Revolucija u „Elliott Milanu“: Conte, Gazidis, Leonardo, Gandini, možda Maldini i san o Kaki

Higuain, Bonucci, Caldara... Klupko počinje da se odmotava...

Izgledalo je gotovo košmarno, ali ovo leto bi zapravo za Milan moglo da bude revolucionarno. Ne kao pod patronatom biznismena iz Kine Lija Yonghonga prošlog leta, kada je na transfere bačeno preko 220.000.000 evra bez ozbiljnijeg rezultata. Ono što je za nekadašnjeg evropskog i italijanskog šampiona spremio američki investicioni fond Elliott podrazumeva potpunu revoluciju na svim klupskim nivoima.

Ugledni finansijski list Il Sole 24 Ore otkrio je plan za promenu kompletnog stručnog kadra u klubu. Dosadašnji generalni direktor Arsenala Ivan Gazidis trebalo bi da stigne umesto dosadašnjeg upravnog direktora Marca Fassonea, Umberto Gandini postaće generalni menadžer kluba, Leonardo tehnički direktor, a svi se u klubu nadaju da bi svoju fotelju mogao da dobije i Paolo Maldini, kao jedan od potpredsednika Milana i sportski direktor. Još od ranije poznato je da je opasni igrač Paolo Scaroni novi generalni direktor, a tada je predstavljen i novi, trogodišnji plan za finansijsko spasenje Milana, kojim bi klub trebalo da se vrati u sam vrh evropskog fudbala.

Izvesni dolazak Ivana Gazidisa trebalo bi da donese znanje u pravom finansijskom poslovanju, pošto je Arsenal uspeo da konsoliduje i dovede u red najstabilnijih klubova na Starom kontinentu. To je jedna od najodgovornijih pozicija i zbog toga ljudi iz Elliotta žele da je dodele upravo njemu. Pregovori su još u toku i ništa nije završeno. Navodno, u klubu postoji neki nezvanični rok da se taj posao završi do septembra.

Umberto Gandini je, sećaju se oni stariji poznavaoci fudbala, svojevremeno bio četvrti čovek Milana u vreme kada je klubom vladao Silvio Berlusconi, odmah iza Adriana Gallianija i Arieda Braide. Njegov povratak u klub najavljen je za 1. avgust, a njegovo zaduženje biće razvoj dobrih odnosa sa UEFA, italijanskim Savezom, Unijom klubova i komunikacija sa spoljnim saradnicima.

Sa Paolom Maldinijem situacija je trenutno najkomplikovanija. Mada je prethodnih dana bilo naslova da je Maldini pozvan da se vrati i da je on to odbio, legendarni kapiten je sam otkrio da ništa od toga nije bilo i da bi se vrlo rado vratio ukoliko bi pravi poziv stigao. Njega zasad sigurno čeka pozicija potpredsednika kluba, ali on navodno želi da preuzme neku značajniju funkciju, a to bi baš mogla da bude funkcija sportskog direktora. On bi tada bio u direktnoj sprezi sa Leonardom, koji će od sada biti novi tehnički direktor Milana.

Leonardo je, podsetimo, imao traumatičnu trenersku tranziciju sa klupe Milana u redove Intera, posle čega je shvatio da taj posao nije za njega (radio kratko i kao trener Antalije), pa se posvetio direktorskom poslu. Radio je u Paris Saint Germainu i nije tajna da je i taj period njegovog života bio traumatičan. Tokom njegovog vremena na mestu sportskog direktora dovedeni su igrači poput Jeremy Meneza, Mohameda Sissoka, Salvatorea Sirigua, Javiera Pastora i Thiaga Motte, a takođe je bio ključna figura za dovođenje Carla Ancelottija na klupu. On će na papiru preuzeti funkciju Massima Mirabellija, ali će ista biti znatno biti umanjena.

U ovom trenutku nova uprava Milana razmišlja i o još jednom velikom povratku kojim bi navijači takođe bili prezadovoljni. Veliki san je dolazak Kake, kome bi bila dodeljena uloga tim-menadžera. To znači da bi miljenik publike preuzeo ulogu od sadašnjeg vršioca dužnosti Andree Romera. Ali, to poglavlje zasad ostaje samo u domenu teorije i na tome će se raditi u periodu koji dolazi.

To je to što se tiče klupskih funkcija. Pređimo sada na teren. Prvo ime na listi želja Elliotta je Antonio Conte. Iz Italije je čak lansirana priča da je došlo i do telefonskog razgovora između čelnika kluba i sveže otpuštenog trenera Chelsea, koji je pokazao dozu interesovanja da se preseli na klupu Rossonera. Doduše, prvo mora da reši pravnu zavrzlamu sa Chelseaom jer planira da tuži klub zbog kaljanja ugleda. U stalnim je kontaktima sa advokatima, koji se spremaju za tužbu. Zato je Conte u ovom trenutku nerealna meta. Jer, proces bi mogao da traje i nekoliko meseci i zato je tražio vremena da se stvari poslože, a u Milanu žele da ga dovedu odmah i s njim započnu izgradnju tima od temelja.

U celoj priči veliko je pitanje – šta će biti s Gennarom Gattusom? Postoje dobri odnosi, postoji ugovor, bilo je i napretka od njegovog dolaska na klupu... Ali, ako bi Konte postao realnost, Rinovo vreme u Milanu, bar u ulozi trenera, bilo bi završeno.

Šta će biti s igračkim kadrom? Prva ideja je Gonzalo Higuain, a u celu priču zaista je trebalo da bude uključen Leonardo Bonucci! Izgledalo je nerealno, ali Bonuccijev povratak deluje kao ozbiljna mogućnost, uprkos tome što Milanov kapiten nije u dobrim odnosima sa Maxom Allegrijem.

Prva opcija bila je da Bonuccijev ugovor bude predat Juventusu, uz doplatu od 18.000.000 evra za Iguaina. Ali, stvari su se sad promenile. Iguain je izbačen iz ove jednačine i on će se voditi kao odvojen posao. Prema poslednjim informacijama u igru je ubačen Mattia Caldara. Juventus je nedavno odbio superponudu Dortmunda na 45.000.000 evra, a Caldara bi praktično mogao da uskoči u trampi za Bonuccija. Naravno, ako Bonucci na kraju ne bude odlučio da prihvati basnoslovnu ponudu Paris Saint Germaina na 10.000.000 evra po sezoni. Mada Chelsea još nije odustao od Iguaina, želja argentinskog golgetera je da ostane na Čizmi i nema preteranu želju za selidbom u Premijer ligu, uprkos tome što je njegov brat Nikolas već bio na dve runde pregovora sa vrhuškom kluba sa Stamford Bridgea i ponudi od 7.500.000 evra godišnje, bez bonusa.

Poći će se od ovoga, a zavisno od ishoda ovih pregovora, radiće se na jačanju ostalih linija tima. Spremamo se za burno leto u Milanu...

(Mozzartsport.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji