28 godina od velike pobede u Barseloni: Milan - Steaua 4:0

Pre tačno 28 godina, Milan je postao šampion Evrope po treći put u svojoj istoriji, a prvi put u Berlusconijevoj eri!

"Rossoneri" su u finalu savladali rumunsku Steauu rezultatom 4:0, a utakmica je odigrana na "Nou Campu" u Barseloni. Ta, 1989. godina, bila je godina velikog povratka Milana na evropsku scenu. "Rossoneri" su ponovo postali prvaci Evrope, tačno 20 godina nakon njihovog poslednjeg trijumfa.

Tim predvođen trenerom Arrigo Sacchijem je igrao napadački fudbal i "rušio" sve pred sobom. Na golu je stajao Giovanni Galli. Franco Baresi je bio kapiten i nepremostiva prepreka u odbrani, a pored njega u tandemu igrao je i mladi Alessandro Costacurta. Na poziciji desnog beka igrao je Mauro Tassotti, a na levom Paolo Maldini, sin legendarnog Cesarea Maldinija. U veznom redu igrali su Angelo Colombo, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Roberto Donadoni i Ruud Gullit. U špicu napada nezaustavljivi Marco van Basten.

Ovaj tim je ostvario nezaboravnu pobedu nad Real Madridom u polufinalu, kada je posle 1:1 na "Bernabeu" Kraljevski klub doživeo debakl na San Siru - 5-0. Ova utakmica će ostati zauvek upamćena u srcima navijača Milana.

Poslednja prepreka za Sacchijev tim bila je Steaua. Sastav Rumuna se nije mnogo promenio u odnosu na 1986. godinu, ali je imao lidera, 24-godišnjeg veznog igrača Gheorghia Hagija, kojem će godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Italiji mediji dati nadimak Maradona u Karpatima.

U finalu je Milan pokazao da je mnogo bolji tim od prvaka Rumunije. Bila su dovoljna po dva gola Van Bastena i Gullita za novi evropski trofej. Na "Camp Nou" je bilo prisutno više od 90.000 navijača (do dan danas drži rekordnu posećenost u finalima).

Posle ove titule Milan je pod vođstvom Berlusconija osvojio još četiri trofeja prvaka Evrope.

Maj 24., 1989. Barselona, stadion "Camp Nou", 97.000 gledalaca.

Milan: J. Galli; Tassotti, Costacurta (74 - F. Galli), Baresi (K), Maldini; Colombo, Rijkaard, Donadoni, Gullit, Anccelotti (59 - Virdis); Van Basten. Trener: Arigo Sacchi

Steaua: Lung; Ungureanu, Bumbescu, Petrescu, Lovan; Stoica (K), Rotariu (46 - Balint), Minea, Hagi; Piturca, Lacatus. Trener: Anghel Iordanescu

Sudija: Karl-Heinz Tritschler ​​(Nemačka)

Strelci: 1-0 - Gullit (18), 2-0 - Van Basten (27), 3-0 - Gullit (39), 4-0 - Van Basten (47)

Put Milana do titule:

Šesnaestina finala: Milan - Vitosha (Sofija) 2:0, 5:2.
Osmina finala: Milan - Crvena Zvezda 1:1, 1:1 (penali: 4-2)
Četvrtfinale: Milan - Verder Bremen 0:0, 1:0
Polufinale: Milan - Real Madrid 1:1, 5:0
Finale: Milan - Steaua 4:0


(ACMilanBalkan)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji