CAPUT MUNDI: Teorija zavere protiv Intera, Milan i Roma moraju u Ligu šampiona

Politički, ekonomski i spekulativni centri moći su već odredili koji će timovi popuniti preostala dva slobodna mesta... Ili je to samo mašta proradila?

U Italiji su zavere omiljen žanr. Posebno kada se dotaknu politika i sport. Prosečni Italijan je uveren da se ništa ne događa slučajno i da uvek postoji neki ozbiljan scenario koji se sprovodi za račun, bolje neobjašnjenih, centara moći. Tako je ovih dana postala prilično popularna priča - posebno posle skandaloznog suđenja Rosarija Abisa na meču Fiorentina - Inter i tretmana koji ima u medijima bračni par Icardi - Nara - da sve ide na vodenicu Milana i Rome, a na štetu Intera. Drugim rečima: politički, ekonomski i spekulativni centri moći su već odredili koji će timovi popuniti preostala dva slobodna mesta, pošto su Juve i Napoli su neodstižni. Ta dva “izabrana” kluba su Milan i Roma, a Inter je osuđen da gleda sledeću Ligu šampiona na malim i velikim ekranima.

Teorija zavere počinje, kao i sve teorije zavera, od serije istinitih činjenica. Tačno je da je najmoćniji politički čovek u Italiji, u ovom momentu, vatreni navijač Milana, čak “curvaiolo” (što će reći navijač koji prati utakmice sa južne ili severne tribina, zavisno gde su smešteni turbo tifozi) Matteo Salvini. Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik vlade Italije se grlio i ljubio sa pravosnažno osuđenim kriminalcima koji predvode miltantne organizovane navijačke grupe Rossonera i prati Milan čak i na gostovanjima, sve sa šalom Đavola oko vrata.

Odgovora istini i da je premijeru Italije Giuseppeu Conteu Roma prirasla veoma za srce. Conte pripada Pokretu pet zvezda koji nije dozvolio da se Rim kandiduje za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine zbog navodne opasnosti da lokalni biznismeni ostvare ekstra profite na ime izgradnje objekata i infrastrukture. Isti taj pokret iz čijih redova je gradonačelnica Rima Virginia Raggi želi da troši novac državnih obveznika da izgradi privatni stadion vlasnika Rome Jamesa Palotte. Conte je svoju bliskost Romi demonstrirao prisustvom na otvaranju novog administrativnog sedišta Rome.

Međutim Milan i Roma nemaju samo političku podršku dve najveće partije u zemlji i njihovih lidera, već imaju i snažno finansijso - lobističko zaleđe. I Milan i Roma su u vlasništvu američkih biznismena, Paula Singera i Jamesa Palotte. Singer je vlasnik jednog od najmoćnijih spekulativnih fondova na svetu, poznat pod imenom Elliott. Američki fond nije kupio samo Milan u Italiji u poslednjih par godina. Eliot je postao većinski vlasnik jednog od najvećih telefonskih i mobilnih operatarea na Čizmi, a ušao je i druge sektore, poput banakarskog.

Iza Jamesa Palotte stoji Unicredit, banka koja je jedan od glavnih sponzora Lige šampiona i jedna od najvećih evropskih banaka. Palotta je iz svog džpa uplatio sam 10.000.000 evra Unicreditu da preuzme Romu, ostalo su sve krediti koje mu je odobrila ista banka ili je posredno ili neposredno bila garant za druge pozajmice. Banka ima i veoma važnu ulogu u izgradnji stadiona. Veruje se da Unicredit stoji iza nelogične želje da se gradi stadion na terenu izloženom plavljenju od Tibra, bez neophodne prateće infrastrukture i u delu grada gde su već sada ogromne gužve u saobraćaju, a može samo da se zamisli kakav će haos nastajati ako stadion bude zaista izgrađen u toj zoni.

Budući da su i Singer i Palotta ljudi koji upravljaju tuđim novcem,  bave se spekulacijama ili uzimaju kompanije i preduzeća da bi ih preprodali i uzeli profit, jasno je da je za njih učešće Milana i Rome u Ligi šampiona od presudnog značaja. Drugim rečima, ako Rossoneri i Gialorosi nisu u elitnom takmičenju oni ne mogu da se samofinansiraju i njihovi vlasnici moraju da nadoknađuju minus u završnom bilansu ili da se dodatno zadužuju kako bi zadovoljili preuzete obaveze. Naravno, to smanjuje mogućnost da od buduće, eventualne prodaje, ostvare profit.

Inter, za razliku od Milan i Rome, ima kineskog vlasnika koji se bavi realnom ekonomijom: ne bavi se spekulacijama na tržištu i ima dugogodišnji plan koji je povezan sa važnijim ciljem za nekadašnju Centralnu imperiju, a to je da Kina do 2030. godine postane ravnopravna fudbalska nacija sa najboljim evropskim i južnoameričkim reprezentacijama.

Nerazuri su jedini veliki tim u Seriji A  u ovoj sezoni koji je više puta oštećen sudijskim odlukama nego što je imao benefite od previda ili loših procena arbitara. Nije reč samo o izmišljenom penalu za Fiorentinu, već i o nedosuđenim penalima protiv Sassuola i Parme u utakmicama koje su Nerazzurri izgubili sa po 0:1, dok je jedina greška u korist Intera, penal nad Zaniolom na meču sa Romom, kompenzovana ne sviranjem najstrože kazne posle faula Manolasa nad Icardijem.

Odnos medija u slučaju Vanda Nara - Icardi protiv Intera je na nivou BBC standarda što je u fudbalskoj Italiji nezamislivo za bilo koji drugi klub, pogotovo kada se radi o fudbalerima strancima protiv italijanskih klubova. Dovoljno je setiti se tretmana koju je imao legenda Rome, rođeni Rimljanin, Francesko Totti i njegova supruga Ilari Blasi, koji su se ponašali  kao prava gospoda u poređenju sa argentinskim parom. Drugim rečima da Ikardi igra u Juventusu, Romi ili Milanu, on i njegova supruga ne bi imali medijski tretman u rukavicama i toliko razumevanja.

Kao što rekosmo na početku teksta, sve dobre teorije zavera imaju u sebi zrna istine ili verodsotojnih elemenata, ali one ostaju uglavnom samo teorije. Istina je da će borba za treće i četvrto mesto biti žestoka i po svoj prilici do poslednjeg kola.

U ovom momentu, gledano sa rezultatske strane, sva tri konkurenta za Ligu šampiona su u pozitivnoj fazi. Inter je nanizao pet pozitivnih rezultata u Seriji A i Ligi Evrope, Milan iza sebe ima seriju od sedam mečeva u Seriji A bez poraza, Romin niz je čak za jedno kolo duži od Milanovog.

Analizirajući igru trojke, Milan u ovom momentu izgleda najsolidnije. Gtatusov tim je spustio roletnu  na svoj gol, samo tri primljena gola na poslednjih deset mečeva, i dolazak Piateka je, bar zasada, rešio i pitanje efikasnosti. Problem za Gattusa može da bude kontinuitet rezultata jer je i u prošloj sezoni posle odlične serije stigao na prag Lige šampiona i onda je njegov Milan doživeo pad. Drugim rečima, za Ligu šampiona neće biti dovoljan Piatek, moraće da prorade krilni napadači (Suso, Castilleso, Calhanoglu) plus Cutrone čija je obaveza da ne klone duhom zbog gubitka statusa startera.

Paradoksalno, na prvi pogled, Inter bez Ikardija igra bolje i postiže više golova. Međutim, opravdano se postavlja pitanje dokle će Inter moći da igra tako bez klasičnog centarfora? Lautaro Martinez je još zelen, Keita je povređen i Spalletti se nada da će biti spreman za derbi sa Milanom. Politano i Perišić, uz svu najbolju volju, teško da mogu da postanu Interovi Mertensi. Za Nerazzurre je od presudne važnosti da zadrže Milan na distanci do direktnog okršaja i da onda u derbiju pokušaju da pokažu da zaslužuju treće mesto.

Roma je u najgoroj formi u ovom periodu, ako je uporedimo sa ostala dva takmaca. Di Francescovi izabranici su odigrali meč na nivou potencijala samo sa Portom u Ligi šampiona. Protiv Bologne i Frozinonea su zahvaljujući sreći i pojedinačnoj superiornosti svojih asova umesto jednog ili maksimalno dva boda uzeli svih šest. Za Gialorose će derbi sa Laziom u subotu  biti neka vrsta kvalifikacija da ostanu u trci za mesto u Ligi šampiona. Negativna okolnost po Romu je i što je u direktnom dvoboju sa Milanom u minusu (izgubili su na San Siru, a remizirali na Olimpicu), što znači da ako budu imali isti broj bodova Rossoneri su u prednosti. Vučica je sa Interom igrala nerešeno u Rimu, tako da će u 33. kolu, kada je na programu meč na San Siru, po svoj prilici, morati da pobede Nerazzurre ako budu želeli da i sledeće godine slušaju muziku Lige šampiona na Olimpijskom stadionu.

SERIJA A - 26. KOLO

Petak
20.30: (4,90) Cagliari (3,60) Inter (1,75)

Subota
15.00: (2,05) Empoli (3,45) Parma (3,60)
18.00: (1,50) Milan (4,20) Sassuolo (6,75)
20.30: (2,55) Layio (3,35) Roma (2,75)

Nedelja
12.30: (1,50) Torino (4,00) Chievo (7,25)
15.00: (2,75) SPAL (3,05) Sampdoria (2,75)
15.00: (2,80) Udinese (2,85) Bologna (2,90)
15.00: (1,65) Genoa (3,70) Frosinone (5,70)
18.00: (1,95) Atalanta (3,50) Fiorentina (3,90)
20.30: (2,50) Napoli (3,20) Juventus (2,95)

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji