Kraj Juventusove apsolutne dominacije! Donnarumma je blago, Montellin pobednički mentalitet uzdigao Milan

Juventus više nije apsolutni vladar Italije, ovog puta prvi je zapucao Milan! Ono što je poslednji put uspelo Napoliju pre dve godine, sada je učinio Milan u srcu Dohe - srušio Staru damu i okitio se peharom Superkupa Italije! I to posle bolje izvođenja jedanaesteraca - 1:1 nakon 90 minuta, 4:3 na penale.

Mlada ekipa Vincenza Montelle ništa nije prepuštala slučaju, čak i kada stvarni nisu išle na Milanovu vodenicu. Uspeo je Juventus prilično rano da probije led i već u 18. minutu pronađe put do mreže iza Donnarumminih leđa. S tim što je istu zatalasao Chiellini posle odlične reakcije na teledirigovanu asistenciju Miralema Pjanića, na šta supertalentovani golman nije imao rešenje, baš kao ni kompletna Milanova odbrana, pošto je stamenom štoperu dozvolila da se uključi u akciju iz drugog plana i reši istu posle dobre reakcije.

I umesto da Juventus uzme stvari u svoje ruke i zadrži momentum, stvari su se drastično okrenule u nastavku utakmice. Milan je vukao sve konce i sve jače stezao obruč oko Buffonovog gola. Ozbiljan pritisak trpela je Juventusova odbrana u narednih 20 minuta, posle čega je usledila i kazna. Suso je obezbedio Giacomo Bonaventuri šansu da se proslavi, a ovaj je istu iskoristio na najbolji mogući način. I to vrsnom reakcijom na prilično nezgodan centaršut, nakon čega je Bonaventura presekao Buffona.

Tu nije bio kraj Milanovoj ofanzivi, pošto je kompletno drugo poluvreme prošlo u znaku Rossonera. Montella je kraj aut linije zahtevao od svojih igrača da ne padaju, već da visokim tempom nateraju rivala da se povuče i strepi za sopstvenu mrežu, baš kao što je to bio slučaj u prošlom sudaru ovih klubova krajem oktobra.

Prvi je zapretio Alessio Romagnoli sredinom drugog dela. Dočekao je loptu u petercu nakon kornera i pucao glavom, ali je pogodio prečku. Bilo je jasno da Gigi ne bi mogao ništa da je lopta išla u gol, pa je Juventus imao sreću.

Možda i najveću priliku na meču nije iskoristio Carlos Bacca na sedam minuta pre kraja utakmice. Njegov pokušaj glavom iz neposredne blizine gola išao je u gornji levi ugao, ali nije uspeo da je provuče pokraj Buffona, koga je čak i dobro nasmejao onim što je želeo da uradi.

Međutim, kako je Milan dominirao drugim poluvremenom, tako je Juventus udario snažno u narednih 30 minuta produžetaka. Dve velike šanse ispustila je Dama u doigravanju - prvo Dybala sa peterca, a onda i dotad nevidljivi Higuain sa gotovo 15 metara od gola.

Meč je zato i otišao penal seriju, a tamo je još jednom zablistao Donnarumma i stavio tačku na Juventusovu totalnu dominaciju! Konačni rezultat 5:4, odnosno 4:3 posle izvođenja jedanaesteraca.

(Mozzartsport.com)
Noviji Stariji