Verujete li? Poraz Barce signal za nezavisnu Cataloniju

Teoretičari zavere smatraju da je trijumf poklonjen Milanu kako bi na izborima koji slede pobedio Berlusconi i doprineo otcepljenju španske regije.

Ekonomski analitičar BBC-ja Paul Mayson se posle Milanove pobede nad Barcelonom sa 2:0 u prvom meču Lige šampiona zapitao da li je ovaj neočekivni trijumf zaparavo signal za nezavisnost Catalonije.

Mayson je odmah svoje misli podelio sa svima putem Twittera, gde je doveo u vezu pobedu Milana sa političkim izborima u Italiji na kojima Silvio Berlusconi pikira da pobedi.

"Dakle, Barco, pusti Milan. Berlusconi pobeđuje na izborima. Italijanska kriza uništava Španiju, zemlja odlazi u krizu. Catalonija se otcepljuje", napisao je Mayson.

Ovo je vrlo ozbiljna izjava poznatog analitičara koja je potkrepljena nekim činjenicama. Naime, sledeće nedelje, baš kada se bude igrao gradski derbi između Milana i Intera, održaće se i parlamentarni izbori u Italiji. Berlusconi je ponovo u žiži za osvajanje vlasti.

Italijanska “La Stampa” procenila je da je dovođenje Balotellija Berlusconiju kupilo oko 400.000 glasova, odnosno 1,3 posto glasova. Prema anketama, Silvio može da računa na između 28 i 32 posto glasova, dok njegovom glavnom suparniku Pieru Luigiu Bersaniju predviđaju između 34 i 37 posto.

Prve procene iz Italije govore o tome da će Milanova senzacionalna pobeda nad Barcelonom Berlusconijevoj stranci “Narod slobode” doneti do tri posto dodatnih glasova.


Ako i ne uspeju da dobiju izbore, moguće je da će izboriti dovoljno glasova da uđu u Senat i da blokiraju donošenje paketa privredno-finansijskih mera koje najavljuje koalicija levog centra, a koje su u skladu s preporukama Evropske unije o štednji i izlasku iz ekonomske krize, koje se najviše odnose na Italiju i Španiju.

Berlusconijeva zamisao je da se podstakne potrošnja, umesto štednje, kako bi se izašlo iz krize. Međutim, to može da ima i bumerang efekat, odnosno da se kriza u ove dve zemlje još više produbi.

Zbog nekoliko mahom ekonomskih razloga, politička klima Italije i Španije trenutno je u bliskoj vezi i ima uticaja na opstanak evrozone i samu budućnost Evropske unije.

Zato i nije čudno što su mnogi teoretičari zavera u utakmici Milana i Barcelone videli više od fudbala, pogotovo zato što već jako, jako dugo nije viđeno da je Barca onako bespomoćna, a posebno je zanimljivo što se to događa usred novih poziva na osamostaljenje Catalonije.
Noviji Stariji