Priznanje sa San Sira u prilog skorojevića: Milan ne bi bio Milan da je 80-ih postojao finansijski fer-plej

Tvrdi Adriano Galliani lično.

Februar je 1986, Milan je na ivici bankrota. Silvio Berlusconi je nanjušio šansu i preuzeo klub. Već 1989. godine prva evropska titula u Berlusconijevoj eri. Naredne sezone i druga. Ukupno ih je bilo pet. Sa one dve ranije Milan je posle madridskog Reala najtrofejniji klub Starog kontinenta kad su u pitanju evropske kurne.

Ali Milan ne bi bio to što jeste da je tada na snazi bio finansijski fer-plej koji u današnje vreme stoji kao omča oko vrata superbogatim vlasnicima klubova poput PSG-a, Manchester City-a, pa čak i samih Rossonera. I ne kažemo to mi, već dugogodišnji direktor Milana Adriano Galliani, čovek koji je brinuo u klupskim finansijama dok je Berlusconi nemilice sipao.

Uostalom, kad je Uefa uvela finansijski fer-plej Berlusconi je i prodao kub. Neko će reći da je to zato što don Silvio nikad i nije radio po propisima. Možda će i biti u pravu. Ali navijači Milana samo će odmahnuti glavom. Njih ne zanima šta je Berlusconi radio. Samo znaju da to više nije isti klub.

“Kad vidim pehar Evropskog kupa, kroz glavu mi prođe sve te prelepe godine, pet trofeja, osam finala... Himna Lige šampiona je bila Milanova muzika. Nedostaje mi to“, setno će Galliani za italijanski Sky Sport.

Samo pravi uvod za poentu...

“Ovako kako je sada... Finansijski fer-plej ne valja, to mora da se menja. Da je finansijski fer plej postojao 1986. godine Milanovi navijači ne bi iskusili svu ovu radost. Fudbalski preduzetnici su tada investirali novac iz svojih džepova. Danas možeš da potrošiš samo ono što zaradiš, pa isti timovi pobeđuju iz godine u godine. Ne mogu da razumem zašto novi vlasnik, čovek koji želi da uloži, ne bi to mogao da uradi“, pita se 74-godišnji Galliani.

Večita debata...

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji