Kako je Juve sprečio Contea da preuzme Milan...

Mediji su bili u pravu pre par dana kada su tvrdili da su i klub i bivši trener bili neiskreni pre par meseci. Juventus je znao da Antonio Conte neće ostati, a sam nekadašnji kapiten je izgubio interes da ostane trener. Ko je izvukao deblji kraj?

Ono što se pouzdano zna je da je Adriano Galliani kontaktirao Contea na kraju prošle sezone kako bi pregovarao o njegovom prelasku u Milan.

Taj telefonski poziv je usledio nakon što je trener Juventusa, nakon meča pretposlednjeg kola protiv Rome rekao da nema više motiva na klupi "Bianconera".

Međutim, sve je ostalo na kontaktu jer je Conte želeo da razgovara sa Juventusom o eventualnom raskidu ugovora.

Kako pišu italijanski mediji on je odbio da produži ugovor koji mu je isticao narednog leta, ali su u klubu insistirali da ostane i poslednju godinu i završi posao. Sada ih optužuju da su bili neiskreni, jer im je i tada bilo jasno da trofejni trener neće potrajati.

Razlozi?

Lista željenih pojačanja koju je ostavio Conte je bila utopija, osim Alexisa Sancheza čija je cena porasla, pa se ispostavilo da je i ona previše za italijanskog šampiona. Naime, Di Maria i Cuadradu su misaona imenica za Juve u ovom trenutku. Agnelli i Marotta su znali za interesovanje Milana, bilo ih je strah da u maju završe sa trenerom i tako mu otvore vrata velikog rivala.

Juventus je, sećate se, tvitom da Conte ostaje poslednju sezonu ugovora, kupio vreme, Milan je angažovao Pippa Inzaghija, pa je posle toga sve bilo lakše. Priča se da su u klubu znali da će Conte podneti ostavku čim počnu pripreme jer su praktično sa njim izgubili svaki kontakt tokom juna, niti su ga konsultovali kada su pojačanja u pitanju. On je bio protiv dolaska Morate, ali je Juve nastavio da pregovara sa Špancem.

Jasno da se Conte preigrao, mogao je da podnese ostavku bez obzira na ugovor i preuzme Milan, ovako je na kraju ipak otišao nezadovoljan politikom kluba, a klupa "Rossonera" je popunjena.

Zbog čega se Juve toliko plašio Contea na klupi Milana?

Pre svega jer iz slabijih timova izvlači maksimum, setimo se njegove prve sezone na klupi Juventusa. Drugo, nema sumnje da bi navijači u maju optužili upravu da je nesposobna da zadrži trenera i da bi se to odrazilo na finansije. Ovako pretplatne karte su planule, kada su praktično rasprodate, stigla je vest o odlasku Contea. Treće, Milan bi dolaskom Contea verovatno uložio veći novac u pojačanja, nego što će sada biti slučaj. Niko ne bi platio 5 miliona neto treneru po sezoni, što su "Rossoneri" bili spremni, bez da mu garantuje jači transfer budžet.

Ovako, ostao je gorak ukus, kao i kada je Juventus dopustio da legendarni kapiten Del Piero ode iz kluba, tada su odbili da mu produže ugovor.

Allegri jeste iznuđeno rešenje, ali se "Bianconeri" nadaju da bi njihov tim koji je mnogo kvalitetniji od ostalih mogao bez problema da odbrani titulu. Što se Contea tiče, čini se da nije trebalo da čeka, ali izgleda da je raskid posle tri sezone bio neizbežan, bilo zbog manjka motivacije, bilo jer mu nije dopušteno da odlučuje o igračima koje će klub dovesti...
Noviji Stariji