Bonucci - zašto i kako? Milan - Juventus 1:0

Pozadina i realnost najšokantnijeg transfera ovog leta...

Bilo je skupljih transfera ovog leta. I tek će da ih bude. Bilo ih je i zanimljivijih transfer saga. Ali nijedan transfer do sada nije bio tako šokantan kao prelazak Leonarda Bonuccija iz Juventusa u Milan. Prva reakcija je bila - zašto?

Zašto je Juventus prodao najboljeg štopera sveta direktnom rivalu? Zašto je to uradio za samo 40.000.000 evra? Zašto ga nije prodao ranije? Zašto je Milan tako ekspresno završio celu priču? Kako je dođavola došlo do transfera koji niko u Italiji nije mogao ni da pretpostavi.

„Iznenađen sam. Mislio sam da je šala kada sam pročitao vest. Nisam ni pomišljao da bi nešto ovako moglo da se desi“, rekao je iskreni Alex Del Piero.

Niko nije mogao... Nije mogao ni Juventus. Mogu sada Juventini da pričaju kako su prodali „,matorog“ štopera. Ili da izbegavaju pogled u ogledalo tračevima o Bonuccijevom spornom ponašanju. Ali činjenica je da je Juventus uhvaćen na spavanju i da je doživeo težak udarac. I isto tako je činjejnica da je Milan napravio remek delo ovim transferom, kupivši najboljeg štopera sveta za 40.000.000 evra u letu kada su cene otišle u nebesa i kada „svaka šuša“ košta 15.000.000...

Bonucciju kapitenska traka i željeni broj u Milanu  

Kako je uopšte došlo do mogućnosti da jedan od simbola Juventusa tako lako pređe u Milan?

Kada je Mediaset u četvrtak lansirao bombu da Milan pokušava da dovede Bonuccija, ostali mediji su se plašili i da prenesu ovu vest u strahu da će potrošiti slova na jednu od najglupljih priča prelaznog roka koji obiluje glupim pričama. Dežurni pametnjakovići su potrčali da daju komentar o transfer patki. Ali Mediaset (Berlusconijevo vlasništvo) je znao pre svih ostalih i čak najavio da će sve biti završeno u naredna 72 sata. Bilo je to u četvrtak malo posle podne. Leo je danas na lekarskim u Milanu... Istina, promašili su da je u priču uključen i Romagnoli, ali su imali ekskluzivu godine u Italiji.

Milanovo samopouzdanje da će šokantnom ponudom Juventusu uspeti da nanese težak udarac rivalu nije moglo da dođe bez neke dobre garancije. A ta podloga se ogleda u već ranijem pristanku Bonuccija. On je prelomio da će u Milan i pre nego što je priča puštena u javnost. Njegov menadžer je danima Lucci pregovarao sa Milanom, dolazio na sastanke u Casu Milan, a svi su mislili da pregovara o Bertolacciju, Cuadradu i ostalim klijentima. Kome bi palo na pamet da čovek dogovara transfer Bonuccija iz Juventusa u Milan?!

Bonucci je očigledno odavno prelomio u glavi da želi da ide iz Juventusa, ali i da želi da ostane u Italiji. Povratak u Inter iz kojeg ga je Mourinho nije dolazio u obzr. Milan sa kineskim kapitalom je bio jedino rešenje, Rossonerima je takav igrač bio potreban kao hleb nasušni i rodila se ljubav koja je krunisana brakom.

Zašto je Bonucci precrtao Juve?

Svađa sa Allegrijem protiv Palerma, izbacivanje iz tima protiv Porta, pa onda i ti tračevi o incidentima na poluvremenu finala sa Realom govorili su da je nešto trulo u svlačionici Juventusa. Leov temperament nije ništa novo. Reč je momku spremnom da ubije za pobedu.

Nije mu se sviđalo što u Juventusu nisu svi takvi i što ima onih koji igraju na kredit ili za sopstvena priznanja. Daniel Alves je isti takav šampion koji se vrlo brzo razočarao u atomsferu u Juventusu.

Dva izgubljena finala Lige šampiona su bila nešto što Leo nije mogao da svari. A da stvar bude gora, iako je među najboljima u ekipi, etiketirali su ga kao jednog od krivaca?! Njega koji je uvek bio tu i ginuo na terenu?! Čoveka čiji mentalitet je jedan od faktora zašto je Juventus ovo što jeste i šest godina uzastopni prvak. Momka koji je u tih šest godina odigrao 275 utakmica za Juventus - najviše od svih u timu! Leo je zaslužio više od Juventusa...



Juventus je klub u kojem svaki igrač ima cenu. Tako je bilo i sa Zidaneom, i sa Pogbom. Tako je i sa Bonuccijem. Juve je hteo da ga proda, što se Bonucciju nije nimalo svidelo. Još jedan dokaz nepoštovanja u klubu. Oni su letos bili voljni da prihvate ponude Manchester Citya i Chelsea, ali je Bonucci odbijao i pomisao na transfer. I ovog leta su se nadali u Torinu da će stići brdo para od Guardiole i Contea i da će Bonuccija prodati u „najboljim godinama“. Međutim, ima jedan problem...

Bonucci nije tip koji juri za novcem, a nikako nije želeo da napušta Italiju zbog porodice. Na kraju je vratio Juventusu milo za drago, pa će Bianconeri umesto planiranih 60.000.000 ili 70.000.000 evra od premijerligaša, zaraditi „samo“ 40.000.000. Bonucci je sam sebi odredio cenu i kada je prelomio u glavi da želi da ide, vrlo lako je uspostavio kontakt i napravio dogovor sa Milanom. Juventus nije imao kud, bio je priteran uz zid...

Juventus je za Bonuccija dobio mnogo manje para od onoga što je očekivao. A izgubio je stub tima. Ako im je Leov temperament smetao i ako je to bila toliko nepopravljiva stavr na relaciji sa Alegrijem, onda dobijaju mali plus zbog prodaje. Ali je minus mnogo veći jer su pojačali direktnog rivala. Rugani je planiran da ga nasledi, ali još to nije taj kalibar. Caldara je potencijal, ali je igrača poput Bonuccija nemoguće zameniti. A pogotovo njegovu ulogu nezvaničnog kapitena u svlačionici i jednog od igrača koji teraju ostale da budu bolji. Leo je rođeni šampion. Takvi se ne rađaju često...

Šta je dobio Milan?

Za početak, najboljeg štopera na svetu. Šta god ko pričao, Leo Bonucci je broj jedan. Sergio Ramos je strašan igrač, mit, pobednik... Ali svi oni njegovi golovi i podignuti trofeji ne znače da je bolji u igranju odbrane niti da ima tu defanzivnu inteligenciju kao novi kapiten Milana. Leo je dostojan naslednik džinova poput Baresija, Maldinija ili Neste koji su komandovali zadnjom linijom Rossonera.

Teorija da je previše 40.000.000 evra za igrača koji je nedavno napunio 30 godina, ne pije vodu. Bonucci će trajati na vrhunskom nivou još nekoliko godina. A znamo koliko traju vrhunski defanzivci u Italiji. I to je Milanu potrebnije nego neko ko će nadoči za par godina. Potreban im je kvalitet i rezultat odmah! Leo je inteligentan igrač koji stilom igre može sebi da produži karijeru, a broj odigranih utakmica tokom šest godina u Juveu govori da je imun na povrede.

Milan je osim cementirane pozicije vrhunskog štopera, dobio i mnogo više van terena. Dobio je komandanta, iskusnog šampiona koji će na novu generaciju Rossonera preneti duh pobeđivanja. Osim njega i Biglie, nijedno od devet pojačanja Milana nema više od 26 godina što znači da im je potreban ovakav vođa na terenu.





Dobio je idealnog štopera za sve moguće taktičke varijante. Bilo sa četvoricom ili trojicom u odbrani, bilo levo ili desno u srcu odbrane, Leo je savršen. On otvara mnoge opcije Montelli, a Musacchio i Romagnoli mogu da stasavaju uz njega pod manjim pritiskom.

I naravno - Bonucci plejmejker! Duga lopta Leonarda Bonuccija je jedna od najlepših stvari današnjeg fudbala. Pogađa u milimetar, donosi opciju više svom timu u konstrukciji igre i začetku akcija. Zbog toga Guardiola i Conte režu vene za njim i čupaju kose (Conte to baš i ne bi smeo) što će Van Diijka kao slabiju (ali i mlađu) varijantu Bonuccija morati da plate duplo više.

Milan je sa Bonuccijem dobio još jednu stvar kao klub, a ne samo kao tim. Poštovanje. Milan opet vuče poteze velikog kluba. Opustili su se Agneli, Marota i kompanija pomislivši da im niko ne može ništa na Čizmi. Nova uprava Milana ne samo da je pokazala zube nego je izašla u ring i nanela prvi udarac Juventusu posle dugo godina. Juve je spuštenog garda prethodnih godina gledao na konkurenciju u Italiji i otimao joj najbolje igrače. Sada je dobio po zubima...

Dok su Berlusconi i Galliani bili u klubu, Juve i Milan su imali prećutni pakt o nenapadanju. Juventus ga je prekršio sa novom upravom Milana kada je preko Nedveda napravio koaliciju sa Raiolom da Milanu preotme Donnarummu. Umesto toga, Milan je njima oteo Bonuccija. Sve ovo nam najavljuje da situacija u italijanskom fudbalu postaje napetija i zanimljivija.

Milan još nije za Scudetto. Ali se vraća tamo gde treba da bude. I tutnji dok to radi... Sa Leonardom Bonuccijem kao kapitenom.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji