In memoriam: Cesare Maldini

Na današnji dan pre tačno dve godine napustio nas je prvi Italijan koji je podigao pehar pobednika u Kupu evropskih šampiona...

Bivši igrač i trener Milana Cesare Maldini preminuo je 03.04.2016. u 84. godini.

Ćao Cesare!

Rođen u Trstu 1932. godine, Cesare Maldini je otac Milanove legende Paola i prvi Italijan koji je podigao pehar namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona. Bio je kapiten Milana u finalu KEŠ na Wembley-u 1963. godine protiv Benfice, kada su Rossoneri postali prvi italijanski klub koji se okitio titulom šampiona Evrope.

Cesare Maldini podiže pehar namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona 1963.


Član Milana je bio 12 godina, a još je igrao za Triestinu i Torino. Posle uspešne igračke, imao je i uspešnu trenersku karijeru. Trenirao je Milan, Foggiu, Parmu, ali je više uspeha imao u reprezentativnom fudbalu. Kao selektor mlade reprezentacije Italije, osvojio je čak tri titule prvaka Evrope u periodu od 1992. do 1996. godine, što nikada nikome nije pošlo za rukom. Italiju je vodio do četvrtfinala SP u Francuskoj 1998. godine, a četiri godine kasnije je bio selektor Paragvaja na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu.

Cesare Maldini je započeo legendarnu dinastiju koju je nastavio njegov sin Paolo koji je izrastao u fudbalsku ikonu Milana, Italije i svetskog fudbala. Cesareovi unuci, a Paolovi sinovi Daniele i Christian igraju danas u mlađim kategorijama Milana.



(Mozzartsport.com / ACMilanBalkan)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji