Posljednja kockica odbrane koja će vratiti sjaj Milanu!

Vratio se Caldara za derbi sa Interom! Sve bolja situacija u timu Rossonera.

Pre tri meseca, Gennaro Gattuso je jedva mogao da sastavi startnu postavu Milana. Povrede su masakrirale Rossonere jesenas, štopere su morali da igraju bekovi Abate i Rodriguez, Gattuso je morao da smišlja neku prinudnu formaciju 3-4-3, sa klupe skoro da nije imao koga da uvede.

Povređeni su bili: Higuain, Bonaventura, Biglia, Romagnoli, Musacchio, Caldara, Strinić, dok je Conti bio nedovoljno oporavljen posle teške povrede... Od tada su se crni oblaci razvedrili na San Sirom, većina igrača se oporavila, Iguain je otišao, a pojačanja Piatek i Paqueta su eksplodirala. Izgled ekipe se potpuno promenio...

Ostalo je još malo do idealne situacije za Gattusa koja podrazumeva ceo tim na raspolaganju. Osim Bonaventure koji će pauzirati celu sezonu. Poslednja kockica Gattusovog mozaika za Milan koji će napasti plasman u Ligu šampiona je spemna da legne na svoje mesto – Mattia Caldara!

Mladi štoper je letos došao u Milan iz Juventus u trampi za Bonuccia, ali je odigrao samo jednu utakmicu do sada. Ipak, njegov povratak na teren se očekuje s nestrpljenjem jer su očekivanja prilično velika  i mogao bi da predstavlja značajnu prevagu u nastavku sezone.

Kada se pojavio u Atalanti kao talentovani 20-godišnjak, Caldara je oduševio Italiju i naterao Juventus da plati za njega oko 20.000.000 evra za njega i ostavi ga pozajmici od čak 18 meseci u Bergamu. Caldara je projektovan kao budući stub odbrane Juventusa i reprezentacije Italije. Zato je fudbalska javnost na Apeninima željno ičšekivala konačni prelazak u Torino.

Kada je prošlog leta kucnuo čas da zauzme mesto u poslednjoj liniji Juventusa, došlo je do šokantne trampe sa Milanom za Bonuccia! Caldara je otišao iz Juventusa bez odigrane utakmice?!

Nikome nije bio jasno kako se Bonucci tada odlučio na senzacionalan povratak u Juve. Nije bilo jasno ni kako je Milan pristao da posle samo jedne sezone pusti kapitena koji je projektovan kao vođa mlade ekipe. I povrh svega, niko nije znao zašto je Juventus tako lako odlučio da budućeg komandanta odbrane žrtvuje za bivšeg ispred kojeg je samo nekoliko sezona vrhunskog fudbala.

Ipak, sve odluke su imale smisla. Juventusu je bio potreban iskusan igrač za napad na Ligu šampiona. Bonucci je uvideo da nije kapitenski materijal i da ne može da bude lider Milana, a želeo je i on tu Ligu šampiona. I Milanu je savršeno odgovarao talentpovani Caldara sa duplo manjom paltom u projektu sklapanja mlade ekipe koja će tek za koju godinu dostići vrhunac. U razlici plata na bruto nivou su Roasoneri trampom Bonucci – Caldara uštedeli preko 25.000.000 evra za pet godina. I dobili potencijalni stub odbrane...

Već tada je stvroena pojekcija o odbrani Milana koju čine natalentovaniji defanzivci italijanskog fudbala i budućnost reprezentacije. Na golu Donnarumma sa 20 godina, u odbrani bekovi Calabria i Conti (obojica desni, ali Calabria može prinudno i levo) sa 24 i štoperi Romangnoli i Caldara sa takođe po 24 godine.

Ali ta odbrana nikada nije istrčala na teren. Prvo je dugo bio povređen Conti, potom su sitnije povrede sprečavale Caldaru da debituje. Konačno, na početku Lige Evrope, Caldara je zaigrao u štoperskom tandemu sa Romagnolijem ali je posle toga doživeo povredu Ahilove tetive i morao je na puzu od četiri meseca. Na San Siru od tandema Romagnoli - Caldara imaju velika očekivanja i nadaju se da će nastaviti prekinuti slavnoi niz velikih štoperskih tandema kao što su bili Baresi – Costacurta, Costacurta – Maldini, Maldini - Nesta, Nesta - Thiago Silva.

Caldara se oporavio od povrede, priključio se treninzima prvog tima, radi punim intenzitetom i očekuje da zaigra. Ipak, Gattusov plan je da ga postepeno uvodi u ritam. Mladi štoper je odradio tek dva puna treninga sa ostatkom tima. Caldara je danas istrčao na teren za mladi tim Milana protiv Palerma, a plan je da debituje na gostovanju Chievu u narednom kolu Serije A. On će potpuno biti spreman za derbi sa Interom 17. marta u kojem bi Milan mogao da preuzme treće mesto i napravi ključni korak ka Ligi šampiona.

„Konačno je došao i red na mene. Na kraju sam tunela i jedva čekam da se dokažem i da da se oduim klubu koji je pokazao veru u mene. Iza mene je najteži period u karijeri. Pre svih, želim da zahvalim treneru Gattusu koji je uvek bio uz mene, pružao mi podršku i bio značajan za moju mentalnu snagu. On je sjajan motivator, izaziva vranice u igraču i u najtežim momentima veruje u njih“, rekao je Caldara.

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji