29 godina Silvia Berlusconija na čelu Milana

Najtrofejniji predsednik jednog fudbalskog kluba
Milan danas obeležava 29 godina od kako je na čelu kluba Silvio Berlusconi. Sa ovim čovekom na čelu Milan je osvojio 5 Liga šampiona, 8 Scudetta i 3 naslova svetskog prvaka. A sve ukupno 28 trofeja za ovih 29 godina! Silvio Berlusconi je najtrofejniji predsednik jednog fudbalskog kluba u istoriji fudbala!

Kada je 20. februara 1986. godine Berlusconi preuzeo Milan, koji je bio u ogromnim dugovima, ova vest se našla tek na šestoj strani "Gazzette dello sport". 29 godina kasnije Milan je na čelu sa Silviom Berlusconijem osvojio 18 trofeja priznatih od strane UEFA i samo argentinska Boca Juniors može na svetskoj sceni da parira ovom klubu po uspesima u poslednjih četvrt veka.

Kada je Berlusconi preuzeo Milan, ovaj klub je iza sebe u poslednjih deset godina imao već dva izleta u Seriju B kao i ogromne dugove prema tunižanskim biznismenima.

Februar 1986, poseta novog predsednika Milana u Milanellu
Sa dolaskom Berlusconija počinje nova era italijanskog, a nešto kasnije i evropskog fudbala, jer je Berlusconijev stil od početka bio dovoditi atraktivna imena u klub, koja bi punila do tada polu prazne stadione u Italiji. Ključni detalj bio je dovođenje holandskog trojca Gullit, Van Basten, Rijkaard, koji je godinu dana unapred rasprodao "San siro". Ovaj model ubrzo su počeli primenjivati i ostali italijanski klubovi poput Intera (Mateus, Klinsmann, Buchwald), Napolija (Careca, Maradona..) ... A nešto kasnije ovaj model se preneo i na čitavu Evropu i svet, tako da je Berlusconijeva revolucija kasnije evoluirala do stanja kakvog imamo u današnjem fudbalu, kada timovi troše na desetine miliona evra kako bi u svoje redove doveli što atraktivnija imena.

Mnogi danas pokušavaju da ponove Berlusconijev uspeh
Danas mnogi milioneri poput bogatih šeikova, ruskih tajkuna i naftnih milijardera, žele da ponove Berlusconijev uspeh sa svojim klubovima, neki od njih poput Romana Abramoviča, te Nasser Al-Khelaifija ili Mansour bin Zayed Al Nahyana lagano uspevaju u tome, ali ostaje činjenica da je Silvio bio prvi.

Što se uspeha tiče, Milan je za samo tri godine osvojio tadašnji Kup Šampiona pobedivši u finalu rumunsku Steauu sa ubedljivih 4:0. Od tada pa do danas Milan je još četiri puta osvajao Ligu šampiona, nekoliko Superkupova Evrope, kao i tri titule klupskog prvaka sveta.


Berlusconi je doneo revoluciju ne samo u Milanu već i u čitavoj Evropi. Za 29 godina napisao je jednu od najlepših priča u istoriji Milana.
Noviji Stariji