25 godine od Milanove utakmice veka: Dan kad je Capello postao don, a Dejo dobio sertifikat Genija (VIDEO)

Fudbaleri Milana proslavljaju petu titulu prvaka Evrope!
18. maj 1994. godine, finale Lige šampiona na Olimpijskom stadionu u Atini. Igralo se 39. po redu finale Kupa šampiona.

Milan super-autsajder, bockan od strane Johana Cruyffa. Reče tih dana holandski trener katalonskog 'Dream Team'-a:

"Bog je moj prijatelj, momci samo treba da izađu na teren i zabavljaju se. Ako Barca pobedi, to je dobro za fudbal. Barcelona je spektakl, Milan je anti-fudbal".

Ne, Milan je anti-Barcelona. Bez suspendovanog štoperskog para Baresi-Costacurta, zatrpava Barcelonu: dva gola Massara, genijalni lob udarac Genija Savićevića i na kraju Desailly!

Jedan prolećni dan sličan ovom; dan kad je Fabio Capello postao don; dan kad je Dejo Savićević zaslužio sertifikat Genija; i dan kad je Milan zabeležio jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji; i naposletku, dan kad je prvi Barcin drim tim u novijoj fudbalskoj eri - rasformiran.

Generacije su odrastale uz neprevaziđeni lob crnogorskog majstora koji se godinama vrteo na TV špicama, i generacija trenera su učene na taktici velikog Capella sa tog čuvenog atinskog finala. Jer Cruiffova Barca je imala Zubizarretu, Koemana, Bakera, Guardiolu, Stoichkova, Romaria... Do finala primila je samo dva gola i važila za apsolutnog favorita, a Milan je slavio sa spektakularnih 4:0. Milan bez standardnog štoperskog para Baresi - Costacurta; bez Marca van Bastena; bez tada najskupljeg igrača svih vremena Gigija Lentinija; bez Laudrupa, Papena i u ovo vreme ponajboljeg od svih Rumuna - Florina Raducioiua. Pravilo UEFA bilo je jasno: Samo tri stranca mogu u protokol. A Capello se odlučio za Deja, Bobana i Desaillya.  

I sa svom trojicom je pogodio. Setite se samo...

Cruyff se nakon utakmice žali:

"Obrukali smo se pred očima celog sveta. Milan je odigrao sa 200%, a naši napadači ispod svojih mogućnosti".

Perfektna igra, Capellovo taktičko remek-delo, protivnik zbrisan: Barcelona-Milan 0:4! Slika govori više od svih reči sveta:



Don Fabio Capello, godinama kasnije:

"Svi su mislili da je Barcelona najbolji tim na svetu i da je nemoguće pobediti je. Ali to je bio motiv za moje igrače. Španci su upravo bili osvojili titulu i bili su veseli i uvereni da im niko ništa ne može. Mi smo odigrali savršen meč. Sve je bilo savršeno. Barca je imala jedan udarac ka golu. Rezultat znate", kazivao je Capello.

Na proslavi povodom 100 godina postojanja kluba, 16. decembra 1999. godine, navijači Milana su ovoj utakmici dodelili epitet "meč stoleća".

(ACMilanBalkan / Mozzartsport.com / Uefa.com)

0 Primjedbe

Objavi komentar

Napišite komentar (0)

Noviji Stariji