Zlatan Ibrahimović – čovek koji je razbio Da Vinčijev kod

Fudbaler sa osam razreda osnovne škole najprodavaniji je pisac u zemlji koja je dala sedam nobelovaca! Navodno je samo u prvih mesec dana prodato između 100.000 i 200.000 primeraka njegove autobiografije.
Šveđani su se vratili kući iz Ukrajine ranije nego su očekivali, posle dva poraza i pobede nad Francuzima, koja im nije donela ništa osim prestiža, ali se za Vikinge ovo Evropsko prvenstvo dobro završilo. Naime, za njih je najvažnija vest iz Kijeva stigla između utakmica protiv Engleza i Francuza.
“Naravno da ću nastaviti da igram za reprezentaciju. Osećam se dobro i želim da igram na Svetskom prvenstvu 2014. U Ukrajini nismo imali sreće, ali pred nama su kvalifikacije i uveren sam da ćemo se izboriti za nastup u Brazilu“, kazao je novinarima Zlatan Ibrahimović i izazvao oduševljenje nacije.

Neko se našalio i prokomentarisao: “Kralj je živ, i još uvek nas voli!“

Pomalo čudno deluje sve to - svugde na svetu glavna tema posle ovakve predstave reprezentacije bila bi selektorska pozicija, ali kod Šveđana je drugačije. Ovde Zlatan Ibrahimović uživa status daleko najvažnijeg živog Šveđanina, čiju popularnost političari i ne pokušavaju da dosegnu. Zašto da uopšte pokušavaju, kada je iza Ibre i ljubljeni kralj Karl Gustav!

Upravo je zato za sudbinu selektora Erika Hamrena najvažnija eventualna podrška Ibrahimovića – podigne li on palac gore, čitava nacija će ga slediti.

Međutim, ostaje pitanje: zašto je Zlatan tako popularan u zemlji koju smatra svojom domovinom, iako su mu koreni po ocu u Bijeljini, a po majci u selu Prkosu kod Zadra? Kako to da u inače hladnim i ne previše emotivnim Šveđanima, koje preterano ne zanima tuđi život, Zlatanovo ime izaziva toliko strahopoštovanje?

Jednostavno, Ibrahimović je potpuno drugačiji od svih drugih, ne libi se da kaže šta misli i iskače iz svih skandinavskih stereotipa.
“Verovatno je to razlog zašto je Zlatan tako omiljen u Švedskoj. On je potpuna suprotnost od onoga na šta smo mi ovde navikli. Švedske sportske zvezde nekada su bili ljudi od malo reči, skromni momci koji su uvek na prvo mesto stavljali kolektiv. Zlatan je potpuna suprotnost tome“, objašnjava Erik Niva, kolumnista u stokholmskom dnevniku Aftonbladet, autor knjige Novi fudbalski sveti jedan od najcenjenijih fudbalskih novinara u zemlji.
“Ono što je Zlatan uspeo je da stvori imidž harizmatičnog ali uspešnog otpadnika od društva. Uz to, priča priču o drugačijoj Švedskoj, priču o imigrantu koji je živeo u predgrađu i uspeo iako je sve bilo protiv njega. To je priča sa kojom svako može da se poistoveti, posebno veliki broj klinaca u modernoj Švedskoj. I za sve njih ovo je jako dobra stvar“, ističe Niva.

O Zlatanovoj popularnosti u “zemlji vikinga“ najbolje govori euforija koja je krajem prošle godine nastala kada se u prodaji našla Ibrahimovićeva autobiografija “Ja sam Zlatan“. Satima se čekalo u redovima, prvo izdanje je prodato u rekordnom vremenu, pre nego što je i stiglo na police. Prodavalo se direktno iz kartona, knjižare su morale da angažuju dodatne radnike!
“Ovo je najveća knjižara u Švedskoj i tu radim već godinama, ali nikada nam se nešto ovako nije desilo. Sigurno da ne postoji knjiga, pogotovo ne autobiografska, s kojom bismo ovo mogli da uporedimo. U svoje vreme “Da Vinčijev kod“ je bio jako tražen i njega smo prodavali u redovima, ali nije to ni približno onome što se desilo ovog meseca“, objasnila nam je Katrin, ljubazna prodavačica u najvećoj knjižari iz lanca “Akademibokhandeln“, na stokholmskom Master Samuelsgatanu, koja u svojoj ponudi ima više od 125.000 naslova.

Navodno je samo u prvih mesec dana prodato između 100.000 i 200.000 primeraka! Fudbaler sa osam razreda osnovne škole najprodavaniji je pisac u zemlji koja je dala sedam nobelovaca.

Nešto se ove godine promenilo nabolje kada je u pitanju Ibrahimovićev sportski pristup. Siniša Mihajlović je švedskim kolegama pred prijateljsku utakmicu Srbije i Švedske pokušao da objasni:
“Zlatan iz Intera u moje vreme i ovaj Zlatan nisu isti čovek. U Milanu se promenio. Nekada se stalno sukobljavao sa saigračima, nije trenirao kao drugi, ali danas se sve to promenilo. Rekao mi je kad smo se sreli: “Morao sam da se promenim, jer ne mogu da tražim od drugih da rade ono što i sam ne radim, ne mogu da ih kritikujem za nešto što i ja radim.“ Danas je Ibra zreliji, psihološki jači igrač“.

Tako je delovalo i u Ukrajini. I najvećim laicima je bilo jasno da je Švedska Zlatan, da ova selekcija zavisi isključivo od Ibrahimovića. No, na Evropskom prvenstvu Šveđani su imali tu nesreću da Zlatan svoj posao odrađuje dobro, ali da vodonoše nisu sposobne da budu bar to - vodonoše.

I zato je najvažnija vest iz Ukrajine bila da li će Ibrahimović i dalje nositi dres reprezentacije. Vođa orkestra je opet tu, sada je cilj uvežbati pratnju..

Tekst koji je napisao Saša Ibrulj, preuzet je sa www.mozzartsport.com
Noviji Stariji