BROCCHIJEV DIMPLOMSKI: Juventus - Milan, 20:45

Olimpijski stadion u Rimu biće poprište okršaja kojim će biti stavljena tačka na sezonu u italijanskom fudbalu. Milan igra za spas sezone, a Juventus za duplu krunu. Ko će uspeti u svom cilju saznaćemo na Sport klubu 1 od 20.45.

68. izdanje Kupa Italije donosi nam duel dva velikana ne samo italijanskog, već i evropskog fudbala koji taj meč dočekuju u drugačijim situacijama. Juventus kao branilac titule i novi-stari šampion, a Milan posle još jedne sezone u Seriji A ispod očekivanja.

Stara dama je nešto lošije nego što je očekivano ušla u ovu sezonu, ali praktično niko nije ni sumnjao da će torinski klub odbraniti titulu. Zbog toga mnogi vide trofej Kupa u rukama fudbalera Juventusa, ali je sigurno da se Milan neće tako lako predati.

Rossoneri su pred početak sezone imali velike ambicije, a glavni cilj bio je plasman u Ligu šampiona. Angažovan je Siniša Mihajlović, ali je samo nekoliko nedelja bilo potrebno da svi shvate da će veliki uspeh biti ako uopšte stignu do Lige Evrope.

Srpski stručnjak nije dočekao kraj sezone na klupi milanskog kluba, koji je Seriju A završio na sedmom mestu i tako ostao bez mesta u Evropi, za sada. Zbog toga će finale Kupa biti utakmica za spas sezone Milana, pošto pobednik ide u Ligu Evrope, naravno u slučaju da to budu Rossoneri jer Juventus već ima svoje mesto u Ligi šampiona.

Juventus je pred 68. finale Kupa najuspešniji tim tog takmičenja sa deset trofeja, a to će ostati i u slučaju da Milan slavi u Rimu, pošto je Staroj dami najbliža Roma, koja je devet puta osvajala najmasovnije takmičenje u Italiji. Zanimljivo, torinski klub je prošle godine osvojio Kup prvi put posle 20 godina, a Rossoneri su do sada pet puta bili pobednici Kupa, poslednji put 2003. godine.

Ove večeri, oba tima će se naći na neprijateljskoj teritoriji, ali će predstojeći meč izgledati drugačije u odnosu na ustaljena gostovanja Romi i Laziu. Juventus je kao pobednik izašao iz oba susreta odigrana ove sezone – u Milanu je bilo 2:1 za Staru damu, a u Torinu 1:0. Poslednji put Rossoneri su slavili protiv Juventusa 25. novembra 2012. godine, kada je bilo 1:0 na „San Siru“.

Pošto se finale igra u Rimu, fudbaleri oba tima su tradicionalno posetili Papu u njegovoj rezidenciji u Vatikanu dan pre velike utakmice. Papa Franja je oba tima podsetio da je njihov zadatak da na terenu i van njega budu primer po ponašanju, a nadamo se da će to i biti kada u 20.45 izađu na Olimpico.

(Sportklub.rs)
Noviji Stariji