TOP 10 sponzorskih ugovora: Sunderland jači od Milana...

Pogledajte koliko najjači klubovi Evrope zarađuju od generalnih sponzora i kompanija koje proizvode sportsku opremu

Daleke 1973. godine Eintracht iz Braunšvajga je uneo revoluciju svet klupskog fudbala. Ovaj nemački klub je postao prvi u istoriji koji je prodao reklamni prostor na svom dresu. Njihov dres je krasio logo poznatog proizvođača alkoholnoh pića Jegermeistera, a za tu saradnju su dobili 100.000 nemačkih maraka.

Upostavili su trend i vrstu zarade koji su prihvatili svi klubovi sveta (čast izuzecima poput Chivas Guadalajare i još nekih klubova). Kako je vreme odmicalo tako su cifre od generalnih sponzorstava u klupskom fudbalu, vrtoglavo rasle. Danas je u ozbiljnim ligama i ozbiljnim klubovima, generalno sponzorstvo na dresu veliki izvor prihoda i po dva tri puta je veći od ukupnih godišnjih budžeta naših najvećih klubova. Ubrzo posle generalnih sponzora, počeli su da se oglašavju i proizvođači sportske opreme, a prvi klub koji je to uradio je bio Bayern iz Minhena koji je sklopio ugovor sa Adidasom.

Danas, najveći svetski klubovi ne mogu da se odbrane od ponuda za kupovinu mesta na njihovim dresovima, a svetski rekorder je Barcelona koja na ime reklamiranja Katar Fondacije zarađuje 30 miliona evra godišnje. Ali, taj rekord će ubrzo biti srušen kada sledeće sezone na snagu stupi sponzorski ugovor Manchester Uniteda i automobilskog giganta Shevroleta. Mesto na grudima dresa Crveni Đavola, Shevrolet je platio sa neverovatnih 59 miliona evra po sezoni!

Pogled na top 10 listu ugovora o generalnom sponzorstvu definitivno zastaje kada primetite Sanderlend. Ovaj engleski klub deli drugo mesto na svetskoj lestvici zajedno sa Manchester Unitedom, Manchester City-em i Liverpoolom. Svi oni godipnje od svojih generalnih sponzora zarađuju po 25 miliona evra. Sunderland je sklopio fenomenalan ugovor sa afričkim naftnim gigantom „Oil Africa“ koji je toliko platio za poruku: „Invest in Africa“ (investirajte u Afriku).

Među deset najjačih su i Real Madrid, Bayern, Chelsea, Juventus, Inter i Milan.

1. Barcelona (Qatar fondation) – 30 miliona evra po sezoni
2. Manchester City (Etihad Airways) – 25 miliona evra
2. Manchester United (AON) – 25 miliona evra
2. Sunderland (Invest in Africa) – 25 miliona evra
2. Liverpool (Standard Chartered) – 25 miliona evra
5. Real Madrid (Bwin) – 23 miliona evra
5. Bayern (Deutche telecom) – 23 miliona evra
7. Chelsea (Samsung) – 18 miliona evra
8. Juventus (Jeep) – 12 miliona evra
8. Milan (Emirates Airlines) – 12 miliona evra
8. Inter (Pirelli) – 12 miliona evra

Budući da Real očekuje istek ugovora sa kompanijom Bwin, možemo očekivati da i Madriđani uskoro potpišu mega ugovor o generalnom sponzorstvu. Trenutno su prvi kada je reč o ugovoru sa kompanijom koja ih snadbeva sportskom opremom. Real godišnje od Adidasa inkasira 38 miliona evra, pet više od Barcelone koju snadbeva Nike.

1. Real Madrid (Adidas) – 38 miliona evra po sezoni
2. Barcelona (Nike) – 33 miliona evra
3. Manchester United (Nike) – 31 miliona evra
3. Liverpool (Warrior) – 31 milion evra
5. Bayern (Adidas) – 27 miliona evra
6. Chelsea (Adidas) – 25 miliona evra
7. Inter (Nike) – 18 miliona evra
8. Arsenal (Nike) – 16 miliona evra
9. Milan (Adidas) – 15 miliona evra
10. Juventus (Nike) – 13 miliona evra

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji