Berlusconi mora na hitnu operaciju srca

Bivši italijanski premijer i predsednik Milana Silvio Berlusconi sledeće nedelje biće podvrgnut operaciji srčanog zaliska zbog teške insuficijencije aorte, saopštio je njegov lekar Alberto Zangrillo.

On je rekao da je život 79-godišnjeg političara i biznismena ugrožen i da je njegovo zdravstveno stanje mnogo ozbiljnije nego što su mislili njegovi prijatelji i porodica koji ga posećuju na poliklinici San Raffaele u Milanu, gde je primljen u nedelju.

Bivši premijer, kojem je pre više godina ugrađen pejsmejker, pozvao je Zangrilla u nedelju ujutro iz Rima zbog zdravstvenih tegoba, a Zangrillo mu je, kako je rekao, savetovao da dođe u Milano i direktno sa aerodroma ode u bolnicu.

Prema Zangrillovim rečima, lekarski tim poliklinike San Raffaele podvrgnuo je Berlusconija ispitivanjima i ustanovio težak oblik insuficijencije aorte, odnosno neadekvatnog zatvaranja zaliska, što dovodi do vraćanja krvi iz aorte u levu srčanu komoru.

Berlusconi će biti podvrgnut četvoročasovnoj operaciji zamene zaliska sredinom sledeće nedelje, posle čega će biti smešten na intenzivnu negu, a postoperativni oporavak trajaće oko mesec dana.

Sangriljo je naveo da će se bivši premijer posle oporavka osećati bolje nego ranije i dodao da će imati tretman "kao i svi drugi pacijenti".

Berlusconi ne obavlja javnu funkciju otkako je 2013. osuđen zbog utaje poreza, ali je i dalje na čelu svoje stranke Forza Italia.

(Novosti.rs)
Noviji Stariji