Sacchi nahvalio Piolija: Podseća me na Ancelottija, njegov Milan odiše stilom, a to je retkost u Italiji

Strateg čiji je Milan harao Italijom i Evropom krajem osamdesetih godina prošlog veka, ima samo reči hvale za čoveka koji je Rossonerima omogućio da povedu u trci za "scudetto".


Došao je svojevremeno, 1987. godine Arrigo Sacchi na klupu Milana bez bilo kakvog igračkog pedigrea. Vladala je skepsa šta bivši prodavac cipela može da uradi kao šef stručnog štaba velikana kakav je onaj sa San Sira, ali sa Maldinijem, Baresijem, Gullitom, Rijkaardom i Van Bastenom i ostalom plejadom asova, Sacchi se naosvajao trofeja i dva puta pokorio Evropu sa Rossonerima.


Druga su vremena došla, Milanov tim ne može da se meri s onim koji danas stanuje na najvećem italijanskom stadionu, ali između Sacchija i aktuelnog trenera Milana Stefana Piolija mogu da se podvuku određene crte. Bez obzira što je Pioli bio vrlo korektan defanzivac u igračkim danima, po dolasku na klupu crveno-crnih, nije se verovalo da će napraviti renesansu, čak je i bio na izlaznim vratima kada je uprava dogovorila saradnju sa Ralfom Rangnickom.


KUVA SE NEŠTO VELIKO: Čelnici Milana naciljali spektakularno pojačanje u redovima ljutog rivala


Na Piolijevu sreću, ali ništa manje zadovoljstvo Milana, Italijan je spletom okolnosti ostao glavni trener, a rezultati velikana sa severa Italije krenuli su uzlaznom putanjom. Milan je trenutno u jeku borbe za titulu, u mnogome zahvaljujući Pioliju, čoveku za kojeg vlada mišljenje da je među najboljima, ako ne i najbolji trener na Apeninima. Saglasan je sa tim narativom i Arrigo Sacchi.


"Dugo ga poznajem i uvek su ubedljiv uticaj na mene imali njegova skromnost i inteligencija. A onda, u poslednje vreme, pokazao je da je prilično porastao. Nije se ranije uvek dešavalo da njegovi timovi poseduju tako čist i jasan identitet kao što je to sada slučaj. Milan je ekipa koja ima stil, preciznu igru. Nisu uvek perfektno ukordinisani, ponekad su previše protežu, ali ideja postoji, pozitivna ideja", počeo je 75-godišnjak svoju priču o Pioliju, pa uspeo da podvuče neke slične odlike koje su i njega krasile u trenerskim danima.


"Zajednička nam je želja da predložimo moderan fudbal. Ja sam takođe gledao unapred, nikada u prošlost. Pioli je stvorio tim koji je projektovan za budućnost. Zajedno sa Atalantom to je najevropskiji tim u našoj ligi. Kod Stefana najviše poštujem želju za napretkom koja potvrđuje da nije umišljen. On se stalno preispituje, čak i kada pobeđuje, jer zna da je to jedini put ka napretku. Ko god stane i ostane na tome da se gleda u ogledalu, neće otići daleko."


Nema Milan ove sezone bolji tim ni od Intera, pa ni od Juventusa, ali Pioli uspeva da izvuče maksimum iz igrača kojima je pre početka sezone kao najveći domet projektovana borba za Ligu šampiona.


"On je svestan toga da je utakmica na prvom mestu, pa onda igrači. Utakmica pomaže igračima da napreduju i da se ne osete usamljenima. Zbog precizne ekonomske strategije, sa kojom se slažem, Milan je odlučio da ne potroši previše i da se ne ponašaju rasipnički u prelaznim rokovima. Maldini i Masara regrutuju igrače u skladu sa idejama trenera. A Pioli je dobar da od tih pojedinaca napravi dobar kolektiv. Čini mi se da dobro interpretira fudbalsku misiju, da shvata da je to ofanzivan, timski sport."


Jedan je od onih trenera koji pre svega znaju kako da priđu igračima i socijalnom inteligencijom i pričom im pomognu da budu najbolja verzija sebe.


"Nisam čuo da je bilo ikakvih kontroverzi unutar tima. Pioli zna kako da se dopadne igračima i menadžerima. Prema načinu na koji priča sa momcima i na koji im pomaže, podseća me na Carleta Ancelottija. Uvek ti ponudi ohrabrujuću reč, uvek stavi ruku na rame onome kome je potrebna. Recimo da kormilari brodom mudro i inteligentno. A onda dodaje i inovativne ideje."


Osam kola pre kraja sezone u Seriji A, Milan je lider sa 66 bodova, tri više od Napolija, šest u odnosu na Inter koji ima meč manje, odnosno sedam suficita kada je reč o poređenju sa Juventusom. Sacchi svoj nekadašnji klub vidi kao favorita za titulu.


"I meni je Milan bio kao porodica. To zavisi od istorije kluba i stila. Ljudi se menjaju, ali vrednosti ostaju netaknute. Zahvaljujući činjenici da je Milan pravi kolektiv, njegovi momci su u prednosti u borbi za titulu i bez obzira na to što im raspored ne ide u prilog, zaista mogu da ostvare taj podvig. Vidim uticaj trenera i kroz to što kada se jedan igrač povredi, a drugi ga zameni, niko ne primećuje - to znači da je igra internalizovana, da svi znaju šta treba da rade."


Za kraj, Sacchi zna gde postoji prostor za napredak kod Piolijevog Milana.


"Ako bih mogao da uputim pismo Milanu, voleo bih da ne budu rastrzani po terenu niti zbunjeni kao što deluju ponekad. Ponekad lutaju po terenu i tada postaje teško, čak i nemoguće da odigraju presing. To je nešto na čemu Pioli uveliko radi, jer znam da ništa ne propušta slučaju i da danonoćno radi na rešavanju problema. Ponavljam, dopada mi se Milan zato što ima karakterističan stil igre, što je danas prava retkost u Italiji", zaključio je Italijan.

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji