Berlusconi na slobodi zbog žalbi

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen na zatvor zbog seksa sa maloletnicom, ali (još) nije iza rešetaka. Olakšavajuće okolnosti za starije od sedamdeset godina.

NI osuda na sedam godina zatvora zbog seksualnog odnosa sa maloletnicom, kao ni nekoliko prethodnih sudskih procesa, za bivšeg italijanskog premijera Silvia Berlusconija (76) ne znači da će zaista i da se nađe iza rešetaka.

I dalje poričući, kao uostalom i njegova mlada, u međuvremenu punoletna, marokanska prijateljica Karima el Mahroug, popularnija kao Ruby, da su ikada seksualno opštili, Berlusconi ostaje na slobodi dok traje najavljeni žalbeni proces. Sa takvim procesima Berlusconi ima dosta iskustva.

Oktobra 2012. godine osuđen je na četiri godine zatvora zbog poreskih prekršaja prilikom kupovine američkih TV prava za njegovu kompaniju. Nije otišao u zatvor, jer žalbeni proces još traje. Berlusconi je proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora i zbog organizovanja „curenja“ policijskih snimaka. Žalbeni proces je u toku, a bivši premijer na slobodi. Berlusconi je bio pod istragom u još dva korupcijska slučaja koji su uključivali izbegavanje poreza i podmićivanje britanskog advokata, ali su, u međuvremenu, zastareli.

U slučaju „Ruby, kradljivice srca“, koji je dve godine punio pikanterijama novinske stupce, Berlusconi je osuđen na čak godinu dana više zatvora nego što je tužilac tražio. Optužen je zbog plaćanja seksa tada 17 godina staroj Ruby, kao i zato što je zloupotrebio položaj kada ju je oslobodio iz zatvora, pošto je uhvaćena u krađi.

I dok Berlusconijev advokat presudu karakteriše činom „izvan svake realnosti“ najavljujući žalbu, eksperti podsećaju da je moguće da bivši premijer možda nikada neće otići iza rešetaka i zbog olakšavajućih okolnosti za ljude preko 70 godina.

POLITIČKA IGRA

Presuda o krivici mogla bi da oslabi koalicionu vladu premijera Enrica Lete, koja zavisi od Berlusconijeve partije desnog centra Narod slobode. Iako Berlusconi ističe lojalnost Leti, analitičari sumnjaju da bi mogao da povuče podršku, ako uvidi da od vlade ne dobija dovoljnu zaštitu.

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji