Dan kad je Paolo ušao u porodični biznis... (VIDEO)

Podsetimo se jednog od najvažnijih trenutaka italijanskog i svetskog fudbala uopšte...

Sezonu 1984/85. niko u Milanu neće pamtiti zbog rezultata. Peto mesto na tabeli, izgubljeno finale kupa i ispod prosečan tim nikako nisu nešto zbog čega će se navijači Rossonera mislima vraćati u te davne dane. Ipak, ostaje je jedan mali, a veliki detalj iz 20. januara '85. Tog dana na utakmici protiv Udinesea povredio se reprezentativac Sergio Battistini i Nils Liedholm morao je da ga izvede na poluvremenu. U nedostatku boljih rešenja čuveni Šveđanin na teren je poslao 16-godišnjeg Paola Maldinija.

Battistinija se danas malo ko seća, a Maldini junior, iako poodavno penzioner, ostao je upamćen kao jedan od simbola velikog Milana, fudbalske dugovečnosti i pouzdanog defanzivca.

Paolo Maldini 20. januara 1985. nastavio je porodični biznis.

Te sezone golobradi momčić više nije proveo ni minut na terenu, ali već od naredne postao je standardan u defanzivnoj liniji Milana, po ugledu na svog oca Cesarea koji je od 1954. do 1966. držao odbranu italijanskog velikana.Paolo Maldini u narednih 25 sezona postao je igrač sa najviše odigranih utakmica u istoriji većeg milanskog kluba – 902. Gotovo da ne postoji značajan klupski trofej koji nije osvojio – ukupno 26. Prvak Italije bio je sedam puta, a šampion Evrope u pet navrata. Sa reprezentacijom Italije nije imao sreće da se okiti trofejom. U finalu Svetskog kupa 1994. poražen je od Brazila posle penala, a 2000. u finalu Evropskog šampionata od Francuske, posle produžetaka.

To što nikada nije dobio Zlatnu loptu jedna je od najvećih nepravdi tog izbora.

Priča o Paolu Maldiniju, čoveku zbog koga je moda u Milanu povremeno bila u drugom planu

Paolo Maldini karijeru je završio 2009. u 41. godini. Milan je zauvek povukao iz upotrebe njegov broj 3. Ronaldinho, Ibrahimović i Ronaldo (pravi) poslali su ga u penziju izjavama da je on najbolji defanzivac protiv kojeg su igrali.

Pa, treba li mu uopšte Zlatna lopta posle toga?

PS
Veliki Il capitano ima dvojicu sinova. Stariji Cristian (20) igra na mestu levog beka kao otac i leta prošle godine prešao je iz Milana u Regianu, ne uspevši da upiše nijedan nastup za prvi tim u zvaničnim utakmicama. Mlađeg Daniela (16) pamtimo kao četvorogodišnjaka po onom uklizavanju Clarencu Seedorfu tokom proslave poslednje titule prvaka Evrope 2007. Daniel igra za mlađe kategorije Rossonera. Dakle, i dalje ima nade za nastavak porodičnog biznisa Maldinijevih... 

(Mozzartsport.com)  
Noviji Stariji