Stradanje Milaneza, Romina oluja na San Siru, ali Pipita i Napoli će direktno u Ligu šampiona

Sassuolo sada čeka finale Kupa Italije. Milan ide u Ligu Evrope samo ako savlada Juventus...

Kakva cela sezona, takav i kraj. Sedmostruki prvak Evrope je treću sezonu zaredom razočarao u Seriji A. Milan je završio prvenstvo na očajnom seedmom mestu. Posle poraza od Rome na San Siru - 1:3.

Ispostavilo se da bodovi nisu mnogo značili Vučici, a ne bi značili ni Rossonerima. Mnogo više Milanove navijače boli krckanje ugleda i klupskog rejtinga. Roma je urkos pobedi koju je ostvarila prilično lako, završila sezonu na trećem mestu. Napoli nije dozvolio iznenađenje i sa rutinskih 4:0 na San Paolu je ispratio Frosinone u Seriju B posle samo jedne godine u prvoligaškom rangu.

Na taj način, Napoli je izdržao pritisak Rome, zadržao drugo mesto na tabeli i ostvario direktan plasman u Ligu šampiona. Uz jedan gol Hamšika i het-trik Gonzala Higuaina, Napolitanci su se oprostili od navijača za ovu sezonu, a Pipita je završio kao prvi strelac lige sa čak 36 golova! Od večerašnja tri pogotka, jedan petom je bio prava majstorija.

Roma će morati u plej-of za elitno evropsko takmičenje i tamo zbog slabijeg koeficijenta neće biti nosilac. Tamo će joj rivali najverovatnije biti Porto, Manchester City, Villareal, Shakhtar i Ajax. Vučica je sa pola gasa nanela težak poraz očajnim Rossonerima. U 18. minutu je Salah bio neuhvatljiv za sporu odbranu Milana i završio je kontru posle divne asistencije Strootmana. Roma je bila bolja, stvarala šanse, a jedini opasan po gol protivnika u Milanu je bio Keisuke Honda koji je probao da izjednači u nekoliko navrata. Posle sat vremena igre je bilo 2:0 za Romu. Pjanić je lansirao El Shaarawy-a pred gol Milana, a Faraon pogodio protiv bivšeg kluba i iz poštovanja nije želeo da slavi gol. Milan je do tada u nekoliko navrata spašavao sjajni Gigi Donnarumma na golu. Kod golova nije mogao ništa, a bio je nemoćan i u 82. minutu. Posle šmekerske štikle rezerviste Francesca Tottija, Salah je šutirao, Donnarumma sjajno odbranio, ali Emerson je otpadak pretvorio u gol za 3:0. Uspeo je bledi Milan do kraja da stigne do počasnog gola. Bio je to 20. pogodak u sezoni Carlosa Bacce. Ostaje veliko pitanje da li je ovo bila poslednja utakmica Francesca Tottija za Romu pošto novi ugovor još nije poptisan...

Milanu ni pobeda na kraju ne bi ništa značila, pošto je Sassuolo zadržao šestu poziciju na tabeli pobedom nad Interom. I Nerrazzuri su stradali slično kapo gradski rival. S tim što su oni deklasirani još u prvom poluvremenu kada je i postavljen konačan rezultat meča. Mladi Matteo Politano je uniptio katastrofalnu odbranu Intera. Prvo je pogodio uz pomoć Murilla, potom je Pelegrini kaznio još jednu lošu intervenciju poslednje linije gostiju, da bi Politano drugim golom na meču u 39. minutu rešio sve dileme. Prethodno je Palacio vratio tračak nade gostima.

Inter uprkos porazu ide direktno u Ligu Evrope, a Fiorentina kao petoplasirana u kvalifikacije za pomenuto takmičenje. Italija daje još jednog predstavnika za Ligu Evrope, a još se ne zna da li će to biti Sassuolo ili Milan. Ako Rossoneri ne naprave čudo u finalu Kupa Italije i ne savladaju Juventus, Sassuolo ide u Evropu, a Milan i treću sezonu zaredom ostaje bez nje.

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji