda Urbano Cairo je na početku prelaznog roka istakao otkupnu kaluzulu od 100.000.000 evra. Više zbog nade da će odrati nekog bogatog premijeligaša, nego zbog mogućnosti da tu sumu naplati od nekog italijanskog kluba. Međutim, kako je United doveo Lukakua, a Chelsea ne vidi Moratu kao prvu opciju, Cairu se sužava prostor da naplati Belottijevu sezonu iz snova. Prva Milanova ponuda od 40.000.000 plus Niang i Paletta koje želi Mihajlović odbijena je. Ali u međuvremenu je i Cairo smanjio zahteve na 80.000.000 evra. Isključivo u kešu. Uskoro bi mogla da dođe Milanova ponuda od 60.000.000 plus Niang i Paletta, pa bi gazda Torino opet morao da se baci u razmišljanje. Belotti bi dotrčao na San Siro. Navijač je Milana, idol mu je Shevchnko, a čekala bi ga Shevina „sedmica“ koja je trenutno slobodna...

Na kraju, opcija koja figurira od početka prelaznog roka i koja je možda i najrelanija jeste Nikola Kalinić. Najjeftiniji posao. Hrvat iz Fiorentine izbor je Vincenza Montelle koji ga je trenirao u Firenci. Kalinić nije zvučno ime kao prethodna trojica, niti je njihov kalibar. Ali Montella bi sigurno umeo maskimalno da ga iskoristi. Igrač je već pristao i dogovorio svoje uslove, međutim Fiorentina ne popušta. Viola Traži 30.000.000 evra, pristala bi možda i na koji miliona manje, no Rosdoneri nude samo 20.000.000. Hrvat je nervozan zbog toga i stupio je u štrajk, napustivši trening kamp kluba iz Firence. Čeka da Ljubičasti popuste i da se transfer realizuje. Viola mu je dala ultimatum od još četiri dana da nagovori Milan da plati punu cenu ili da se vrati u ekipu.

Dovođenje tog zvučnog imena u napadu jedini je preostali zadatak Milan u nastavaku prelaznog roka i nije gorući problem. Rossoneri mogu da priušte da čekaju još neko vreme i da manevrišu u pregovorima.Ukoliko angažuju nekog od pomenute četvorice, bio bi to kraj spektakualrnog prelaznog roka na San Siru.

(PIŠE: Aleksandar Gligorić, Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji