Dejan Savićević: Finale sa Zvezdom slađe nego sa Milanom jer je besmrtno!

Legendarni Genije dao intervju za Index.hr u kojem se priseća slavne prošlosti i poziva Hajduka.

Dok su jedan po jedan izazili na binu Sava centra članovi Zvezdine šampionske generacije su dobijali ovacije i aplauze. Ali kada je na scenu izašao Dejan Savićević, veći deo publike je ustao sa sedišta i gromoglasnim aplauzom pozdravio legendarnu Zvezdinu “desetku”.

Dejo i generacija iz Barija ostaju besmrtni za sve zvezdaše, čega je svestan i sam Savićević. Iako je sa Milanom kasnije osvojio Ligu šampiona i protiv Barcelone postigao jedan od najspektakulatrnijih golova u istoriji elitnog takmičenja, uspesi sa Zvezdom za njega imaju veću težinu, što je otkrio u razgovoru za hrvatski portal Index.hr.

“Sigurno da su prvi trofeji najslađi. Sa Zvezdom Kup šampiona, u kom sam igrao, a zatim i Liga šampiona s Milanom u finalu koje sam obeležio. Takođe, Milan je i posle toga osvajao titule prvaka Evrope i osvajaće ih, a ona generacija Zvezde ostaće besmrtna i nakon 25, i nakon 100 godina, jer će ga ona teško više ikada osvojiti. Najdraže utakmice su mi bile protiv Bayerna u Beogradu, zatim Koln, Zalgiris, Galatasaraya, a sa Milanom to finale protiv Barcelone. To će mi uvek ostati u sećanju.”

Prisetio se Savićević i kako ga je pre dolaska u Zvezdu tražio Hajduk iz Splita.

“Imao sam ponudu Hajduka, ali ne i Dinama i ne znam zašto je nije bilo. Međutim, Hajduk me želeo i bila je to najveća finansijska ponuda kada sam odlazio iz Budućnosti 1988. godine. Odigrali smo dve sjajne utakmice i dva puta pobedili Hajduk tih godina, pa su želeli da dođem na Poljud. Međutim, već sam dao reč Zvezdi i dogovorio se s njom, pa nisam želio da pogazim dogovor”.

Kako danas gledate na fudbal kada ga uporedite sa svojim igračkim danima.

“U moje vreme Italijani su imali najbolje takmičenje i najviše su plaćali. Najbolji svetski igrači dolazili su na Apenine. Engleska i španska prvenstva su bila smešna u to vreme. Milan je znao da pobedi Real sa 5:0, mi smo u Atini svladali Barcelonu s 4:0. Milan je imao finansijsku moć, Inter još i veću, uprkos tome što nije imao rezultate, dok je Juventus uvek bio umeren, kao i danas. Juve je napravio dobru strategiju i ima najbolju ekipu poslednjih godina u Italiji, gde ga neretko i sudije poguraju. Međutim, sada su se stvari promenile. Realu i Barceloni teško može neko da finansijski parira. Zatim su se pojavili Arapi u City-u, PSG-u, pa Kinezi... Italijanske ekipe to ne mogu da prate i žele da se okrenu svojim italijanskim igračima, a nedavno u utakmici između Intera i Udinesea nije bilo ni nijednog. Takođe, u Italiji moraju da promene mentalitet i da igraju za gol više, a ne za gol manje”.

Nedavno su mediji pisali da ste kandidat za predsednika UEFA. Koliko u tome ima istine?

“To su, pre svega, neka saznanja medija, posebno engleskih, koji vole senzacije. To su sve nagađanja. Naravno, drago mi je da imaju visoko mišljenje o meni, ali smatram da su neki drugi u prednosti. U narednom periodu videćemo šta će se dogoditi”.

OVDE možete pogledati ceo intervju.

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji