"Derby della Madonnina" - simbol i praznik Milana

Duel Milana i Intera jedan je od najvećih evropskih i svetskih gradskih derbija. Ovo su najzanimljivije činjenice od 1909. do danas o "utakmici svih utakmica" u prestonici Lombardije.

U srcu Lombardije, u severnoj Italiji, nalazi se prestonica ove regije - Milano, drugi po veličini grad na Apeninskom poluostrvu.

Osim čuvene Milanske skale, centra svetske mode i brojnih građevina koje oduzimaju dah, Milano je najpoznatiji po dva fudbalska giganta.

U čast jednog od najbitnijih obeležja grada, statue Bogorodice na vrhu Duoma, čuvene milanske katedrale, duel Milana i Intera nazvan je "Derby della Madonnina" (it. Madonnina - mala Bogorodica).



Priča počinje 10. januara 1909. godine, kada su crveno-crni i crno-plavi odmerili snage prvi put.

Deceniju ranije, osnovan je Milan, a klupske boje, crvena i crna, donele su mu nadimak "Rossoneri". Devet godina kasnije, dakle 1908. osnovan je i Inter, koji je za razliku od starijeg "brata" nastojao da u svojim redovima ima igrače iz drugih država, a ne samo Italije, po čemu je i dobio "internacionalno" ime.

Ovi rivali su krajem 1908. odigrali meč u finalu Chiaso kupa, kada je Milan pobedio rezultatom 2:1, ali tada se nije radilo o takmičarskom meču.

U okviru Italijanskog fudbalskog prvenstva (preteča Serije A), Milan je bio bolji i meč rešio u svoju korist rezultatom 3:2, ali već naredne godine su "interisti" uzvratili udarac. I to na kakav način!

Inter je u oba derbija slavio ubedljivo. Prvo u gostima 5:0, a zatim i pred svojim navijačima 5:1.

"Nerazzurri" su sezonu okončali na prvom mestu, a zatim protiv drugoplasiranog Pro Vercelija u plej-ofu dokazali da su najjači na Apeninima. Deklasirali su rivala, koji je branio trofej, više nego ubedljivo (10:3) i osvojili prvu titulu.

Godine koje će uslediti ne bi se mogle zamisliti bez dva milanska kluba.

Marco Materazzi i Rui Costa na jednoj od najlegendarnijih fotografija
"Derby-a della Madonnina" - četvrtfinale Lige šampiona 2005. godine


Ukupno su Inter i Milan osvojili 36 "skudeta" (oba po 18) i uspešniji od njih je samo Juventus sa 31 (odnosno 33, ako se računaju i titule oduzete nakon afere "Calciopoli" 2006. godine).

U borbama za bodove sastali su se 189 puta, a 220 puta ako se računaju i mečevi u Kupu i Superkupu Italije, Ligi šampiona i prvenstvu Alta Italija (nacionalno prvenstvo tokom Drugog svetskog rata, tačnije sezona 1943/44, koju italijanski savez ne priznaje).

Na tih 220 utakmica, za nijansu uspešniji je Inter sa 78 pobeda, u odnosu na Milanovih 76, uz 66 remija i gol-razliku 299:297.

Razlika je nešto izraženija u prvenstvenim mečevima. Inter je slavio 70 puta, Milan 62, dok je 57 utakmica okončano bez pobednika (gol-razlika 272:253).

Gradski rivali odigrali su i 71 prijateljski susret, tako da se u zbiru približavaju 300. duelu (za sada 291).

Andriy Shevchenko najbolji je strelac u istoriji "Derby-a della Madonnina" sa 14 golova.



Legendarni ukrajinski golgeter dres Milana nosio je 244 puta i postigao 127 pogodaka. Sa 13 ga prati Giuseppe Meazza, koji je nastupao za oba tima, ali je čak 12 golova dao noseći crno-plavi dres.

Treće mesto, sa po 11 golova, dele Gunnar Nordahl (Milan) i Ištvan Njerš (Inter).

Za ljubitelje brojki, dodajmo da je meč sa najviše pogodaka odigran 6. novembra 1949. godine, kada je Inter savladao Milan rezultatom 6:5.

Već pomenuti duel iz 1910. kada je Inter slavio 5:0, najubedljiviji je trijumf "Nerazzurra", dok je novija istorija zapamtila debakl "interista" iz 2001. godine. Milan je kao gost deklasirao gradskog rivala 6:0.



Velika borba milanskih rivala vođena je 60-ih godina prošlog veka. Inter predvođen Sandrom Mazzolom stao je na crtu Milanu i njegovoj zvezdi Gianiju Riveri.

Uživali su tada svi u gradu.

Te godine, osim sjajnih međusobnih utakmica i domaćih pehara, donele su i evropske trofeje - "Rossonera" 1963. godine, dok se Inter revanširao osvajanjem Kupa šampiona (danas Liga šampiona) u naredne dve sezone.

Rivalstvo je nastavljeno i u nacionalnom timu Italije. Koliki suparnici su bili Mazzola i Rivera govori podatak da u dresu "Azzurra" nisu mogli da igraju zajedno, tako da se neretko dešavalo da jedan drugom budu zamena.

Dve decenije kasnije, primat je preuzeo Milan. Sjajne generacije "rosonera" od kasnih 80-ih do sredine 90-ih često se ističu kao najbolje u istoriji kluba. Predvođeni trenerom Arrigom Sacchijem i Holanđanima Marcom van Bastenom, Ruudom Guliltom i Frankom Rijkaardom, 1989. i 1990. su još dva puta pokorili Evropu.

Kakav "živi zid" Milana - Demetrio Albertini, Ruud Gullit, Frank Rijkaard i
Marco Van Basten


Milanova dominacija, ne samo u Evropi, nego i na "čizmi", donela je četiri domaća i tri trofeja u Kupu šampiona, dok je Inter početkom 90-ih morao da se zadovolji sa dva osvojena Kupa UEFA.

"Nerazzurri" su tako od 1989. pričekali na titulu sve do 2006. godine, kada su trofej preuzeli od Juventusa, koji je izbačen u Seriju B zbog nameštanja utakmica. Posao im je kasnije bio olakšan jer je iz istog razloga Milan kažnjen oduzimanjem bodova.



Predvođeni Robertom Mancinijem, "interisti" su suvereno stigli do titule sa čak 22 boda više od drugoplasirane Rome. Godina 2007. bila je uspešna i za Milan, koji je u finalu Lige šampiona porazio Liverpool 2:1 i sedmi put se popeo na krov kontinenta.

Usledio je oporavak od velike afere, a italijanski fudbal polako je počeo da staje na noge.

Inter je ovu situaciju iskoristio da se učvrsti na vrhu i njegova dominacija je potrajala do sezone 2009/10, kada su mu Jose Mourinho i njegovi izabranici omogućili da postane prvi italijanski klub sa tri osvojena trofeja u jednoj sezoni (Liga šampiona, Serija A i Kup Italije).

Sezonu kasnije, Milan je, predvođen Zlatanom Ibrahimovićem na terenu i Massimilianom Allegrijem na klupi, vratio "Scudeto" u svoje vitrine. Bila je to poslednja titula pre početka šestogodišnje dominacije Juventusa.

Poslednjih sezona u gradu je bilo mnogo razočaranja zbog loših rezultata, loših plasmana, pa i debakla u sezoni 2014/15, kada je Inter sezonu u Seriji A završio na osmom mestu, a Milan dve stepenice niže, pa su prvi put nakon 60 godina gledaoci u prestonici Lombardije ostali bez evropskih utakmica.



Danas, stanje je drugačije nego ranije. Milanski derbi pomalo je izgubio italijanski šmek, te dobio prefiks "kineski", s obzirom na tu da su oba kluba u vlasništvu kompanija sa Dalekog istoka.

U tekućem prvenstvu, Inter je u odličnom meču u okviru osmog kola slavio rezultatom 3:2, dok se Milan revanširao u Kupu Italije, kada je nakon produžetaka eliminisao gradskog rivala 1:0 i plasirao se u polufinale.

Inter je aktuelno prvenstvo počeo izuzetno dobro, jedno vreme bio i lider, ali u poslednjih nekoliko kola nije na očekivanom nivou. S druge strane Milan, uprkos brojnim ulaganjima i pojačanjima, opet je daleko od vrha domaćeg fudbala.

Ostaje samo nada da će rivali iz jednog od najlepših italijanskih gradova uskoro stati čvrsto na noge, jer bez Intera i Milana objektivno nema ni jake i atraktivne Serije A...

(Mondo.rs)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji